Salát Caesar s kuřecím masem

Vystaveno:

Asi bych nikdy neřekla, že tento salát vznikl v Mexiku. Přesněji v jedné restauraci v Tijuaně, kterou vlastnil původem Ital Caesar Cardini. V roce 1924 svým kamarádům po propité noci udělal salát z ingrediencí, které měl zrovna na skladě a netřeba říkat, že se uchytil! V této chvíli ale Caesar ještě neobsahoval ančovičky. Ty přidal Cardiniho bratr Alex v roce 1926.

Na 4 porce potřebuješ
  • Římský salát
  • Šťáva z 1 citrónu
  • Parmigiano reggiano
  • 3 – 4 kuřecí prsíčka
  • Olivový olej

Zálivka:

  • 2 žloutky
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 5 ks ančoviček (cca 50 g)
  • 1 větší česnek
  • 75 g Parmigiano reggiano
  • Šťáva z 1 citrónu
  • 1 lžíce vody

Krutony:

  • Světlý křupavý chléb / bageta
  • Olivový olej
  • Čerstvě strouhaný parmigiano reggiano
Postup

Kůrky od chleba odkroj a vnitřek nakrájej na cca 2 cm kostky. Rozpal si pánev a nalij na ni asi 2 lžíce olivového oleje. Přidej nakrájený světlý chléb a opeč dozlatova. Nakonec přidej 2 lžíce čerstvě strouhaného parmezánu. Sundej z plotny a nech stranou.

Na dresink smíchej žloutky s hořčicí a vinným octem a prošlehej metličkou. Poté tenkým pramínkem přilévej extra panenský olivový olej  dokud směs nebude krásně světlá a hustá. Přidej najemno nasekané ančovičky a česnek (já si vždy smíchám trochu soli s česnekem, na prkénku ho utřu nožem, poté přidám ančovičky a utřu skoro na pastu). Promíchej a přidej parmazán, citrónovou šťávu a trošku vody. Vyšlehej do krémové konzistence.

Římský salát nakrájej na větší kusy a ve větší míse smíchej s citrónovou šťávou a polovinou dresinku. Přidej krutony a promíchej. Přendej do čisté servírovací mísy – mě okouzlila mísa z Butlers, takže jsem zvolila tu! Salát nakonec posyp čerstvě strouhaným parmezánem.

Kuřecí prsíčka pokojové teploty osol, opepři, pokapej olivovým olejem a upeč na grilu rozpáleném na 200 stupňů. Nejdříve z jedné strany dokud se maso samo neodlepí do grilu a poté i z druhé strany. Až budou mít vnitřní teplotu 75 stupňů (grilování trvá asi 10 minut), vyndej je a nech odpočinout cca 5 minut. Poté prsa nafilíruj – nakrájej na tenté plátky (přes vlas) a v malé mističce servíruj vedle salátu, aby si každý nandal kolik chce. Polij zbytkem dresniku.

Dobrou chuť 🙂