Sametová kaštanová polévka s pošírovaným vejcem a smaženou cibulkou

Vystaveno:

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem! Proto jsem pro vás připravila zamilované valentýnské menu, kterým nepochybně ohromíte svou drahou polovičku. Jak jinak začít menu, než lahodnou polévkou, která pěkně rozehřeje a nabudí chuťové pohárky 🙂 

Na 2 porce potřebuješ
  • 30 g mrkve na malé kostičky
  • 1 šalotka nakrájená najemno
  • 30 g másla
  • 200 g vakuově balených kaštanů
  • 450 ml kuřecího vývaru
  • 100 ml šlehačky (min. 30%)
  • Bouquet garni – po jedné snítce petržele, rozmarýnu a tymiánu svázané provázkem
  • 2 vejce
  • Kvasný lihový ocet
  • 1 malá cibule nakrájená na 2 mm kolečka
  • 150 g sádla
Pošírované vejce

Pošírovaní je v podstatě mírné vaření v kapalině, která je udržována těsně pod bodem varu (asi 90 stupňů), proto je výhodné mít v kuchyňské výbavě digitální teploměr (bude se hodit například i na steaky , panna cottu apod.), který se dá pořídit za pár korun. V úzkém vysokém hrnci si přiveď vodu těsně pod bod varu a přidej 1 – 2 lžíce octa. Počkej ještě minutu a až bude mít kapalina 90 stupňů (nebo bude úplně minimálně vřít), lžící nebo metličkou v ní udělej vír a doprostřed vyklepni jedno vejce. Pozor, pokud uděláš moc silný vír, může ti vejce roztrhat. Další možnost, jak připravit ztracené vejce je ta, že vejce vyklepneš přímo do octa a až poté nalíváš do vody. Poté je postup stejný. Vejce je potřeba ve vodě nechat 2 – 4 minuty, cílem je, aby žloutek zůstal měkký. Pokud máš vejce pokojové teploty, většinou stačí 2 – 2,5 minuty, studená vejce z lednice potřebují spíše 3 – 4 minuty. Až bude vejce hotové, lžící nebo děrovanou naběračkou ho přendej do misky s vlažnou vodou a ponechej stranou na servírování.

 

Smažená cibulka

Ideální je připravovat smaženou cibulku na sádle, ale můžeš použít i rostlinný olej. V menším kastrůlku si na vysoký stupeň rozehřej sádlo a až bude opravdu horké vhoď cibulku, promíchej a nech osmažit dozlatova. Trvá to asi 2 minuty. Poté cibulku vyndej na ubrousek a nech stranou.

 

Kaštany

Vakuované kaštany seženeš buď v Makru nebo v každém bio obchodě. Pokud je neseženeš, doporučuji kaštanové pyré, které lze objednat zde. Pokud se pustíš do čerstvých kaštanů, musíš je na vypouklé straně naříznout do kříže, povařit ve vývaru asi 10 minut a ještě teplé je oloupat. Nejlepší je kaštany rozříznout na půlku a vnitřek jednoduše vydlabat. Poté postupuj podle receptu.

 

Polévka

Ve středním kastrůlku si rozehřej máslo a přidej mrkev. Smaž asi 4 minuty, dokud nebude mrkev zlatavá. Poté přidej najemno nakrájenou šalotku a počkej, dokud také nezezlátne. Vhoď kaštany, svazek bylin a zalij vývarem. Vař zakryté pokličkou na mírném ohni asi 15 minut, vyzkoušej, zda jsou kaštany měkké a sundej z plotny. Vyjmi bouquet garni a tyčovým mixérem rozmixuj na pyré. Přilij smetanu a opět rozmixuj. Vznikne ti krásně sametová, lehce našlehaná polévka. Nyní ji už jen osol podle chuti.

 

Servírování

Pokud chceš na svého milého / svou milou opravdu udělat dojem, polévku si nalij do omáčníku / mlíčenky, vejce si připrav na prázdný talíř a na něj navrstvi cibulku. Talíř připrav přímo před svou lásku a polévku opatrně nalívej kolem vejce J Můžeš ji také ozdobit trochou smetany či petrželkou.

Dobrou chuť 🙂