Tak jsem chtěla udělat vegetariánskou verzi koláče s parmskou šunkou a bezmyšlenkovitě jsem do receptu dala trošku slaninky 😀 Připomnělo mi to jednoho bývalého kolegu kuchaře, na kterého mi ve škole vaření od klientů (turistů vegetariánů učících se českou kuchyni) přišla stížnost. Prý v údajně vegetariánských bramborácích byla slanina… Tak mu volám a říkám: Vláďo, Ty jsi tam dal slaninu? A on tím nejstarostlivějším hlasem: jojoooo, ale jenom trošičkuuuu 😀 Ani jsem mu nemohla nic vyčítat 😀
Potřebujete
- 300 g kvalitního listového těsta (s obsahem másla, bez margarínu a jiných rostlinných tuků)
- 100 g ricotty
- 500 g hnědých žampionů
- 5 plátků kvalitní slaniny (nemusí být)
- 3 snítky tymiánu
- 1 stroužek česneku
- Cherry rajčátka
- 5 ks chřestu
- Olivový olej extra panenský
- Sůl, pepř
- 2 vejce
Postup
Chřest nebudeme péct v troubě ale oblanšírujeme ho. Ve velkém hrnci přiveďte k varu minimálně 2 litry vody. Až se voda začne vařit, přidejte 60 g soli. Do vody přidejte chřest a vařte 2 minuty. Mezitím si připravte chladnou lázeň z ledové vody a minimálně 10 kostek ledu. Chřest děrovanou naběračkou svižně přendejte do této lázně. Chlaďte ho dlouho, minimálně 5 minut, ho přendejte na utěrku a nechte okapat. Já jsem tentokrát vyzkoušela blanšírování v mé nové troubě Miele (domácí konvektomat) a bylo to super 🙂
Troubu rozehřejte na 200 stupňů. Listové těsto rozviňte na pečící papír (či vyválejte na 0,5 cm) a asi 1,5 cm od okrajů lehce zařízněte nožem pomyslný rámeček. Dejte si pozor, abyste těsto neprořízli úplně. Vidličkou těsto lehce propíchejte po celém vnitřku (mimo okraje). Okraje potřete olivovým olejem a dejte na 5 – 7 min zapéct do trouby.
Žampiony nakrájejte na silnější plátky, slaninu na proužky. Česnek oloupejte a nasekejte na plátky. Na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a přidejte slaninu. Lehce ji orestujte a přidejte žampiony. Ze dvou snítek tymiánu otrhejte lístky a přidejte je k žampionům. Restujte asi 5 minut na vyšším plamenu a na poslední dvě minuty přidejte česnek. Nechte stranou.
Předpečené těsto vyndejte a do vnitřního rámečku naneste ricottu a patrně ji rozetřete až do vytvořených okrajů nožem. Osolte, opepřete a přidejte směs z žampionů a nakrájená cherry rajčátka na plátky. Uprostřed ponechte místo na vejce. Dejte do trouby zapéct asi na 5 minut a poté doprostřed vyklepněte vejce. Pečte, dokud nebudou okraje krásně zlatavé a bílky pevné. Až slaný koláč vyndáte, poklaďte ho pokrájeným chřestem.
Tento koláč jsem připravila v mojí vysněné troubě Miele. Chceš se o Miele spotřebičích dozvědět víc? Klikni sem:-)