Špenátovo – hráškový krém z M&S potravin

Vystaveno:

Nevím, jak vy, ale jakmile vysvitnou první “jarní” paprsky a venku je více než 10 stupňů, začínám vařit “zelená” jídla a kupuju jarní květiny 🙂 Polévky miluju odmalička, vývary, krémy nebo restauranty, zkrátka polévky všeho druhu mě udělají šťastnou!

Na 3 – 4 porce
  • 250 g špenátových listů
  • 150 g čerstvého hrášku
  • 1 střední mrkev
  • 1 střední petržel
  • 2 řapíky celeru
  • 1 střední cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 20 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Zeleninový (nebo kuřecí) vývar
  • Smetana (30 – 40%)
  • Sůl, pepř
Postup

Cibulku nakrájejte najemno, mrkev, celer a petržel na stejně velké drobnější kusy (1 – 2 cm).  Ve větším hrnci si rozehřejte máslo a olej. Přidejte zeleninu a restujte dvě minuty. Poté přisypte cibuli a smažte společně se zeleninou dozlatova. Nakonec přidejte česnek a po jedné minutě zalijte ohřátým vývarem. Vývaru dejte nejprve méně a až poté případně korigujte hustotu polévky. Vařte pod pokličkou dokud nebude zelenina měkká (trvá to asi deset minut).

Do hotového základu přidejte hrášek a vařte cca 3 minuty na středním plamenu. Hrášek by měl zůstat krásně zelený. Po této době přidejte špenát a vařte maximálně dvě minuty. Sundejte z ohně a rozmixujte do hladka (ručním nebo stolním mixérem).

Polévku dochuťte solí a pepřem. Můžete ji zjemnit smetanou, ozdobit různými semínky nebo čerstvým hráškem či listy špenátu.

Dobrou chuť 🙂