Nevím, jak vy, ale jakmile vysvitnou první „jarní“ paprsky a venku je více než 10 stupňů, začínám vařit „zelená“ jídla a kupuju jarní květiny 🙂 Polévky miluju odmalička, vývary, krémy nebo restauranty, zkrátka polévky všeho druhu mě udělají šťastnou!
Na 3 – 4 porce
- 250 g špenátových listů
- 150 g čerstvého hrášku
- 1 střední mrkev
- 1 střední petržel
- 2 řapíky celeru
- 1 střední cibule
- 1 stroužek česneku
- 20 g másla
- 2 lžíce olivového oleje
- Zeleninový (nebo kuřecí) vývar
- Smetana (30 – 40%)
- Sůl, pepř
Postup
Cibulku nakrájejte najemno, mrkev, celer a petržel na stejně velké drobnější kusy (1 – 2 cm). Ve větším hrnci si rozehřejte máslo a olej. Přidejte zeleninu a restujte dvě minuty. Poté přisypte cibuli a smažte společně se zeleninou dozlatova. Nakonec přidejte česnek a po jedné minutě zalijte ohřátým vývarem. Vývaru dejte nejprve méně a až poté případně korigujte hustotu polévky. Vařte pod pokličkou dokud nebude zelenina měkká (trvá to asi deset minut).
Do hotového základu přidejte hrášek a vařte cca 3 minuty na středním plamenu. Hrášek by měl zůstat krásně zelený. Po této době přidejte špenát a vařte maximálně dvě minuty. Sundejte z ohně a rozmixujte do hladka (ručním nebo stolním mixérem).
Polévku dochuťte solí a pepřem. Můžete ji zjemnit smetanou, ozdobit různými semínky nebo čerstvým hráškem či listy špenátu.