Šťavnatá vepřová panenka s mrkvovým pyré, houbovým ragů a omáčkou

Vystaveno:

Teď tu pro vás mám typ na rychlé a luxusně vypadají jídlo. Pohostěte sebe nebo vaše přátelé. S tímhle jídlem určitě budete mít úspěch 🙂

Na dvě porce potřebuješ

Pyré

  • Asi 3 vařené mrkve
  • Jedna vařená brambora
  • 50g másla
  • Sůl

Maso

  • Jedna menší očištěná vepřová panenka Olivový olej, sůl, pepř

Ragů

  • Hrneček hub podle chuti
  • 1 malá šalotka, česnek – nasekané
  • Kousek másla, lžíce oliv. oleje
  • Čerstvé bylinky – petržel, tymián, rozmarýn
  • Pár kapek balzamikového octa
  • Pár kapek citronu
  • Sůl, pepř

Ozdoba

  • 4 plátky pancetty či jiný druh slaniny – opečené na pánvi
  • Jemné hranolky z celeru – cca 10ks – uvařené / orestované v oleji
  • Tymiánové lístky, hladkolistá petržel
Postup:

Pyré
Mrkev nakrájej na kolečka, bramboru na menší kousky, tyčovým mixérem začni šlehat a přilívej máslo. Dochuť solí a uchovej v teple.

Maso

Panenku v pokojové teplotě lehce pokapej olejem, rozetři ho po celé ploše a dej na suchou rozpálenou pánev. Opeč ze všech stran do zlatohnědé barvy. Poté vlož do rozpálené trouby na 200 stupňů a peč cca 15 minut (nebo dokud vnitřní teplota není lehce nad 60 stupňů). Po této době panenku vyndej, osol, opepři a nech odpočívat v přikryté míse.

Ragů

Rozehřej si máslo s olejem a přidej šalotku, po minutce houby, zakápni citronem, restuj ještě asi minutu a přidej česnek. Promíchej a nasyp nasekané bylinky, dochuť solí a octem. Uchovej na teplém místě.

Servírování viz fotografie – omáčku lijeme z omáčníku přímo před hosty nebo zdobíme lžící kolem dokola.

Ps: Silný demi glace jsem si zředila vývarem a opepřila.

Dobrou chuť 🙂