Svatý Martin patří mezi nejpopulárnější světce v různých částech katolického světa. Po řadu staletí byl podle katolických pravidel 11. listopad dnem, po kterém začínal 40ti denní půst, končící o Vánocích. Tento den býval i posledním dnem ročního hospodářského cyklu a tak se účty vyrovnávaly i naturáliemi, často v podobě husy 🙂 Díky těmto okolnostem se právě husa stala hlavní aktérkou oslav svatého Martina.
Svatomartinská husa
- Husa o váze 4 – 4,5 kg
- 3 – 4 jablka
- 1 cibule
- Hřebíček
- Badyán (1 – 2 ks)
- Celá skořice (2 – 3 ks)
- Kmín
- Sůl
Chlupaté knedlíky
- 250 g vařených brambor (varný typ B nebo C)
- 250 g syrových brambor
- 3 vejce
- 150 g hrubé mouky
- 100 g krupičky
- Sůl
Zelí
- 500 g červeného kysaného zelí
- Máslová jíška
- Cukr
- Sůl
Postup
Husu je ideální namočit na 24 – 48 hodin do mléka a uchovat ji v lednici, zbavíš se tím případné pachutě či zápachu. Poté husu opláchni a odřízni zbytečný tuk, ten vlož do pekáče. Cibuli oloupej, jablka omyj a osuš. Do každého zapíchni 3 – 4 hřebíčky. Husu nejdříve hodně, ale opravdu hodně osol – i zevnitř a okmínuj. Naplň ji jablky, cibulí, badyánem a skořicí.
Troubu zapni na 130 stupňů a až bude rozpálená, dej husu na rošt. Pod ni umísti plech / pekáč s tukem a cca 300 ml vody. Peč doměkka asi 3,5 – 4 hodiny. Husa je hotová, když jde maso hezky od kosti.
Samozřejmě jsou i další možnosti, jak husu péct. Například formou pomalého pečení, opravdu se to vyplatí, maso je pak mnohem křehčí. Husu peč přiklopenou na 90 stupňů asi 6 hodin, poté husu přelij tekutinou z pekáče, zvyš teplotu na 130 stupňů a peč další 2 hodiny. Nakonec husu opět přelij výpekem a peč na 180 stupňů do zlatavé barvy (trvá to asi půl hodinky). Ideální je dělat ji přes noc 🙂
Chlupatý knedlík
Dej si vařit vodu do většího hrnce. Syrové brambory nastrouhej najemno a vzniklou tekutinu slij, není potřeba brambory nijak vymačkávat, jen slij přebytek vody. Nastrouhej najemno i vařené brambory, přidej vejce, sůl a mouku s krupičkou. Umíchej těsto a pomocí dvou lžic tvoř noky. Ty házej rovnou do osolené vroucí vody. Vař, dokud nevyplavou na hladinu a děrovanou naběračkou je vyndej. Mělo by to trvat asi 5 minut. Já si vždy do mísy rozpustím lžíci másla a knedlíky vyndávám přímo do ní. Chlupáče tak neoschnou, než je nandám na talíř 🙂
Zelí
Nejdříve si připrav jíšku. Pravidlo je jednoduché 1 lžíce másla (30 g) a 1 lžíce hladké mouky. V rendlíku rozehřej máslo, přidej mouku a smaž na středním plamenu, dokud nebude krásně vonět. Trvá to asi 2 minuty. Jíška by měla zůstat světlá. Poté ji přelij do misky a nech vychladnout.
Ze zelí vylij šťávu do hrníčku a vysyp ho do rendlíku. Podlij vodou jen do 2/3, osol a nech dusit pod pokličkou. Bude to trvat asi 15 – 20 minut, než zelí změkne. Poté přidej vychladlou jíšku (cca ½ či podle potřeby, zelí by mělo být zahuštěné tak akorát :-)) a přilij tekutinu (nebo její část) ze zelí – pokud tedy není příliš kyselá a je chutná. Nech provařit ještě 15 minut. Nakonec zelí podle chuti oslaď a osol. Já ho dělám hodně nasládlé a trošku hustší, než by bylo třeba 🙂
Husu naporcuj a servíruj s knedlíky a zelím. Polij výpekem.
Zajímavost: Jablka zabrání huse, aby se při pečení propadla. Také napomáhají k tomu, aby se maso nevysušilo.
TIP: Pokud nemáte rádi badyán či jiné koření, můžete ho vynechat. Základem je husu pořádně prosolit.