Sýrové lasagne s tyrolským špekem z Cortelazzi surovin

Vystaveno:

Já tedy rozhodně patřím do týmu lasagne! Málokdy si ale dám nějaké jiné než tradiční alla bolognese. Jsem ráda, že jsem měla příležitost pro vás vytvořit ve spolupráci s Cortelazzi příjemnou změnu v podobě těchto sýrem nabitých lasagní. Mají výraznou chuť, kde se snoubí vyzrálost parmazánu, lahodnost mozzarelly, síla gorgonzoly a jemnost bešamelu. Sušená tyrolská slanina už je jen pomyslnou třešničkou na dortu. 🙂

Na 4 porce (středně velká zapékací forma):
  • 150 g tyrolského špeku
  • 800 ml bešamelu Parmalat nebo domácí bešamel viz. dále

Domácí bešamel

  • 1 l plnotučného mléka
  • 1 malá cibule
  • 1 bobkový list
  • 65 g másla
  • 65 g hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • špetka bílého pepře
  • špetka čerstvě strouhaného muškátového oříšku

Dokončení

  • 3 hrsti bazalky
  • 1 lžička oregana
  • Špetka čerstvě mletého pepře
  • 150 g gorgonzoly
  • 280 g parmezánu*
  • 2 ks mozzarelly
  • 250 g čerstvých plátků na lasagne / 100 g sušených plátků těstovin
  • 200 g sýru Parmigiano-Reggiano
  • bazalka na ozdobu

*Použila jsem naprosto úžasný sýr Parmigiano Reggiano zrající 40 měsíců z mlíčka od hnědých krav z italských hor a musím říct, že je chuťově nepřekonatelný. Pokud ho neseženete, sáhněte po jiném parmazánu vcelku, nekupujte již strouhaný, je totiž suchý a vyčpělý a v omáčce by se za prvé pořádně nerozpustil a za druhé by nebyl chuťově moc cítit právě kvůli vyčpělosti. 🙂

Postup

Tři nebo čtyři plátky špeku si nechte vcelku na ozdobu a zbytek nakrájejte na čtverečky. Na lžíci olivového oleje ho orestujte dozlatova a nechte stranou zchladnout. Bazalku nasekejte nahrubo. Parmazán nastrouhejte najemno, gorgonzolu nakrájejte na větší kostičky a mozzarellu natrhejte na proužky.

 

Bešamel

Cibuli oloupejte a spolu s bobkovým listem vložte do rendlíku, zalijte mlékem a pomalu začněte ohřívat. Prohřívejte těsně pod bodem varu asi 5 minut. Mléko tak perfektně nasákne ostatní chutě. Poté přeceďte a nechte stranou vychladnout.

V jiném hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání smažte 45 vteřin. Nesmažte mouku déle, mohla by zhnědnout a bešamel už by nebyl typicky bílý. Hrnec sundejte z plotny a po částech přilívejte mléko. Energicky přitom šlehejte (ideální je na to omáčková metla či ta klasická), dokud nebude omáčka úplně hladká. Vraťte zpět na plotnu, přiveďte k varu a za stálého míchání vařte asi 3 minuty. Pak teplotu stáhněte na minimum a vařte 20 minut. Omáčku občas promíchejte odspodu, kvůli mouce se bude hodně přichytávat. Výsledkem by měla být hladká, lesklá omáčka, kterou na závěr dochutíte muškátovým oříškem, solí a pepřem.

Takto připravený bešamel smíchejte s polovinou strouhaného parmazánu, gorgonzolou a za stálého míchání na středním plamenu nechte v omáčce sýr rozpustit. Přidejte bazalku, oregano a pepř.

 

Těstoviny

Pamatujte si, že čerstvé těstoviny jsou prostě vždycky nejlepší. Těstoviny povařte jen asi 1 minutu v hodně osolené vodě (je nutné přidržet je u dna) a pak je vhoďte do mísy s ledovou vodou. Zastavíte tím proces měknutí, těstoviny totiž změknou ještě v troubě při pečení. Chladné pláty těsta vyskládejte na sebe na talíř.

Pokud se rozhodnete udělat těstoviny sušené, kupte takové, na kterých je nános mouky – nejsou žluté, ale spíš do bíla a jejich povrch je spíš hrubší, je to záruka kvality. Těstoviny vařte ve velmi slané vodě, dokud nebudou ve středu ještě lehce syrové, a pokračujte stejně, jako když používáte čerstvé.

 

Dokončení

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Do zapékací mísy vložte pláty těsta tak, aby pokryly dno. Na těsto rozetřete část sýrové omáčky, rovnoměrně posypte parmezánem, natrhanou mozzarellou a navrch rozprostřete špek. Pokračujte, dokud nemáte v zapékací míse ideálně 4 vrstvy (záleží, jak velkou a vysokou mísu použijete). Poslední pláty těstovin potřete sýrovou omáčkou, posypte parmezánem a navrch položte celé kousky špeku. Nechte v troubě zapéct asi 30 minut. Povrch by měl být hezky zlatavý.

Při servírování je můžete ozdobit čerstvou bazalkou. 🙂

Dobrou chuť 🙂