Jedna z nejtradičnějších a nejstarších italských omáček je právě puttanesca. Když jsem ji vařila poprvé, musím se přiznat, že jsem z ní něměla dobrý pocit – ančovičky, olivy, kapary, do toho česnek a navíc ten název alla puttanesca = „podle kurvy“ 😀 Nakonec jsem té kurvě ale podlehla jako všichni na světě a musím říct, že jsou kurva dobrý! A příště už budu zase slušná, slibuju! 😀
Na 4 porce potřebuješ
- 400 g těstovin tagliatelle
- 500 g passaty / rajčat v konzervě
- 10 ks cherry rajčátek
- 2 lžíce nakládaných kapar v soli
- 3 – 4 ančovičky
- 100 g černých oliv Kalamata nebo Taggiasca
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce hladkolisté petržele
- špetka sušeného oregána
- špetka sušeného chilli
- Olivový olej
- Sůl
- Pepř
Postup
Nejprve si dejte vařit velké množství studené vody. Přiveďte k varu a řádně osolte, voda musí být slaná jako voda v moři. Vhoďte těstoviny a zprudka vařte. Je důležité, aby měly opravdu hodně vody, jinak se rozvaří.
Na rozpálenou pánev nalijte olivový olej a přidejte česnek. Po třech minutách smažení na středním plamenu ho vyjměte, olej je nyní skvěle ochucený. Do pánve přidejte kapary, olivy pokrájené na menší kousky, najemno nasekané ančovičky a na poloviny rozkrojená cherry rajčátka. Restujte asi minutu a přidejte passatu (příp. nakládaná rajčata). Zvyšte plamen a vařte asi 5 – 10 minut.
Nyní by tagliatelle měly být téměř al dente. Přidejte je kleštěmi k omáčce a naběračkou přidejte i trochu vody z těstovin (cca 1 naběračku). Lehce promíchejte a nechte vařit 3 minuty. Chutě se krásně propojí a omáčka zhoustne díky vodě z těstovin.
Hladkolistou petržel nasekejte a přidejte do pánve, zakápněte olivovým olejem, opepřete a případně osolte. Nakonec přidejte trochu oregana a chilli. Pokud bude třeba, přidejte olej nebo vodu z těstovin. Omáčka by měla ulpívat na těstovinách.