Vaječný likér

Vystaveno:

Tento recept byl s vosími úly nejžádanějším receptem letošních Vánoc. 🙂 A tak jsem vás nemohla zklamat a připravila rovnou dva druhy likéru. Velká část z vás si totiž psala o nealko verzi, což je aktuální i pro mě. Tak pojďme na to!

Smetanový vaječný likér

Hodí se především na přípravu likéru, který budete ředit alkoholem. Výsledek je totiž hooodně hustý a pokud byste ho neředili, tak budete doslova čekat, než vám steče do pusy ze skleničky. 🙂 Ale proti gustu žádný dišputát – pokud toužíte po husťákovi, připravte si ho i bez alkoholu! Jeho konzistence je krásně pěnová, věřím, že budete nadšení.

  • 1 l 30 – 33 % smetany
  • 9 – 10 žloutků (podle velikosti)
  • 1 vanilkový lusk**
  • 120 g cukru krupice
  • Špetka soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 200 či více ml rumu* 🙂

*Rum použijte jakýkoliv – ať už klasiku Božkov nebo bílý, který jsme použili my po vzoru našeho oblíbeného Votre Plaisir.

Postup

Žloutky šlehejte s cukrem do světlounké pěny. Použijte ruční šlehač nebo stolní robot s balónovou metlou. Bude to trvat asi 7 minut. Smetanu, semínka z vanilkového lusku a skořici zahřívejte v rendlíku na cca 60 – 80 stupňů. Zkrátka se smetana nesmí začít vařit. Smetanou přitom míchejte, aby se nevytvořil škraloup.

Až bude smetana ohřátá, přibližte si ji k mixéru. Do našlehané žloutkové pěny nalijte sběračku horké smetany a svižně začněte šlehat (na nízký stupeň). Jde totiž o vyrovnání teplot. Pokud bychom vše promíchali najednou, mohly by se žloutky srazit a měli byste z nich míchačky. 🙂 Smetany do žloutkové směsi přidávejte stále více a pokaždé promixujte, aby se vše spojilo.

Až bude směs hezky promíchaná, nalijte ji do rendlíku a za stálého míchání stěrkou nebo vařečkou s rovným koncem přiveďte k 80 stupňům – pokud nemáte digitální teploměr, hlídejte si, aby se nezačal vařit a až tam nepůjde udržet prst, máte hotovo. Plotnu mějte zapnutou jen na mírný stupeň a postupně ji zvyšujte. Já začínám na stupni 4 (z 9) a končím na stupni 6. Krém míchejte v jednom směru a jezděte přímo po dnu, aby se nepřichytil. Občas si ho klidně stáhněte z plotny a zkontrolujte, jestli se nepřichytává.

Až dosáhnete správné teploty, krém ještě asi 3 minuty míchejte a stáhněte z ohně. Za občasného míchání ho nechte vychladnout a promíchejte s alkoholem. Nalijte do sklenic a vložte do lednice. Likér je každým dnem lepší, jeho trvanlivost je minimálně 3 týdny, ale říká se, že díky alkoholu vydrží opravdu dlouho.

 

TIP: Pokud by na vás byl likér málo sladký, jednoduše před vychladnutím přisypte moučkový cukr.

**prázdný vanilkový lusk použijte na přípravu domácího vanilkového cukru. Stačí ho vmáčknout do dózy s cukrem krupice a postupně přidávat další použité lusky. Uvidíte, jak aromatický cukr vám vznikne! Až cukr spotřebujete, tak k luskům jednoduše přisypte nový.

Smetanovo mléčný vaječný likér

Tento likér bych doporučila připravovat v nealko verzi – je méně hustý než smetanový (ale pozor i tak je hodně hustý, takže pokud toužíte po tekutějším, klidně dejte mléko se smetanou půl na půl), ale zároveň nepřichází o plnost chuti, protože obsahuje hodně smetany. 🙂

  • 700 ml 30 – 33 % smetany
  • 300 ml čerstvého plnotučného mléka
  • 9 – 10 žloutků (podle velikosti)
  • 1 vanilkový lusk
  • 120 g cukru krupice
  • Špetka soli
  • 1/2 lžičky skořice (nemusí být)
  • 200 či více ml rumu* 🙂 (pokud používáte)

*Rum použijte jakýkoliv – ať už klasiku Božkov nebo bílý, který jsme použili my po vzoru našeho oblíbeného Votre Plaisir.

Postup

Žloutky šlehejte s cukrem do světlounké pěny. Použijte ruční šlehač nebo stolní robot s balónovou metlou. Bude to trvat asi 7 minut. Smetanu, mléko, semínka z vanilkového lusku a skořici zahřívejte v rendlíku na cca 60 – 80 stupňů. Zkrátka se smetanová směs nesmí začít vařit. Určitě s ní přitom míchejte, aby se nevytvořil škraloup.

Až bude směs ohřátá, přibližte si ji k mixéru. Do našlehané žloutkové pěny nalijte sběračku horké smetany a svižně začněte šlehat (na nízký stupeň). Jde totiž o vyrovnání teplot. Pokud bychom vše promíchali najednou, mohly by se žloutky srazit a měli byste z nich míchačky. 🙂 Smetanové směsi do žloutkové pěny přidávejte stále více a pokaždé promixujte, aby se vše spojilo.

Až bude směs hezky promíchaná, nalijte ji do rendlíku a za stálého míchání stěrkou nebo vařečkou s plochým koncem přiveďte k 80 stupňům – pokud nemáte digitální teploměr, hlídejte si, aby se nezačal vařit a až tam nepůjde udržet prst, máte hotovo. Plotnu mějte zapnutou jen na mírný stupeň a postupně ji zvyšujte. Já začínám na stupni 4 (z 9) a končím na stupni 6. Krém míchejte v jednom směru a jezděte přímo po dnu, aby se nepřichytil. Občas si ho klidně stáhněte z plotny a zkontrolujte, jestli se nepřichytává.

Až dosáhnete správné teploty, krém ještě asi 3 minuty míchejte a stáhněte z ohně. Za občasného míchání ho nechte vychladnout a pokud ho používáte – promíchejte s alkoholem. Nalijte do sklenic a vložte do lednice. Likér bez alkoholu nevydrží tak dlouho, já doporučuji maximálně 14 dní. 🙂 S alkoholem se nebojte 3 a více týdnů.

Dobrou chuť 🙂