Vánočka podle mojí babičky Jarmilky

Vystaveno:

Tak tahle vánočka mi dala zabrat! Dělala jsem ji 4 x a z toho 3 x se mi roztekla na plechu… Říkala jsem si, co pořád dělám špatně, protože tenhle recept babička dělá spoustu let a vždy bez problému. Až mi bliklo v hlavě, že mám přeci ten úžasný patentovaný plech od Miele, který je komplet nepřilnavý (jako je to fakt bomba, nepřichytil se tam ani na popel spálený kečup, na který jsem v létě trochu zapomněla :-D) a že to je možná tim… No a bylo!!! 😀 Dala jsem na něj gumovou podložku, co mám na makronky a vánočka byla jako z pohádky 🙂 Do receptu jsem přidala ještě vanilku, pokud máte ale cukr krupici, ve kterém máte nastálo strčené vanilkové lusky, postačí i to.

Potřebujete
  • 350 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 110 g velmi změklého másla
  • 110 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 30 g droždí
  • 220 – 230 ml plnotučného mléka
  • 5 g soli
  • Semínka z 1 vanilkového lusku / Lžíce přírodního vanilkového extraktu
  • Hrst oříšků (vlašských / pekanových) případně rozinek
  • Mandle na posypání (plátky / hranolky)
  • Vejce na pomazání
Postup

Máslo vyndejte z lednice minimálně 3 hodiny před pečením.

Mléko ohřejte v rendlíku tak, aby bylo vlahé. Pozor, nesmí být horké, jinak by zabilo kvasinky v droždí. Mělo by mít mezi 30 – 40 stupni. Do menší misky / většího hrnku rozdrobte droždí, přidejte lžičku mouky, lžičku cukru krupice, promíchejte a zalijte asi 60 ml vlahého mléka. Rozkvedlejte dohladka a nechte n teplém místě (třeba u topení) vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 minut.

Mezitím v míse robota / ve velké míse smíchejte mouky, cukr, sůl a řádně promíchejte. Uprostřed vytvořte důlek a do něj vložte žloutky. Přidejte vanilku, hotový kvásek a polovinu mléka. Při ručník zpracování začněte vařečkou zadělávat těsto od středu. Při zpracování robotem použijte nástavec hák a zapněte ho na 3.stupeň rychlosti. Podle potřeby přilévejte mléko, ale pamatujte, že těsto na vánočku by mělo být spíš tužší. Až bude těsto homogenní, po lžících přidávejte máslo a zadělávejte ho do těsta. Po zapracování másla těsto zadělávejte alespoň dalších 10 – 15 minut. Zda je těsto správně zadělané poznáte podle jeho hladkého a elastického vzhledu. V robotu to bude trvat 5 – 7 minut. Chvíli před koncem zadělávání o těsta přidejte hrst najemno nasekaných oříšků nebo rozinek – záleží na vaší chuti. Já rozinky nemám ráda, proto je tam nedávám. Někde je třeba namáčí v rumu, než je tam dá, tak to můžete třeba zkusit. Ořechy zapracujte a hladké těsto v míse přikryjte čistou utěrkou. Nechte kynout na teplém místě, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Nečekejte zbytečně dlouho, aby těsto nepřekynulo. Plyny, které se tvoří při kynutí totiž v určité chvíli začnou zabíjet kvasinky a vánočka se pak srazí. Většinou to trvá 30 – 45 minut v závislosti na teplotě v místnosti.

Až bude těsto vykynuté, položte si ho na vál a zvažte ho. Číslo si vydělte šesti a těsto rozdělte na šest stejně velkých dílů 🙂 Měli byste mít kolem 1 kg těsta. Každý kus těsta ještě zadělejte, a udělejte z něj čistou kuličku. Každou kuličku rozválejte na váleček. Těsto je elastické a potřebuje si na jiný tvar zvyknout, já proto vždy udělám kratší váleček, dám ho stranou a mezitím válím další kuličky. Až mi vznikne šest kratších válečků, postupuju od začátku tím, že válečky znovu vyválím, aby byly delší 🙂 Snad jsem to popsala srozumitelně. Důležité je nenechávat válečky tlustší na koncích, mělo by to být přesně naopak, abyste docílili hezkého tvaru vánočky.

Nyní si uprostřed v horní části válu spojte všech šest konců válečků. První si položte úplně vlevo, pod něj si vytvořte levou dvojičku, vedle pravou dvojičku a poslední cancourek položte vpravo naproti levému válečku. Já jsem pletla podle tohoto videa a perfektně se mi to dařilo. Zapněte si to od času 1 minuty a 40 vteřin.

Až budete mít vánočku upletenou, opatrně ji přemístěte na plech (hlavně ne na nepřilnavý :-D) nebo pokud máte gumovou podložku, určitě ji použijte. Vánočku přikryjte čistou utěrkou a nechte ji kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Poté ji lehce potřete rozkvedlaným vejcem a posypte mandličkami. Troubu mezitím rozehřejte na 200 stupňů (já použila horký vzduch) a vložte ji do střední části trouby. Po 10 minutách snižte teplotu na 180 stupňů. Pečte asi 40 minut do zlatohnědé barvy – barva je u vánočky důležitá, měla by mít opravdu krásně hnědnou, zkaramelizovanou kůrku. Důležité je vánočku nevysušit, proto pokud máte vpichový teploměr, hlídejte si vnitřní teplotu vánočky. Ta by neměla přesáhnout 90 stupňů. Cokoliv nad pak způsobuje její vysušení. Vánočku vyndejte a nechte zchladnout. Na závěr ji můžete pocukrovat moučkovým cukrem, já to ale nedělám, líbí se mi totiž ta krásně lesklá kůrčička 🙂

 

Veselé Vánoce vám všem!

Vaše Ivka a Miňonka

Dobrou chuť 🙂
Štítky: ,