Tímhle voňavým kuřátkem oslníte celou rodinu! Máslíčko, bylinky a pečené ovoce vás prostě dostane. Pokud máte možnost, zajděte do M&S a kupte si přímo Oakham kuře, má 2 kg a je chuťově neskutečně výborné! 🙂
4 – 6 porcí
- 1 kuře Oakham cca 2 kg nebo klasické kuře
- 2,5 lžičky soli
- ½ lžičky čerstvě mletého pepře
- 2 rozpůlené citróny
- 1 lžíce čerstvého tymiánu
- 1 lžíce čerstvé šalvěje
- 1 lžíce čerstvé petrželky
- 2 lžičky citrónové kůry
- 2 stroužky česneku + 2 hlavy česneku
- 70 g másla v pokojové teplotě
- 1 pomeranč
- 2 jablka
- 1 hruška
- Skořice celá
- Olivový olej
Postup
Troubu předehřejte na 220 stupňů.
Umyjte kuře a osušte ho kuchyňskými utěrkami. Kuře důkladně prosolte zevnitř i zvenku, to zaručí výtečnou chuť. Naplňte ho citróny a zadní nohy svažte kuchyňským provázkem.
V menší misce smíchejte citrónovou kůru, nasekané bylinky a drcené dva stroužky česneku. Přidejte změklé máslo a míchejte, dokud nebude směs hladká. Takto připraveným bylinkovým máslem opatrně zajíždějte kuřeti pod kůži a směs tam rozprostřete.
Kuře umístěte do širšího pekáče prsíčky nahoru. Kolem něj rozprostřete plátky pomerančů, jablek, hrušek, přidejte 3 celé skořice a zastříkněte olivovým olejem. Pečte kuře v troubě krásně dozlatova a hlídejte teplotu vpichovým teploměrem. Až dosáhne 77 stupňů, kuře je hotové. Mělo by to trvat asi 50 – 60 minut.
Až bude kuře hotové, přendejte ho na prkýnko, přikryjte alobalem a nechte ho alespoň 10 minut odpočívat, aby se uvnitř vyrovnaly šťávy. Poté kuře naporcujte a podávejte s pečeným ovocem a česnekem.