Vánoční M&S oakhamské kuře s pomerančem, jablky a hruškou

Vystaveno:

Tímhle voňavým kuřátkem oslníte celou rodinu! Máslíčko, bylinky a pečené ovoce vás prostě dostane. Pokud máte možnost, zajděte do M&S a kupte si přímo Oakham kuře, má 2 kg a je chuťově neskutečně výborné! 🙂

4 – 6 porcí
  • 1 kuře Oakham cca 2 kg nebo klasické kuře
  • 2,5 lžičky soli
  • ½ lžičky čerstvě mletého pepře
  • 2 rozpůlené citróny
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce čerstvé šalvěje
  • 1 lžíce čerstvé petrželky
  • 2 lžičky citrónové kůry
  • 2 stroužky česneku + 2 hlavy česneku
  • 70 g másla v pokojové teplotě
  • 1 pomeranč
  • 2 jablka
  • 1 hruška
  • Skořice celá
  • Olivový olej
Postup

Troubu předehřejte na 220 stupňů.

Umyjte kuře a osušte ho kuchyňskými utěrkami. Kuře důkladně prosolte zevnitř i zvenku, to zaručí výtečnou chuť. Naplňte ho citróny a zadní nohy svažte kuchyňským provázkem.

V menší misce smíchejte citrónovou kůru, nasekané bylinky a drcené dva stroužky česneku. Přidejte změklé máslo a míchejte, dokud nebude směs hladká. Takto připraveným bylinkovým máslem opatrně zajíždějte kuřeti pod kůži a směs tam rozprostřete.

Kuře umístěte do širšího pekáče prsíčky nahoru. Kolem něj rozprostřete plátky pomerančů, jablek, hrušek, přidejte 3 celé skořice a zastříkněte olivovým olejem. Pečte kuře v troubě krásně dozlatova a hlídejte teplotu vpichovým teploměrem. Až dosáhne 77 stupňů, kuře je hotové. Mělo by to trvat asi 50 – 60 minut.

Až bude kuře hotové, přendejte ho na prkýnko, přikryjte alobalem a nechte ho alespoň 10 minut odpočívat, aby se uvnitř vyrovnaly šťávy. Poté kuře naporcujte a podávejte s pečeným ovocem a česnekem.

Dobrou chuť 🙂
Štítky: , ,