Velikonoční mrkvový dortík z M&S potravin

Vystaveno:

K Velikonocům tradičně patří vejce a mrkev 🙂 Mrkvový dortík si můžete zakoupit v M&S nebo ho můžete upéct doma! Překvapíte tím nejen ty nejmenší členy rodiny.

Na 2 korpusy průměr 17 – 19 cm
  • 100 g vlašských ořechů (namletých najemno)
  • 330 – 350 g najemno nastrouhané mrkve
  • 260 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1,5 lžičky kypřícího prášku
  • 0,5 lžičky soli
  • 1 – 2 lžičky skořice (podle chuti)
  • 4 velká vejce free range (200 g)
  • 310 g světlého muscovado cukru
  • 240 ml rozpuštěného másla
  • 1 lžíce přírodního vanilkového extraktu / vanilkové pasty / semínka z jednoho vanilkového lusku

Na krém:

Kompletace:

  • Slaný karamel (není nutné)
  • 250 g 70% čokolády
  • Čokoládová velikonoční vejce
Postup

Vejce si vyndejte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě, ideálně je nechte z lednice přes noc. Troubu si předehřejte na 180 stupňů. 2 menší formy si vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Nejdříve si vystřihněte kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy. Poté si vystřihněte 2 dlouhé kusy, které mají výšku minimálně jako forma a z jedné strany ji nastříhejte do hloubky pouze asi 1 cm. Poté vezměte tento papír a nastříhanou stranou směrem dolů nalepte na vnitřní stranu formy. Nastříhané části vám dovolí s papírem lépe pohybovat. Správně umístěný papír má nastříhané části na dně formy dokola. Na takto připravený boční papír dejte kolečko, které si ještě pro jistotu ze spodní strany namažte máslem, aby na dně dobře drželo.

V jedné míse smíchejte mouku, sodu, kypřící prášek, sůl, skořici a nechte stranou. Vejce šlehejte asi 1 minutu v robotu (K – nástavec) nebo ručním šlehačem, poté asi natřikrát zašlehejte cukr a vyšlehejte do pěny. Bude to trvat asi 7 minut. Vejce s cukrem musí být našlehaná tak, že nestékají z vařečky a barva bude světlounce hnědá. Poté pomalu přilévejte máslo, vanilku a na nejnižší otáčky opatrně mouku (v případě ručního šlehače použijte na zapracování mouky už jen vařečku). Nakonec přidejte ořechy a mrkev a ručně promíchejte.

Takto hotové těsto nalijte do forem a dejte péct do vyhřáté trouby na 25 – 30 minut.

Zda je korpus hotový poznáte tak, že do středu zapíchnete špejli, která je po vytažení čistá. Korpusy nechte zchladnout a poté opatrně vyndejte na mřížku. Nejlepší je nechat korpusy odpočinout do druhého dne a poté zdobit krémem.

 

Krém

Pozor, máslo i mascarpone musí mít pokojovou teplotu. Ideální je, když si je vyndáte tři hodiny před šleháním. Máslo musí být opravdu měkké, aby vytvořilo perfektní nadýchanou konzistenci. Máslo  šlehejte samotné asi 15 – 20 minut (buď ručním šlehačem nebo pomocí balónové metly u stolního robota). Po této době bude krásně našlehané, světlé a bude lahodně vonět. Nyní po lžících přidávejte mascarpone. Vždy počkejte, dokud se mascarpone nespojí s máslem a až poté přidejte další lžíci. Mezitím do krému kápněte vanilkový extrakt. Nakonec prosejte pudrový cukr podle chuti a promíchejte.

 

Kompletace

Korpusy podélně rozřízněte (seřízněte vypouklé vršky) a promažte postupně krémem. Každý korpus můžete pomazat i slaným karamelem, ale není to nutné. Nakonec dort zahlaďte kolem dokola a dejte ztuhnout do lednice. Po 30 minutách ho přelijte rozpuštěnou čokoládou ve vodní lázni a opatrně poklaďte čokoládovými velikonočními vejci. Dejte opět zatuhnout do lednice a za hodinu je hotovo 🙂

Dobrou chuť 🙂