Základní vanilkový korpus

Vystaveno:

Pokud hledáte recept na vláčný vanilkový korpus, jste na správném místě! Taktový korpus poslouží jako základ na výtečný dort s různými krémy.

Potřebuješ:
  • 4 velká vejce (nebo 200g)
  • 400 g cukru krupice
  • 390 g prosáté hladké mouky
  • 160 ml plnotučného mléka
  • 160 ml slunečnicového oleje nebo rozpuštěného másla
  • 2,5 lžičky prášku do pečiva
  • 0,5 lžičky soli
  • lžíce vanilkové pasty / semínka z 1 vanilkového lusku
Postup:

Vejce si vyndej z lednice a nech je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě, ideálně je nech z lednice přes noc. Mléko i olej musí mít také pokojovou teplotu. Troubu si předehřej na 180 stupňů. Formu si vymaž máslem a vylož pečícím papírem. Možná to zní zvláštně, ale já to tak dělám. Kdybych formu vysypala moukou, korpus bude mít na sobě moučnou krustu a to nemám moc ráda. Nejdříve si vystřihnu kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy. Poté si vystřihnu 2 dlouhé kusy, které mají výšku minimálně jako forma a z jedné strany ji nastříhám do hloubky pouze asi 1 cm. Poté vezmu tento papír a nastříhanou stranou směrem dolů nalepím na vnitřní stranu formy. Nastříhané části mi dovolí s papírem lépe pohybovat. Správně umístěný papír má nastříhané části na dně formy dokola. Na takto připravený boční papír dám kolečko, které jsem si ještě pro jistotu ze spodní strany namazala máslem, aby mi na dně dobře drželo.

Vejce šlehej asi 1 minutu v robotu (K – nástavec, případně ručním šlehačem), poté zašlehej cukr a vyšlehej do světlé pěny. Bude to trvat asi 7 minut. Smíchej si suché ingredience. Poté směs mouky postupně smíchej s vaječnou směsí, olejem a mlékem (na střídačku). Můžeš k tomu stále použít robot, ale zapni ho jen na nejnižší otáčky nebo vmíchej ručně.

Takto připravenou, krásně nadýchanou směs nalij do formy a dej péct do trouby na cca 40 – 45 minut. Zda je korpus hotový poznáš tak, že do středu zapíchneš špejli, která je po vytažení čistá.

Korpus nech zchladnout a poté opatrně vyndej na mřížku. Nejlepší je nechat korpus odpočinout do druhého dne a poté zdobit.

Dobrou chuť 🙂
Štítky: ,