Špagetovou dýni jsem poprvé viděla před dvěma lety u zahraničních foodblogerů a tady se dala jen těžko sehnat. Letos jsem ji ale viděla všude možně v obchodech, a tak jsem si říkala, že má smysl připravit pro vás recept, který u nás doma vede v žebříčku rychlých večeří 🙂
Potřebujete
- 1 menší špagetová dýně
- 300 g drcených rajčat v konzervě (ideálně Mutti)
- 3 zralá rajčata
- 2 stroužky česneku
- Velká špetka sušeného oregana / snítka čerstvého
- 2 ks mozzarelly
- 40 g čerstvě strouhaného parmezánu
- Čerstvá bazalka
- Olivový olej / máslo
- Sůl, pepř
Postup
Špagetovou dýni opatrně rozpulte od stopky dolů a lžící vydlabejte vnitřek. Dýní osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem nebo potřete máslem. Troubu zapněte na 200 stupňů, pokud máte možnost vlhkosti, zvolte 20%. Plech vyložte pečícím papírem a dýni na něj položte řeznou stranou dolů. Pečte 20 – 30 minut, dokud vlákna z dýně nepůjdou pomocí vidličky lehce vyškrábnout. Zda je dýně hotová poznáte i tím, že ji ochutnáte – vlákna budou příjemně měkká a nebudou křupat jako čerstvá zelenina.
Z upečené dýně vyškrábejte „špagety“ a pokud bude potřeba, ještě je trochu osolte a opepřete. Zapékací misku potřete máslem, vložte dýňová vlákna a rozprostřete. Rajčata nakrájejte na tenké plátky a položte je na dýni. Rajčatovou polpu v misce promíchejte s drceným česnekem, oreganem, solí a pepřem. Zalijte směs připravenou v misce. Navrch natrhejte mozzarellu a vložte do střední části trouby předehřáté na 200 stupňů – já používám gril s cirkulací, pokud nemáte na troubě tuto možnost, zvolte horký vzduch. Pečte asi 15 – 20 minut, dokud se sýr pěkně nerozpeče. Na posledních 5 minut pečení zapněte gril a směs posypte čerstvě strouhaným parmezánem.
Podávejte s čerstvou bazalkou co nejdříve, abyste stihli ten příjemně se roztékající sýýýýr 🙂
Tohle jídlo jsem připravila v mojí vysněné troubě Miele. Chceš se o Miele spotřebičích dozvědět víc? Klikni sem:-)