Zeleninový vývar

Vystaveno:

Toto je klasický zeleninový vývar, který je perfektním základem pro krémové polévky, italská risotta a omáčky. Zeleninu jen očistíte kartáčem a nemusíte ji loupat, čímž předejdete zbytečnému odpadu. Může se ale stát, že na nějaký recept mrkev loupete. V tom případě si slupky schovejte na zbytkový vývar – vše o něm naleznete zde.

Na cca 1,3 l vývaru
  • 1 menší cibule
  • 2 středně velké mrkve
  • 1 větší petržel
  • 2 řapíky celeru
  • 1 velké rajče
  • 3 snítky hladkolisté petržele
  • 1 snítka libečku (nemusí být)
  • 1,5 l vody
  • Sůl
Postup

Do velkého hrnce nalijte 1,5 l vody a přiveďte k varu. Mezitím očistěte zeleninu. Cibuli zbavte bubáka a případných stop hlíny, pokud je slupka čistá, můžete ji ponechat. Mrkev a petržel rozkrojte na půlky a případně ještě podélně překrojte (záleží na velikosti).

Rozpalte pánev s nepřilnavým povrchem (na sucho) a zeleninu opečte, aby místy byla hnědá. Je to důležitý krok, protože se tím zelenina krásně rozvoní, probudí se v ní spousta chutí a na povrchu zkaramelizuje, což jak už jistě všichni víte tvoří spoustu chuti. Zeleninu vhoďte do vroucí vody a osolte. Doporučuji, abyste sůl nevynechávali, protože jakmile se vývar neosolí, už ho nikdy správně nedochutíte. Zhodnoťte tedy, na co ho budete používat. Na italské risotto, kam přijde spousta slaného parmezánu stačí jen trochu soli stačí jen trochu soli, na krémové polévky a omáčky se toho nebojte a soli přidejte trochu více.

Vývar vařte 30 – 45 minut. Zeleninový vývar se může vařit naplno na rozdíl od vývarů masových, což je jeho výhoda. Už se nemůžete vymlouvat, že to trvá dlouho 😀 Hotový vývar sceďte přes jemné síto nebo přes mušelínový ubrousek a rychle zchlaďte nebo rovnou použijte.

Doporučuji udělat si větší množství vývaru a po částech si ho zamrazit. Máte ho pak vždy po ruce! Pozor, vývar sice v lednici vydrží cca týden, ale zeleninové vývary každým dnem slábnou, proto ho použijte co nejdříve. 🙂

Dobrou chuť 🙂