Lahodný pokrm původem z Itálie se perfektně hodí na večeři pro dva. Kombinace jemnosti risotta a řízné chuti redukce je podtržena báječnou chutí kachních prsou. Než začneš risotto vařit, podívej se na zásady zde.
Na 2 porce potřebuješ:
Risotto:
- 260 g rýže carnaroli nebo arborio
- 1 šalotka / malá cibule
- 200 ml prosecca / šampusu (suché)
- 800 ml zeleninového vývaru
- 70 g parmezánu
- 60 g vychlazeného másla
- Olivový olej + 20 g másla
Maso:
- 1 – 2 ks kachních prsíček s kůží
- Sůl, pepř
Balzamiková redukce:
- 100 ml balzamikového octa
- 2 lžíce cukru krupice
- 25 g másla
Zeleninový vývar:
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel (kořen i nať)
- 1 řapíkatý celer
- 1 rajče
- 2l vody
- sůl, pepř
Postup:
Nejdřív si udělej vývar. Zeleninu si očisti a rozkroj na půlky. Rozpal si pánev s nepřilnavým povrchem a zeleninu opeč (na sucho), aby místy byla hnědá – jako na obrázku. Poté vhoď do vody, osol a přiveď k varu – stačí 30 – 45 minut. Zeleninový vývar se může vařit naplno na rozdíl od vývarů masových.
Do menšího rendlíku dej vařit balzamikový ocet s cukrem a svař na polovinu, trvá to asi 10 minut na středním ohni. Poté sundej z plotny a vmíchej vychlazené máslo. To omáčku pěkně zjemní a zahustí.
V hrnci si rozpusť máslo a olej, přidej nakrájenou šalotku a na mírném ohni ji zpěň. Přisyp rýži (pozor, rýži NIKDY neproplachuj!!!!) a míchej, dokud se nespojí s máslem a cibulkou. Zalij vínem a chvíli vař, dokud úplně nevyprchá alkohol (to poznáš tak, že už ho z pokrmu necítíš). Poté začni pomalu přidávat vývar – jen po jedné až dvou sběračkách. Pamatuj si, že od risotta nesmíš nikdy odejít. Podlij vždy, když se tekutina téměř vyvaří a pokračuj, dokud není rýže téměř na skus. Bude to trvat asi 20 minutek. Po této době risotto odstav z plotny, přidej na kostičky nakrájené máslo, parmezán a energicky míchej, dokud nevznikne krémovité risotto. Osol podle potřeby.
Zapni si troubu na 200 stupňů. Kachní prsa omyj a očisti. Na straně bez kůže je blána, kterou je třeba odstranit, vede „do středu“ prsa, tak se pokus tuto blánu odstranit celou, samozřejmě s velkou opatrností, aby prso zůstalo celé. Pokud máš ostrý nůž, do kůže udělej zářezy (asi 1 cm od sebe), ale není to nutné. Pozor, ať při tom neřízneš do masa. Osol a opepři z obou stran a polož na suchou studenou pánev. Plotnu rozpal na maximum a počkej, až se kůže osmaží dozlatova. Poté otoč, restuj 30 vteřin, otoč zpět na kůži a vlož do rozpálené trouby cca na 6 – 8 minut. Maso by mělo mít 54 – 56 stupňů (na medium). Je tedy dobré mít vpichový teploměr a teplotu si ohlídat. Maso vyndej z trouby, přesuň ho na talíř a nech chvíli odpočívat, postačí tři minutky. Pěkný video postup má zde Gordon Ramsay.
Do hlubokého talíře dej risotto, pokapej redukcí z balzamika a navrch naservíruj filírovaná kachní prsa.