Co si budeme vykládat, houby letos rostou horem dolem! Proto mám pro vás dneska recept na výborný těstoviny s houbama, který si nesmíte nechat ujít. Jsou jednoduchý a dokonalý.
Potřebujete
- 350 g kvalitních těstovin tagliatelle či papardelle
- 450 g hub (lesní, shitake, hnědé žampiony…)
- 60 g másla
- 1 větší stroužek česneku
- Hrst bazalky
- 7 snítek tymiánu
- 120 ml dobrého bílého vína
- Krémový sýr
- Parmezán
- Sůl, pepř
- Citrón
Postup
Kvalitní těstoviny by neměly být hladké – naopak, měly by na sobě mít takovou moučnou krustičku, která pomůže těstovinám udržet na sobě omáčku a tím i chuť. Zkute se na to při nákupu zaměřit, opravdu to stojí za to.
Do velkého hrnce napusťte studenou vodu (na 100 g těstovin 1 l vody) a přiveďte ji k varu. Osolte ji tak, aby byla slaná, jako je voda v moři. Poté přidejte těstoviny a vařte, dokud nebudou téměř al dente.
Mezitím očistěte vámi zvolené houby a nakrájejte je na menší kousky. Na pánvi rozehřejte 30 g másla a dvě lžíce olivového oleje. Přidejte houby a pár snítek tymiánu, osolte a opepřete. Smažte na střední stupeň asi 5 minut a poté přidejte najemno nasekaný česnek, 10 natrhaných lístků bazalky a smažte už jen pár minut, dokud nebude česnek hezky zlatavý.
Nyní zvyšte plamen na nejvyšší stupeň a podlijte vínem. Míchejte, dokud se alkohol nevypaří (poznáte to podle čuchu) a poté přidejte dalších 30 g másla. Následně přímo z vařící vody kleštěmi do pánve přesuňte těstoviny a míchejte, dokud se vám nevytvoří hladká „kréma“.
Dochuťte citrónovou šťávou, solí a pepřem a servírujte s parmezánem a krémovým sýrem posypané čerstvou bazalkou.