Domácí fleky jsou super lehké a chuťově nenahraditelné! Pokud máte doma mlýnek na těstoviny, máte úplně vyhráno. Až tyhle těstoviny, známé jako „šunkofleky“ ochutnáte, vrátí se vám dětství 🙂
Na 3 – 4 porce potřebuješ:
Těstoviny:
- 200g – 240 g hrubé mouky
- 2 vejce
- špetka soli
Fleky:
- 400 g uzené krkovičky od řezníka
- 30 g másla
- 1 střední cibule
- 3 vejce
- sůl, pepř
- kousek másla na vytření formy
Postup:
Nejdřív se připrav těstoviny. Na vále / pracovní desce si rozprostři mouku, udělej v ní kráter a do něj vyklepni dvě vejce (mouky si dej nejdřív méně a až poté přidávej zbytek, těsto nesmí být příliš tvrdé, šlo by špatně vyválet). Vejce postupně vidličkou zapracuj do těsta, dokud nedocílíš jednolité hmoty. Poté alespoň 5 minut zpracovávej těsto, dokud nebude krásně hladké. Zabal ho do potravinové folie a dej na 30 minut odpočinout do lednice.
Těsto vyválej na plát silný asi 2 mm nebo si ho rozděl na 3 části a párkrát ho projeď strojkem, dokud nedocílíš požadované tloušťky. Ideální je vyválené těsto nechat cca 20 minut odpočívat a proschnout. Při krájení se nebude lepit.
Formu si vymaž máslem. Troubu předehřej na 180 stupňů. Dej si vařit vodu na těstoviny a nešetři s ní, budeš potřebovat asi 3,5 – 4 litry. Těsto si rozkrájej na podobné kusy (obdélníkového tvaru), které na sebe navrstvi a krájej nejdřív podélné proužky a z nich pak čtverečky – neboli flíčky. Dej vařit do osolené vroucí vody (voda by měla být slaná jako mořská vodaJ). Trvá to jen asi 4 minutky, proto je třeba těstoviny hlídat.
Mezitím si na kostičky nakrájej cibuli a krkovici. Ve větší pánvi osmahni cibuli pouze dokud nezesklovatí, přidej krkovici a restuj už jen asi 3 – 4 minutky. Přidej fleky (můžeš klidně rovnou z hrnce i s troškou vody – já to dělám děrovanou naběračkou), osol a opepři čerstvě mletým pepřem. Přendej do máslem vymazané formy a dej péct do trouby. Vejce si vyklepni do sklenice, rozkvedlej a trochu osol. Po 5 minutách vyndej fleky a nalij do nich vaječnou směs. Vrať do trouby a peč asi 15 minut, dokud nebudou vejce upečená. Fleky v troubě nenechávej zbytečně dlouho, vyndej je hned, jak budou hotové, zbytečně by se totiž vysušily.
Podávej s nakládanou červenou řepou nebo kyselou okurkou. Dobrou chuť!