Extra čokoládový dort s ostružinami a borůvkami

Vystaveno:

Čokoládový korpus, čokoládová ganache, borůvky a ostružiny. Kombinace, která mě jednoduše dostala! A dostane i vás! Navíc, příprava je opravdu jednoduchá 🙂

Potřebuješ

Na 2 x 19 cm formu:

  • 80 g másla
  • 270 g hladké mouky
  • 65 g kvalitního kakaa holandského typu
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 1,5 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 340 g třtinového cukru
  • špetka mořské soli
  • 2 velká vejce (100g)
  • 200 – 220 ml mléka
  • 150 ml horké silné kávy – viz TIP

Čokoládová ganache:

Ovoce:

  • Kanadské borůvky (cca 250 g)
  • Ostružiny (cca 20 – 25 ks)
Postup

Vejce si vyndej z lednice a nech je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě, ideálně je nech z lednice přes noc. Troubu si předehřej na 175 stupňů. Formy si vymaž máslem a vylož pečícím papírem. Možná to zní zvláštně, ale já to tak dělám. Kdybych formu vysypala moukou, korpus bude mít na sobě moučnou krustu a to nemám moc ráda. Nejdříve si vystřihnu kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy. Poté si vystřihnu 2 dlouhé kusy, které mají výšku minimálně jako forma a z jedné strany ji nastříhám do hloubky pouze asi 1 cm. Poté vezmu tento papír a nastříhanou stranou směrem dolů nalepím na vnitřní stranu formy. Nastříhané části mi dovolí s papírem lépe pohybovat. Správně umístěný papír má nastříhané části na dně formy dokola. Na takto připravený boční papír dám kolečko, které jsem si ještě pro jistotu ze spodní strany namazala máslem, aby mi na dně dobře drželo.

Máslo nech na nízkém plamenu rozpustit a nech zchladnout. Do mísy robota (nebo do velké mísy) prosaj mouku, kakao, kypřící prášek, jedlou sodu a přidej cukr a sůl. Promíchej (K-metlou nebo stěrkou :-)), dokud se barva směsi nesjednotí.

Mléko a vejce pokojové teploty smíchej a rozkvedlej. Po částech přilij zchladlé rozpuštěné máslo a opět řádně promíchávej. Nalij do suché směsi a míchej. Postupně přidávej horkou kávu a pokračuj v míchání, dokud nebude směs homogenní.

Těsto rozděl do dvou forem a peč v troubě cca 40 – 50 minut. Zda je korpus upečený poznáš vpíchnutím špejle do středu těsta. Pokud ji vytáhneš čistou, korpus je hotový. Vyndej ho na mřížku a nech zcela vychladnout.

Ganache:

Čokoládu nasekej na co nejmenší kousky (2 – 3 mm). Smetanu s cukrem přiveď k varu a ihned sundej z plotny. Počkej pár vteřin a přelij s ní čokoládu. Nech stát cca 10 minut. Poté stěrkou vymíchej dohladka (nepoužívej metličku, vnesla by do ganache vzduch). Přidej máslo nakrájené na malé kostičky (1 x 1 cm) a opět vymíchej dokud se máslo nerozpustí. Ideální je míchat ganache od středu ke stranám. Tuk se tak nejlépe vstřebá a vytvoří krémovou konzistenci. Nech stát v pokojové teplotě bez míchání cca 2 – 3 hodiny. Se směsí opravdu nemíchej, mohla by se srazit.

Takto připravenou ganache můžeš mimo jiné použít jako náplň do makronek.

Borůvky a ostružiny opláchni vodou a nech okapat na kuchyňské utěrce. Každý korpus jedenkrát prořízni. Vzniknou ti tak 4 části. Na první část korpusu namaž ¼ ganache, navrstvi borůvky a ostružiny, přikryj dalším korpusem a pokračuj tímto způsobem dokud nebudeš mít na horním korpusu ovoce 🙂 Každý korpus je třeba lehce zmáčknout, aby se ovoce zarazilo do čokoládového krému a dortík tak držel pohromadě.

Dort „naháč“ dej ztuhnout do lednice na 2 – 3 hodiny. Před servírováním ho vyndej z lednice a nech 20 minut stát při pokojové teplotě. Jen tak si ho nejlépe vychutnáš!

 

TIP: Na kávu je nejlepší použít espresso z kávovaru nebo kávu z French Pressu či Moka Expressu, nicméně můžete udělat i kvalitní rozpustou (já mám M&S).

Dobrou chuť 🙂