V první řadě si pojďme říct, jaký je rozdíl mezi Müsli a Granolou. Je to jednoduché, granola je oproti Müsli pečená. 🙂 Já ji mám raději, protože v troubě krásně zkaramelizuje a tím se zvýrazní i chuť všech ingrediencí. Dříve se granola jmenovala granula a vznikla už v roce 1863 🙂 Asi vás nepřekvapí, že pochází z USA, dokonce přímo z New Yorku.
Co se týká tohoto receptu, tak jsem ho dělala přesně podle svých chutí. Každou surovinu z toho miluju a musím říct, že výsledek je geniální. Na granole je super, že si ji můžete přizpůsobit a hlavně – pokud si ji připravíte doma, tak přesně víte, co jste si do ní dali. Žádná éčka, umělá aromata a barviva, méně cukru, alternativní sladidla atd. Prostě bomba! 🙂
Potřebujete
- 270 g ovesných vloček
- 100 g čokolády
- 180 g pekanových ořechů a mandlí
- 60 g dýňových semínek
- 100 g kokosových plátků / chipsů
- 25 g kvalitního kakaa holandského typu
- 1 lžička mořské soli
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžíce přírodního vanilkového extraktu
- 125 ml javorového sirupu
- 50 – 70 ml kokosového oleje
Pár rad na začátek
Vaše oblíbené vločky můžete také smíchat s otrubami, které granolu pěkně spojí. Já jsem použila ovesné vločky a otruby v poměru 2:1. Ořechy jsem vybrala své nejoblíbenější – pekany. Přidala jsem i trochu plátkových mandlí, řekněme asi 60 g z těch celkových 180 g. Obecně platí – čím víc oříšků, tím víc chuti 🙂 Takže pokud jich dáte víc, určitě to nevadí. Skvělé jsou také kešu ořechy, lískáče nebo třeba pistácie. Naopak – co se semínek týká, nepřehánějte to, je lepší, když jich ve směsi není tolik. Můžete dát lněné, slunečnicové či dýňové, záleží na vás.
Postup
Asi 20 g kokosu odsypte stranou do mističky a nechte na pozdější použití. V míse smíchejte vločky, ořechy, semínka, kokos, kakao, sůl, skořici a promíchejte. Zalijte javorovým sirupem a (tekutým) kokosovým olejem. Promíchejte a ochutnejte – směs případně dochuťte podle své touhy 🙂
Troubu rozehřejte na 150 stupňů a granolu pečte ve středu trouby asi 30 – 40 minut. V polovině pečení ji promíchejte. Pokud chcete, aby byla granola spíš slepenější, tak ji nemíchejte, jen ji hlídejte, aby se nespálila, je to pak celkem rychlovka! Granola je hotová, když vám to doma krásně voní a vše je opečeno „tak akorát“. Těžko se to popisuje, granola začne jakoby trošku šustit, ale stále je trošičku vlhká. Ona když pak vystydne, tak je mnohem křupavější, než se zdá být v horkém stavu.
Zatímco granola stydne, nasekejte čokoládu na malé kousky. Až bude granola úplně vystydlá, smíchejte ji s čokoládou a zbylým kokosem. Nepečený kokos ráda přidávám, protože granole dodá svěžest. Pokud chcete, můžete si do granoly přidat jakékoliv sušené (i mrazem) ovoce. Já to ale moc ráda nemám, preferuju plnou misku kvalitního jogurtu, na to granolu a třeba čerstvý banán či jiné fresh ovoce 🙂
Doufám, že vám „ta moje“ bude chutnat a pokud byste chtěli, můžete mě podpořit srdíčkem pod mou fotkou na IG profilu emco.cz 🙂 Protože pokud moje granola zvítězí, Emco ji vyrobí ve velkém i pro vás! 🙂
Tuhle dobrotu jsem připravila v mojí vysněné troubě Miele. Chceš se o Miele spotřebičích dozvědět víc? Klikni sem:-)