„Lochmuir“ losos teriyaki se zeleninou a jasmínovou rýží z M&S potravin

Vystaveno:

Tento skotský losos je doslova nabitý omega-3 mastnými kyselinami, které jsou blahodárné pro naše zdraví!  Navíc má výtečnou chuť a je neuvěřitelné křehký.

Na 2 porce
  • 2 filety z lochmuirského lososa, každý cca 130 g (samozřejmě může být i jakýkoliv jiný kvalitní losos)
  • Teriyaki hustá omáčka M&S nebo domácí:
    • 4 lžíce teriyaki omáčky
    • 4 lžíce hoisim omáčky
    • 4 lžíce kvalitní sójové omáčky
    • 2 lžíce rýžového vinného octa (nebo klasický vinný ocet)
    • 2 lžíce sezamového oleje
    • 2 lžíce hnědého cukru (třtinový, muscovado..)
    • 3 lžičky strouhaného zázvoru
    • 3 větší stroužky česneku
  • Jarní cibulka
  • Sezam
  • Mrkev
  • Avokádo
  • Baby kukuřice
  • Pak choi
  • Baby cuketa
  • Výhonková brokolice
  • Koriandr
  • Arašídový olej
  • Sójová omáčka
  • Jasmínová rýže nebo vermicelli nudle
Postup

Ve větší míse smíchejte ¾ omáčky teriyaki* s lososem, lehce promněte a nechte asi 30 minut marinovat v pokojové teplotě. Rýži nebo vermicelli uvařte podle návodu na obalu. Mrkev nakrájejte na tenké nudličky, jarní cibulku na kolečka.

Troubu zapněte na 200 stupňů. Lososa přendejte na plech vyložený pečícím papírem a pečete asi 13 minut. Losos by měl uvnitř zůstat vláčný.

Pak choi, cuketu, brokolici a kukuřičky osmahněte na 3 lžících arašídového oleje. Zakápněte sójovou omáčkou. Avokádo podélně rozřízněte na 2 poloviny, vykruťte proti sobě a lžící vydloubněte.

Do servírovací misky nandejte jasmínovou rýži, zeleninu a lososa. Nakonec ho potřete zbytkem teriyaki omáčky a posypte sezamem a jarní cibulkou.

 

*Pokud děláte domácí omáčku, stačí smíchat drcený česnek s ostatními ingrediencemi na omáčku a lososa v ní nechat marinaovat. Až lososa vyndáte, omáčku v rendlíku na středním ohni zredukujte, dokud nezhoustne. Trvá to asi 5 minut. Poté potřete upečeného lososa a podávejte s rýží a zeleninou.

Dobrou chuť 🙂