Pavlova s mučenkou a jahodami z M&S potravin

Vystaveno:

Pavlova – ošklivý nebo krásný? Za mě neuvěřitelně krásný a potvrzující pravidlo, že nedokonalost je známkou ruční práce 🙂 Jak už je u mě zvykem, pídila jsem se po historii. Nechtělo se mi věřit, že by byl až tak “mladý” a pocházel z roku 1926. Nakonec jsem se dostala k jeho opravdovým kořenům, které sahají do Německa! Němečtí imigranti ho sebou vzali do Ameriky a odtamtud údajně jako inspirativní recept putoval do Austálie a Nového Zélandu na zadních stranách boxů s kukuřičným škrobem. Řekněme, že kořeny tohoto bílkového dortu sahají až do 18.století! Nicméně, nutno podotknout, že za slávu Pavlovy opravdu vděčíme Novému Zélandu i Autrálii, protože z tého bílé nádhery udělali jeden z nejslavnějších dortů světa 🙂

Potřebuješ
  • 6 bílků (velikost vajec L)
  • 350 g cukru krupice (nebo třtinového)
  • Špetka soli
  • 500 ml 30 – 40 % šlehačky
  • Jahody a mučenka či jiné ovoce
  • Přírodní vanilková esence nebo vanilkový lusk
Postup

Misku a metly otřete ubrouskem s kapkou octa. Je potřeba vše 100% odmastit, aby se nám směs hezky vyšlehala.

Bílky vložte do odmaštěné mísy a přidejte špetku soli. Šlehejte je v mixéru pomocí balónové metly (nebo ručním šlehačem) nejdříve na nižší otáčky, které postupně zvyšujte až na nejvyšší stupeň. Až bílky zbělají, začněte po lžících přidávat cukr, šlehejte přitom téměř na nejvyšší stupeň. Až zašleháte všechen cukr, je potřeba směs ještě cca 7 – 10 minut šlehat, dokud nebudou bílky hladké, bez stopy cukrových krystalů. Minutu před koncem šlehání přidejte vanilkové aroma.

Troubu rozpalte na 150 stupňů. Připravte si pečicí papír na plech a nakreslete na něj dvě stejně velká kolečka (5 cm od sebe). Sníh rozdělte na dvě poloviny a lžící nebo stěrkou ho rozprostřete na nakreslená kola, dokonalost není u tohoto dortu vítána, ba naopak nedokonalost je základem úspěchu, takže prostě jak to vyjde. Vložte do trouby a snižte teplotu na 110 stupňů. Při této teplotě bude třeba pusinky sušit cca dvě až tři hodiny. Musím ale podotknout, že záleží především na vaší troubě. Naprosto stěžejní informací při přípravě tohoto dezertu je troubu neotevírat! Pokud ji otevřete, pusinky spadnou a budou z nich jen placky. Až se pusinky budou zdát vysušené tak akorát (měly by vypadat křupavě na povrchu a měkce uvnitř – nebojte, napotřetí už budete přesně vědět a budete s vaší troubou sehraní), vypněte troubu a nechte je dojít. Opět ji neotevírejte. Až po hodině ji lehce pootevřete a počkejte, až bude mít pokojovou teplotu. Pokud jsou placky správně upečené, půjdou krásně sundat z pečicího papíru.

Mezitím si připravte šlehačku. Myslím, že u tohoto receptu není třeba ji doslazovat, záleží ale na vaší chuti. Misku a metlu vložte do lednice nebo do mrazáku na 5 – 10 minut. Vychlazenou šlehačku nalijte do ledové mísy, přidejte lžičku vanilkové esence a šlehejte do požadované hustoty. Já mám šlehačku raději tekutější, ale zrovna do pavlovy by měla být hustší konzistence. Jen dejte pozor, ať z ní nemáte máslo.

Až budou placky vystydlé, první opatrně přemístěte na dortový stojan či plochý talíř, promažte polovinou šlehačky a přidejte na plátky nakrájené jahody. Zalijte trochou mučenky a opatrně přikryjte druhou plackou. Ozdobte šlehačkou, mučenkou a celými jahodami. Při servírování můžete dort posypat moučkovým cukrem pro efekt. 🙂

Dobrou chuť 🙂
Štítky: , , ,