Jakmile klesne venkovní teplota pod bod mrazu, žhavím troubu a připravuji tyto voňavé mini dortíky. Skořicový krém v kombinaci s perníkovým těstem mě nikdy nepřestane bavit. Vyzkoušejte je a uvidíte, že i u vás doma se stanou tradicí.
Na 24 ks
- 270 g másla
- 240 g light muscovado cukru (nebo třtinového)
- Velká špetka soli
- 5 vajec pokojové teploty
- 370 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- Semínka z 1 vanilkového lusku
- 200 ml plnotučného mléka
- 1 polévková lžíce čínské směsi 5 koření,nebo domácí směs perníkového koření:
- 1 lžička sušeného zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- Špetka mletého muškátového oříšku
Na krém
- 200 g másla
- 200 g mascarpone
- 1 – 2 lžičky mleté skořice
- Lžička přírodního vanilkového extraktu
- Cukr moučkový extra jemný
Ozdobení
- Čokoláda
- Karamelová omáčka
- Karamelky
- Sušenky Millionaire’s
Vybavení
- Košíčky na muffiny
- Plech na muffiny
- Cukrářské sáčky
- Zdobící špička
Postup
Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Mouku prosejte a smíchejte se solí, kořením a práškem do pečiva. Formu na muffiny vyložte košíčky. Troubu zapněte na 180 stupňů.
Máslo šlehejte ve stolním mixéru (K-metla) nebo ručním mixérem asi 5 – 7 minut. Přidejte cukr a šlehejte dalších 5 – 7 minut, dokud hmota nebude světlá a krásně krémová. Mezitím přidejte semínka z 1 vanilkového lusku.
Mléko smíchejte s vejci a rozkvedlejte. Za stálého šlehání do mísy střídavě přilévejte mléčnou směs a přisypávejte mouku. Hotovou směs vlijte do cukrářského sáčku a plňte košíčky do tří čtvrtin.
Pečte ve střední části trouby na 180 stupňů asi 10 minut. Zda jsou mini dortíky hotové poznáte vpíchnutím špejle do středu těsta. Pokud je po vytažení čistá, dortíky jsou pečené.
Na krém šlehejte samotné máslo asi 10 minut, dokud nedosáhnete nadýchané, světlé konzistence. Použijte k tomu balónovou metlu stolního mixéru nebo ruční mixér. Poté po lžících přidávejte mascarpone a vždy počkejte, než se směs spojí. Mezitím přilijte vanilkový extrakt a skořici. Nakonec do směsi přisypte asi 100 g cukru moučka (sladkost určete podle sebe). Do krému můžete přimíchat i 50 g karamelové omáčky.
Krém přendejte do cukrářského sáčku se zdobičkou (trezírovací špička). Ozdobte cupcakes a posypte je zdobením. Fantazii se meze nekladou, kombinujte karamelovou omáčku s rozdrobenými sušenkami či strouhanou čokoládou.
Perfektně ladí s horkou čokoládou! 🙂