Pinsa s parmskou šunkou z Cortelazzi surovin

Vystaveno:

Pinsa je starší ségra pizzy, pokud ale nebydlíte v dosahu Cortelazzi či jiného místa, kdy byste ji sehnali, nezoufejte. Recept můžete brát jako inspiraci na slaný koláč z máslového listového těsta, které se dnes dá sehnat téměř v každém supermarketu. Hlavně koukejte na etiketu, ať nekoupíte rádoby listové těsto plné palmového tuku a dalších nežádoucích ingrediencí, které do těla určitě vpouštět nechcete. 🙂

Na 2 porce potřebujete
  • 1 ks pinsy / 300 g máslového listového těsta
  • 1 mozzarella
  • 200 g sýru stracchino / ricotty
  • 100 g parmské šunky
  • Rukola dle chuti
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
Pinsa

Kořeny pinsy sahají hlouběji do historie Itálie, než je tomu u klasické pizzy. Původní receptura, podle níž se připravuje dodnes, se datuje do období antického Říma. Pinsa se zrodila v regionu Lazio a dodnes je velmi oblíbenou italskou pochoutkou. 🙂  Je totiž výborně stravitelná a lehká. Její příprava je nicméně velmi složitá, těsto kyne 72 hodin, a tak je skvělé, že se dá sehnat v Cortelazzi, kde si ji sami vyrábějí z italské pšenice nejvyšší kvality!

 

Stracchino

Získává se z mléka krav, které se vrátily z pastvy. Název stracchino má od slová „stracco“ = vyčerpaný. Na výrobu tohoto sýra se používá výhradně mléko plnotučné. Sýr je krásně měkký a smetanový. Jeho chuť je jemná, v kuchyni ho využijete na těstoviny, pizzu, slané koláče, pomazánky atd.

 

Postup pinsa

Troubu rozehřejte na 200 stupňů. Pinsu pomažte olivovým olejem a natrhejte na ni mozzarellu i stracchino. Vložte do trouby a pečte, dokud nebudou sýry krásně zlatavé, trvá to asi 15 minut. Až slaný pinsu vyndáte, poklaďte ji sušenou šunkou a rukolou. Zakápněte ještě lžící olivového oleje a podávejte. Pinsa je skvělá teplá i studená, záleží na vaší chuti. 🙂

 

Postup listové těsto

Troubu rozehřejte na 200 stupňů. Listové těsto rozviňte na pečící papír a asi 1,5 cm od okrajů lehce zařízněte nožem pomyslný rámeček. Dejte si pozor, abyste těsto neprořízli úplně. Vidličkou těsto lehce propíchejte po celém vnitřku (mimo okraje). Okraje potřete olivovým olejem a dejte na 5 – 7 min zapéct do trouby.

Nyní těsto vyndejte a do vnitřního rámečku natrhejte sýr a hezky rovnoměrně ho rozmístěte.  Pečte, dokud nebudou sýry krásně zlatavé. Až slaný koláč vyndáte, poklaďte ho sušenou šunkou a rukolou. Nakonec zakápněte olivovým olejem. Přidat můžete i čerstvě strouhaný parmezán.

Dobrou chuť 🙂