Dnes pro vás mám recept na jídlo, které jsem se naučila na svých cestách. Neskutečným způsobem letí v Dubaji i v USA, dokonce vznikají „poke bistra“, kde nepodávají nic jiného! Poke pochází z Havaje a jedná se o jejich tradiční přípravu tuňáka žlutoploutvého.
Na 2 porce potřebuješ
- 300 g kvalitního čerstvého tuňáka žlutoploutvého
- 4 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička sezamového oleje
- 0,5 lžičky drceného česneku
- 2 jarní cibulky (zelené konce)
- Sezam podle chuti
- Quinoa / rýže
- Fazole edamame
- Avokádo
- Mango
- Výhonky / Okurka / Ředkvičky / Mrkev
- Koriandr
Postup
Tuňáka nakrájejte na kostky (asi 1,5 cm), zalijte sójovou omáčkou, olejem, přidejte česnek a nechte minimálně 3 hodiny marinovat v lednici. Mezitím si podle návodu připravte quinou / rýži, nakrájejte mango a zeleninu. Mrkev na nudličky, ředkvičky, okurku, avokádo na plátky, mango na kostičky. Použít můžete zeleninu jakou máte rádi, záleží na vaší chuti.
Do misky postupně naskládejte quinou / rýži, marinovaného tuňáka a ostatní zeleninu. Na závěr posypte sezamem a ozdobte koriandrem a cibulkou. Podávejte se sójovou omáčkou, která poslouží na dochucení a osolení vaší super zdravé misky.
TIP: Tuňáka kupuji v Marks and Spencerovi, pokud ho nemáte na dosah, zkuste Makro nebo Globus ???? Dobré zkušenosti mám i s obchodem Fishway v Praze na Vinohradské ulici.
Zaujaly vás japonské misky a stylová váza? Jsou z nové kolekce Butlers! ???? A nejlepší na tom je, že si to všechno můžete objednat až domů – takhle se utrácí ještě snadněji ????