Risotto Parmigiano

Vystaveno:

Tak a je venku moje druhé mluvící video! Jsem zvědavá, jestli se vám bude také líbit, budu moc ráda za zpětnou vazbu i sdílení J Všechny rady o risottu jsem sepsala i do článku Jak na italské risotto, odkud si je můžete pohodlně vytisknout.

Na 2 – 3 porce otřebujete

Zeleninový vývar

    • 1 menší cibule
    • 2 střední mrkve
    • 1 větší petržel (kořen i nať)
    • 2 řapíky celeru
    • 1 velké rajče
    • 1,5 l vody
    • Sůl

Risotto

      • 150g másla
      • 1 menší bílá či žlutá cibule nebo větší šalotka
      • 320 g rýže Carnaroli / Arborio / Vialone Nano
      • 200 ml suchého bílého vína
      • 4 vrchovaté lžíce strouhaného pravého Parmigiano Reggiano
      • Mořská sůl dle chuti
      • Rukola na ozdobu
Postup

Dejte si vařit asi 1,5 litru vody. Zeleninu očistěte, cibuli, mrkev a petržel rozkrojte na půlky. Rozpalte pánev s nepřilnavým povrchem (na sucho) a zeleninu opečte, aby místy byla hnědá. Poté vhoďte do vroucí vody, osolte a vařte 30 – 45 minut. Zeleninový vývar se může vařit naplno na rozdíl od vývarů masových.

V hrnci rozpusťte 50 g másla a dvě lžíce extra panenského olivového oleje (pozor, nesmí být lisovaný za studena, zhořkl by), přidejte najemno nakrájenou šalotku / cibuli a na mírném ohni ji zpěňte – pouze do sklovata. Přisypávejte rýži – asi na třikrát, aby se vždy nejdřív spojila s tukem a cibulkou (pozor, rýži NIKDY neproplachujte!). Zalijte vínem a chvíli vařte, dokud úplně nevyprchá alkohol (to poznáte tak, že už ho z pokrmu necítíte). Poté začněte pomalu přidávat vývar – jen po jedné až dvou sběračkách. Pamatujte, že od risotta nesmíte nikdy odejít. Podlijte vždy, když se tekutina téměř vyvaří a pokračujte, dokud není rýže téměř na skus. Bude to trvat asi 15 – 20 minutek. Po této době risotto odstavte z plotny. Jeho konzistence by měla být spíš tekutější až vodová, přidejte tedy na závěr alespoň sběračku vývaru. Nyní vhoďte na kostičky nakrájené vychlazené máslo (zbylých 100 g), parmezán a energicky míchejte, dokud nevznikne krémové risotto. Osolte podle potřeby (sůl většinou není ani potřeba). Nechte 5 minut odpočinout pod pokličkou. Naservírujte na talíř / do misky a zespoda ji lehce „dejte na zadek“, aby se risotto hezky rozprostřelo. Ozdobte rukolou a pokapejte olivovým olejem.

Dobrou chuť 🙂