Milujete maso, ale nechcete zbytečně velké přílohy? Udělejte si ke steaku jen salátek a ušetřete kalorie 🙂 Nejen, že si pochutnáte, ale můžete mít i čisté svědomí!
Na 2 porce
Marináda:
- 2 lžičky hrubozrnné hořčice
- 2 lžičky ketjap manis nebo sojové omáčky
- 3 lžičky olivového oleje
- 2 snítky tymiánu nasekaného najemno
Zálivka:
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky citronové šťávy
- sůl, pepř
Dip:
- 2 lžíce nízkotučného řeckého jogurtu
- 1 lžička hrubozrnné hořčice
- 1 lžička olivového oleje
- Sůl, pepř
Steak:
- 2 ks hovězí svíčkové (cca 180 g / ks)
- Olivový olej vhodný na smažení
- Keříčková cherry rajčata
- ½ Avokáda
- Ředkvičky
- Směs salátů (např. polníček, špenát a rukola)
- Sůl, pepř
Na posypání:
- Směs zdravých semínek (slunečnicová, dýňová, lněná..)
Postup
Steakové maso vložte do silnějšího sáčku, přidejte ingredience na marinádu a v uzavřeném sáčku promněte rukama. Marinujte 24 hodin v ledničce, pokud nemáte čas, postačí dvě hodiny. Hodinu před přípravou maso vyndejte z lednice, aby došlo do pokojové teploty.
Maso z obou stran lehce otřete od marinády, aby se nepřipálila. Troubu rozehřejte na 200 stupňů. Pánev vhodnou do trouby rozpalte na nejvyšší stupeň (bez oleje). Steak lehce potřete z obou stran olejem a položte na suchou rozpálenou pánev. Opékejte, dokud se maso samo nepustí, poté otočte a opékejte ještě minutu. Ke steakům přidejte ještě dva stonky keříčkových rajčat a vložte do trouby.
Mezitím si připravte zálivku, kterou polijete salát. Prošlehejte citrónovou šťávu s olejem a ochuťte pepřem a solí. Na dip smíchejte všechny ingredience v misce a promíchejte. Ředkvičky omyjte a nakrájejte na čtvrtky. Avokádo nakrájejte na menší kousky. Smíchejte s omytými listy salátu.
Maso propečte ideálně na medium rare. Teploty jsou uvedeny níže. Steak vyndejte z trouby, přendejte na talíř a volně přikryjte alobalem. Nechte ho 5 – 10 minut odpočinout. Steak osoltem opepřete a nafilírujte – nakrájejte na tenké plátky. Podávejte se salátkem politým zálivkou, s pečenými rajčaty a dipem. Na závěr můžete své dílo posypat zdravými semínky 🙂
Propečenost hovězích steaků
51 stupňů rare
54 – 56 stupňů medium rare
61 stupňů medium
Také existuje blue rare, což je maso, které je opečené pouze na okrajích a uvnitř úplně syrové. Poté se také můžete setkat s propečením medium well a well done. Takto vysoké stupně propečení nedoporučuji, především u prorostlejších steaků. Čím více steak upečete, tím je tužší a sušší.