Steak na salátku s pečenými rajčaty z M&S potravin

Vystaveno:

Milujete maso, ale nechcete zbytečně velké přílohy? Udělejte si ke steaku jen salátek a ušetřete kalorie 🙂 Nejen, že si pochutnáte, ale můžete mít i čisté svědomí!

Na 2 porce

Marináda:

  • 2 lžičky hrubozrnné hořčice
  • 2 lžičky ketjap manis nebo sojové omáčky
  • 3 lžičky olivového oleje
  • 2 snítky tymiánu nasekaného najemno

Zálivka:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • sůl, pepř

Dip:

  • 2 lžíce nízkotučného řeckého jogurtu
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička olivového oleje
  • Sůl, pepř

Steak:

  • 2 ks hovězí svíčkové (cca 180 g / ks)
  • Olivový olej vhodný na smažení
  • Keříčková cherry rajčata
  • ½ Avokáda
  • Ředkvičky
  • Směs salátů (např. polníček, špenát a rukola)
  • Sůl, pepř

Na posypání:

  • Směs zdravých semínek (slunečnicová, dýňová, lněná..)
Postup

Steakové maso vložte do silnějšího sáčku, přidejte ingredience na marinádu a v uzavřeném sáčku promněte rukama. Marinujte 24 hodin v ledničce, pokud nemáte čas, postačí dvě hodiny. Hodinu před přípravou maso vyndejte z lednice, aby došlo do pokojové teploty.

Maso z obou stran lehce otřete od marinády, aby se nepřipálila. Troubu rozehřejte na 200 stupňů. Pánev vhodnou do trouby rozpalte na nejvyšší stupeň (bez oleje). Steak lehce potřete z obou stran olejem a položte na suchou rozpálenou pánev. Opékejte, dokud se maso samo nepustí, poté otočte a opékejte ještě minutu. Ke steakům přidejte ještě dva stonky keříčkových rajčat a vložte do trouby.

Mezitím si připravte zálivku, kterou polijete salát. Prošlehejte citrónovou šťávu s olejem a ochuťte pepřem a solí. Na dip smíchejte všechny ingredience v misce a promíchejte. Ředkvičky omyjte a nakrájejte na čtvrtky. Avokádo nakrájejte na menší kousky. Smíchejte s omytými listy salátu.

Maso propečte ideálně na medium rare. Teploty jsou uvedeny níže. Steak vyndejte z trouby, přendejte na talíř a volně přikryjte alobalem. Nechte ho 5 – 10 minut odpočinout. Steak osoltem opepřete a nafilírujte – nakrájejte na tenké plátky. Podávejte se salátkem politým zálivkou, s pečenými rajčaty a dipem. Na závěr můžete své dílo posypat zdravými semínky 🙂

 

Propečenost hovězích steaků

51 stupňů rare
54 – 56 stupňů medium rare
61 stupňů medium

Také existuje blue rare, což je maso, které je opečené pouze na okrajích a uvnitř úplně syrové. Poté se také můžete setkat s propečením medium well a well done. Takto vysoké stupně propečení nedoporučuji, především u prorostlejších steaků. Čím více steak upečete, tím je tužší a sušší.

Dobrou chuť 🙂