Těstoviny se salsicciou a sýrem pecorino z Cortelazzi surovin

Vystaveno:

Salciccia z Cortelazzi má obrovskou historii. Receptura na tuto italskou klobásku se tu dědí z generace na generaci! Už jen proto jsem se nemohla dočkat, až vám připravím tento úžasný recept! V kombinaci s kvalitní pastou, rozmarýnem a voňavým sýrem pecorino tvoří neodolatelnou kombinaci!

Na 2-3 porce potřebujete
  • 250 g celozrnných těstovin*
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce extra panenského oleje
  • 300 g klobásky salsiccia (viz níže)
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 200 ml kvalitního suchého bílého vína
  • 30 g másla
  • 100 g pecorina

*Těstoviny jsem tentokrát použila značky Belli, které jsou vyrobené z kvalitní celozrnné semolinové mouky a jsou vaječné. Mají neskutečně úžasnou texturu a skvěle se s nimi pracuje, rozhodně je vyzkoušejte! Pokud je nemáte k dispozici, použijte jakékoliv kvalitní semolinové těstoviny, které mají hrubý povrch. Je to důležité, aby se omáčka a všechny chuti zachytily na těstovinách a nesklouzly z pasty do talíře. 🙂

Salsiccia

Salsiccia je italská syrová klobása, která se dělá většinou z telecího nebo vepřového masa, setkat se můžete třeba i s hovězí klobáskou. Důležité je, že je syrová a musí se tepelně zpracovat (jako třeba bratwurst nebo vinná klobása). Pokud byste nesehnali salsicciu, můžete použít jakoukoli jinou syrovou klobásku. Hlavně ji nenahrazujte uzenou klobásou, to je úplně něco jiného. .-)

 

Postup

Salsicciu vyndejte z lednice i obalu minimálně 1 hodinu před přípravou. Pořádně ji promněte mezi prsty, aby se trochu rozdrobila.

Do velkého hrnce dejte vařit studenou vodu. Při vaření těstovin dodržujte 2 zásady – velké množství vody a soli. Pokud budete vařit pastu v malém množstvím vody, těstoviny se rozvaří. Zároveň je potřeba vodu osolit tak, aby byla slaná, jako mořská voda (dejte tak 1 lžíci soli). Těstoviny vložte do vroucí vody a vařte na skus. Pozor, těstoviny vkládejte do vody v době, kdy se ze salsiccie odpaří víno, aby vám to vše časově vyšlo. Zda jsou těstoviny al dente poznáte tak, že mají uprostřed světlou čárku/tečku (podle druhu). Takto uvařené těstoviny mají mnohem nižší glykemický index a jsou tak pro tělo mnohem lépe stravitelné. 🙂

Česnek oloupejte a jen lehce plochou stranou nože ho rozmáčkněte, aby později uvolnil více chuti. Pánev rozehřejte na vyšším stupni a přidejte olej a vhoďte česnek. Restujte ho asi 1 minutu a poté přidejte salsicciu. Rozdrobte pomocí vařečky nebo třeba mačkadla na brambory, tím to jde skvěle. Až bude maso orestované dozlatova, přilijte víno a nechte ho odpařit. Z pokrmu nesmí být cítit alkohol. Bude to trvat asi 10 minut. Nakonec stáhněte plamen, přidejte rozmarýn a nechte pomalu restovat asi 15 minut. Rozmarýn se krásně infuzuje do směsi a bude to naprostá dobrota!

Hotovou pastu přetáhněte pomocí kleští nebo pinzety do pánve i s trochou vody, ve které se vařily, promíchejte a jen minutu provařte. Stáhněte z ohně, přidejte máslo, sýr a energicky míchejte, dokud se kolem těstovin nevytvoří lahodná krémová omáčka.

Podávejte posypané sýrem. 🙂

Dobrou chuť 🙂