Vanilkové rohlíčky z M&S potravin

Vystaveno:

Tenhle recept jsem zdědila od mé babičky, pouze jsem přidala semínka z vanilkového lusku. Nikdy nezaměňujte máslo za jiný tuk! Jen použití másla a kvalitních vstupních surovin zajistí, aby vaše cukroví bylo zkrátka nejlepší 🙂

Potřebuješ
  • 70 g cukru moučka
  • 70 g mletých vlašských ořechů
  • 210 gramů másla
  • 300 g hladké mouky
  • Semínka ze 2 vanilkových lusků
Postup

Mouku a cukr prosejte na vál. Přisypte najemno namleté ořechy a přidejte na plátky nakrájené máslo. Vanilkový lusk podélně rozkrojte a špičkou nože stáhněte co nejvíce semínek. Přidejte je k těstu. Špičkami prstů zpracujte těsto do pomyslné drobenky a poté ho spojte pomocí hrany dlaně. Vytvořte kouli a zabalte ji do dvou vrstev potravinové fólie. Takto připravené těsto by mělo odpočívat v lednici minimálně 2 hodiny, ale lepší je nechat ho přes noc.

Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Těsto rozválejte na cca 5 – 6 mm a vykrajujte rohlíčky (kulatým vykrajovátkem to jde nejlépe). Pečte na plechu v troubě asi 12 minut dorůžova. Vychladlé rohlíčky „namáčejte“ v moučkovém cukru a uchovejte v zakryté nádobě na chladnějším místě.

 

PS: Prosím, (nejen) na cukroví nepoužívejte nekvalitní suroviny. Patří mezi ně hlavně HERA (složení ani nechtějte vidět, je to příšerné) – místo ní používejte vždy jen pravé máslo, dále umělé vanilkové aroma – to je chemicky vytvořené a s vanilkou nemá nic společného. Místo toho si kupte pár vanilkových lusků a doma si pak vytvořte domácí vanilkový extrakt (recept mám ve své kuchařce) a v neposlední řadě nepoužívejte čokoládu na vaření, protože nikdy nedosáhnete kvalitního výsledku. Čokoláda na vaření obsahuje různé rostlinné tuky, jako třeba palmový tuk, které v čokoládě nemají co dělat. Tuto čokoládu když rozpustíte ve vodní lázni, tak vám nevznikne krásně tekutá, lesklá hmota jako u 70% čokolády, ale matná, sladká kejda bez chuti.

 

Veselé Vánoce! 🙂

Dobrou chuť 🙂