Výzva s Kalamáta Papadimitriou: Hovězí burger se slaninou a BBQ žampiony

Vystaveno:

Miluji rodinné firmy s příběhem a historií. Firma Papadimitriou vznikla již v roce 1939 a neuvěřitelně si cením pokračující generace. Není lepší firmy, než té rodinné. Papadimitriou inovují, ale přesto zachovávají tradice. Toto je i mé motto, které vyznávám zde na svém blogu i v životě. Moc ráda jsem vyzkoušela nové příchutě balzamikových krémů, v tomto případě BBQ. Tímto děkuji portálu Blogerky.cz za příležitost 🙂

Na 4 porce potřebuješ
  • 300 g hovězího libového (např. květová špička nebo jiná část kýty..)
  • 500 g hovězího tučnějšího (krk, hrudí, ramínko..)
  • 4 burgerové bulky
  • 8 plátků anglické slaniny
  • Vyzrálý cheddar / gouda
  • 20 g másla
  • 4 snítky tymiánu
  • Oblíbený salát
  • Výhonky china rose, řepy (volitelné)
  • Olivový olej

Na žampiony:

  • 6 ks žampionů
  • 3 snítky tymiánu
  • 2 lžíce Kalamáta Papadimitriou BBQ balsamic cream
  • 4 lžíce olivového oleje

Na BBQ majonézu:

  • 2 lžíce Kalamáta Papadimitriou BBQ balsamic cream
  • 4 lžíce kvalitní majonézy
Recept

Mleté maso je potřeba si nechat namlít u řezníka nebo doma. Je nevhodné kupovat mleté maso v supermarketu, člověk nikdy neví, co je v balení přesně za maso, jak je staré apod. Maso musí být umleté nahrubo, aby byly v burgeru cítit kousky masa. Burgerové housky je také fajn připravit si doma. Nejlepší housky dělá Maškrtnica, ale věřím, že dnes už má každý svůj oblíbený recept. Já mám nejraději brioškové housky, recept sem brzy dám.

U burgerů je nejdůležitější příprava, pak už jde všechno rychle 🙂 Proto si nejdříve připrav všechny suroviny na kuchyň. Maso musí mít pokojovou teplotu, než půjde na pánev. Troubu si zapni na 200 stupňů.

Majonézu smíchej s Kalamáta Papadimitriou BBQ balzamikovým krémem, zamíchej a nech chvíli odležet. Pokud nemáš plátkový sýr, nastrouhej ho nahrubo.

Žampiony očisti suchým hadříkem a nakrájej na širší plátky (není třeba je loupat). Na středním plamenu je orestuj na olivovém oleji. Smaž je asi 2 minuty, přidej lístky z tymiánu a balzamikový krém Kalamáta Papadimitriou BBQ. Stáhni z ohně, osol a opepři. Uchovej na teplém místě.

Mleté maso pokojové teploty osol a opepři. Vytvoř silnější kulaté placičky (150 – 200 g) a uprostřed udělej důlek. Maso má tendenci se uprostřed nafouknout, proto musí být v těchto místech slabší. Nakonec ho pokapej olivovým olejem a potři kolem dokola. Pánev rozehřej nasucho na nejvyšší stupeň. Vlož burgery a opékej asi tři minuty dozlatova. Otoč, opékej asi minutu, na každý burger polož snítku tymiánu, plátek másla a dej dopéct do trouby (ideálně na té samé pánvi, případně je přesuň do zapékací mísy nebo na plech). Vpichovým teploměrem hlídej vnitřní teplotu masa. Až bude mít 55 stupňů, sundej tymián a na každý burger polož sýr. Dopeč burger do 60 stupňů a vyndej z trouby. Přendej maso na talíř, přikryj alobalem a nech 3 minutky odpočinout. Takhle bude tvůj burger propečený medium, tím zaručíš jeho šťavnatost a vláčnost. Na pečení steaků a burgerů doporučuji sondový teploměr, který mají např. v IKEA.

Bulky rozkroj, pomaž máslem a opeč na pánvi dokud řezná strana nebude krásně zlatá. Na té samé pánvi opeč slaninu dokřupava.

Spodní část bulky pomaž BBQ majonézou, polož salát, maso, slaninu, žampiony, pokapej ještě BBQ balzamikovým krémem, případně přidej výhonky a přikryj vrchní polovinou bulky.

Pamatuj si, že burger se správně jí rukama, pěkně „na prasáka“ 🙂

Dobrou chuť 🙂