Eton mess cake z M&S potravin

Vystaveno:

Eton mess je tradiční anglický dezert, který se historicky skládá ze směsi jahod, pusinek a šlehačky. Pochází z Eton College (prestižní chlapecká škola, kde studovali např. princové Harry a William), kde se každoročně podával na slavnostním kriketu. Novodobě se může podávat s jakýmkoli jiným letním ovocem, ale jahody jsou nejvíce typické. U eton mess dortu by se nemělo příliš dbát na vzhled, měl by být nahatý a tak nějak hezky neupravený 🙂

Na dvě formy 17 – 20 cm
  • 4 velká vejce free range
  • 360 g světlého muscovado cukru
  • 80 g mletých pekanových ořechů
  • 230 ml rostlinného oleje / rozpuštěného másla
  • pyré z 1 pečené máslové dýně (370 – 450 g)
  • Semínka z 1 vanilkového lusku
  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli

Krém:

Zdobení:

  • Pusinky M&S (mix klasických a kokosových)
  • Omáčka z maracuji
  • Jahody
  • Maliny, ostružiny, fíky (podle chuti)
  • Med nebo javorový sirup
Pyré

Máslovou dýni podélně rozpulte, vyjměte jádra (ty můžete usušit) a dejte péct do trouby rozehřáté na 200 stupňů na cca 45 minut. Pečte, dokud nebude dýně měkká. Poté vydlabejte dužinu lžící a rozmixujte na pyré. Nechte zchladnout.

 

Vymazání formy

Formy si vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Možná to zní zvláštně, ale já to tak dělám. Kdybych formu vysypala moukou, korpus bude mít na sobě moučnou krustu a to nemám moc ráda. Nejdříve si vystřihnu kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy. Poté si vystřihnu 2 dlouhé kusy, které mají výšku minimálně jako forma a z jedné strany ji nastříhám do hloubky pouze asi 1 cm. Poté vezmu tento papír a nastříhanou stranou směrem dolů nalepím na vnitřní stranu formy. Nastříhané části mi dovolí s papírem lépe pohybovat. Správně umístěný papír má nastříhané části na dně formy dokola. Na takto připravený boční papír dám kolečko, které jsem si ještě pro jistotu ze spodní strany namazala máslem, aby mi na dně dobře drželo.

 

Postup

Vejce si vyndejte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě, ideálně je nechte z lednice přes noc. Troubu si předehřejte na 175 stupňů. Do mísy robota (K-metla) nebo do velké mísy rozklepněte vejce a mixujte na střední stupeň asi 3 minuty samotné. Přidejte cukr po třetinách a mixujte do krémové konzistence, bude to trvat asi 8 minut. Poté za stálého míchání pomalu přilévejte olej / rozpuštěné máslo a vanilku. Až bude směs sjednocená, přidejte pyré, ořechy a lehce promíchejte. Nakonec prosejte mouku s kypřícím práškem, sodou a solí a už jen ručně nebo na nejnižší stupeň zlehka promíchejte. Nalijte do forem.

Korpusy pečte na 175 – 180 stupňů asi 30 minut nebo dokud nebude zapíchlá špejle čistá. Poté korpusy vyndejte na mřížku, nechte stát 10 minut a poté je vyndejte z formy i papíru. Nechte úplně vychladnout. Pokud je třeba, seřízněte vypouklé čepice (zbylé těsto lze použít například na cake pops). Korpus/y rozřízněte na dvě stejné poloviny a můžete začít zdobit.

 

Na krém

Cream cheese mixujte (balónovou metlou nebo ručním mixérem) dvě minuty, dokud nebude hezky našlehaný. Přidejte cukr, vanilku a promixujte. Poté pomalu přilévejte vychlazenou smetanu a mixujte, dokud nebude krém tvořit tuhé špičky. Trvá to jen pár minut. Tento krém se dá také připravit tak, že se smetana našlehá zvlášť a poté se obě směsi smíchají.

 

Zdobení

Každý korpus lehce pokapejte medem nebo javorovým sirupem. Na korpus naneste krém, pusinky lehce rozdrťte a nasypte na krém, přidejte ovoce a lehce polijte omáčkou z maracuji. Takto pokračujte dokud nedojdete až nahoru. Vršek také namažte krémem, ozdobte kousky jahod, pusinkami, fíky apod.

Nechte ztuhnout pár hodin v lednici a podávejte.

Dobrou chuť 🙂