Hovězí steak s hranolky ze sýra halloumi z M&S potravin

Vystaveno:

Jestli se mi někdy něco povedlo, byl to objev halloumi hranolek 🙂 Ať už si k tomu dáte brambory a budete se tvářit, že máte bezlepkovej smažák nebo si je dáte místo hranolek, šíleně si pochutnáte!

Potřebuješ
  • 2 libovolné vyzrálé steaky (každý cca 250 g)
  • Olivový olej
  • 20 g másla
  • Sůl, pepř
  • 400 g sýra Halloumi
  • 250 ml arašídového nebo řepkového oleje
  • Řecký jogurt
  • Harissa či sriracha podle chuti
  • Granátové jablko, máta na ozdobu
Postup

Maso vyndejte z lednice i obalu minimálně jednu hodinu před grilováním, musí mít pokojovou teplotu, když jde na gril. Jinak by utrpělo teplotní šok a bylo by tvrdé a suché.

Jogurt osolte a opepřete a ve skleničce či misce volně smíchejte s harissou či sriracha omáčkou. Pokud nemáte rádi ostré, jogurt ochuťte například jen bylinkami.

Sýr nakrájejte na silnější hranolky a otřete kuchyňskou utěrkou. Olej rozehřejte na vyšším plamenu a sýr smažte dozlatova. Oleje by mělo být v hrnci tolik, aby sýr plaval, je proto lepší použít úzký vyšší hrnec. 400 g sýrových hranolek budete smažit asi na 3 – 4 „štace“.

Gril rozpalte přibližně na 250 stupňů. Maso lehce pokapejte olivovým olejem a promněte v rukou, musí být obalené ze všech stran, ale olej by z masa neměl kapat, jinak by se gril vznítil. Položte ho na mřížku a opékejte, dokud se maso samo nepustí. Poté otočte kleštěmi (hlavně do něj nikdy nepíchejte, jinak vyteče šťáva) a opékejte ideálně na medium rare, cca 3 minuty. Teploty jsou uvedeny níže. Na grilování si určitě kupte vpichový teploměr a kontrolujte teplotu jako profík! Steak vyndejte z grilu (kleštěmi, bez píchání), přendejte na hlubší talíř, položte na něj kostičku másla a volně přikryjte alobalem. Nechte ho 5 – 10 minut odpočinout (toto je nezbytný krok, aby se v mase vyrovnaly všechny šťávy, v opačném případě by všechna šťáva vytekla ven a váš steak by byl suchý). Maso řádně osolte, opepřete.

Hranolky nandejte na talíř a ozdobte granátovým jablkem a mátou. Podávejte s vaším oblíbeným steakem a ochuceným jogurtem. Jíst je ale můžete samotné bez masa nebo s bramborami místo „českého smažáku“.

Propečenost hovězích steaků

51 stupňů rare
54 – 56 stupňů medium rare
61 stupňů medium

Také existuje blue rare, což je maso, které je opečené pouze na okrajích a uvnitř úplně syrové. Poté se také můžete setkat s propečením medium well a well done. Takto vysoké stupně propečení nedoporučuji, především u prorostlejších steaků. Čím více steak upečete, tím je tužší a sušší.

 

Proč je gril od značky WEBER nejlepší? 🙂 Dočtete se zde.

Dobrou chuť 🙂