Parené buchty – kynuté povidlové knedlíky

Vystaveno:

Univerzální recept, který jsem trochu pozměnila použitím kombinace hladké a polohrubé mouky, mám od mé babičky ze Slovenska, která mi vyprávěla, jak je zadělávala společně se sourozenci a na přípravě se podílela celá rodina. Upřímně její příběhy ze života miluju od mala, bydlela v horách, měla snad 8 sourozenců, do školy to měla víc než 10 km a cestou potkala třeba i hada. Co mě ale zaujalo byl skromný život, který v horách žili, jak byli soběstační, vše si pěstovali a nic se nevyhazovalo. A proto bych na vás chtěla apelovat, abyste se snažili spotřebovat opravdu všechno, co vám zbývá v lednici, snažili se vytvářet co nejméně odpadu, především plastu, což se rovná snažit se nakupovat potraviny, které nejsou balené v plastech, nekupovat balené vody, pořídit si textilní sáčky na ovoce a zeleninu a nosit je sebou na nákup atd. Je jasné, že nikdo nedokáže být 100%, ale každý malý krok je úžasný a věřte, že z něj budete mít radost. 🙂

Na cca 25 kusů potřebujete
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 30 g čerstvého droždí
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 2 vejce
  • 40 g cukru krupice (ideálně domácího vanilkového viz níže)
  • Velká špetka soli
  • 3 lžíce rostlinného oleje na pomazání
  • 400 g kvalitních povidel
  • Mleté vlašské či pekanové oříšky na posypání
  • Cukr moučka na posypání
  • Máslo na zalití, mňam! 🙂
Povidla

Pokud tento recept budete číst v sezóně švestek, udělejte si domácí povidla! Recept najdete tady. Při koupi švestkových povidel čtěte etiketu složení a vybírejte povidla s co nejmenším obsahem cukru. Správná povidla se vyrábějí úplně bez cukru. Já je kupuji velmi často na Rohlíku nebo na farmářských trzích. 🙂

 

Postup

Mléko ohřejte v rendlíku tak, aby bylo vlahé. Pozor, nesmí být horké, jinak by zabilo kvasinky v droždí. Mělo by mít mezi 30–40 stupni. Zkrátka když do něj strčíte prst, neměli byste cítit větší změnu teploty, protože lidské tělo já většinou 36,5 stupně. 🙂 Do většího hrnku rozdrobte droždí, přidejte lžičku mouky, lžičku cukru, promíchejte a zalijte asi 60 ml vlahého mléka. Rozkvedlejte dohladka a nechte na teplém místě (třeba u topení) vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 minut.

Mezitím v míse robota / ve velké míse smíchejte prosátou mouku, zbytek cukru, sůl a řádně promíchejte. Uprostřed vytvořte důlek a do něj vložte vejce. Přidejte hotový kvásek a mléko. Při ručním zpracování začněte vařečkou zadělávat těsto od středu. Při zpracování robotem použijte nástavec hák a zapněte ho na stření rychlostní stupeň. Po zapracování všech ingrediencí těsto zadělávejte alespoň dalších 10–15 minut. Zda je těsto správně zadělané, poznáte podle jeho hladkého a elastického vzhledu. V robotu to bude trvat 5–7 minut. Hladké těsto v míse přikryjte čistou utěrkou. Nechte kynout na teplém místě, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Nečekejte zbytečně dlouho, aby těsto nepřekynulo. Plyny, které se tvoří při kynutí, totiž v určité chvíli začnou zabíjet kvasinky a těsto se pak srazí. Většinou to trvá tak 45–60 minut v závislosti na teplotě v místnosti.

Vykynuté těsto vyndejte na vál a ještě ho trochu zadělejte. Vyválejte ho na plát silný asi 0,7 mm – 1 cm a rozkrájejte na čtverečky o hraně asi 8 – 9 cm. Na čtverečky nanášejte větší lžičku povidel – samozřejmě co nejvíc se jich tam vejde, ale zase to nepřehánějte, aby povidla nevytékala, spojte protilehlé rohy a poté i ostatní mezery. Hotové začištěné knedlíky pokládejte pod čistou utěrku. Pokud nemáte váleček, zvažte si těsto a rozkrájejte ho na kousky o stejné hmotnosti (těsto bude mít kolem 900 g, tak třeba na 18 kousků po 50 gramech či trochu menší…). Každý kousek rukou vytvarujte na kolečko a postupujte stejně, jako je uvedeno výše. 🙂

Knedlíky nechte kynout pod utěrkou ještě 15 – 20 minut. Mezitím si připravte hrnec, nalijte do něj asi 10 cm vody, přikryjte pařáčkem a potřete ho olejem. Důležité je, aby voda nebyla výš, než je dno pařáčku. Pokud máte například tento bambusový pařník, můžete ho použít podle návodu v receptu na gyoza knedlíčky (na pánvi). Vodu přiveďte k vysokému varu a poté stáhněte plamen na střední stupeň. Voda by měla vřít opravdu jen něžně – přizpůsobte plamen tak, aby měla kolem 100 stupňů. Vezměte 4 knedlíky, které jste zabalili jako první, potřete je olejem a položte je na pařáček. Přikryjte pokličkou, stopněte 7 minut a připravte si špejli. Pokličku neotevírejte, aby se knedlíky nesrazily. Až vyprší 7 minut, otevřete pokličku a každý knedlík několikrát propíchněte špejlí nebo vidličkou. Pokud máte doma parní troubu, určitě ji využijte! 🙂 Na perforovanou nádobu natřenou olejem položte knedlíky a připravujte je v páře na 100 stupňů 7 minut.

Hotové knedlíky vložte do mísy a přikryjte utěrkou, dokud neuděláte zbytek (nebo rovnou rozdávejte rodině :-)).

Velké množství másla rozehřejte v rendlíku na středním plamenu. Na talíř položte knedlíky a doslova je zalijte máslem – je důležité, aby ho na talíři bylo dostatek. Zasypte je moučkovým cukrem a velkou dávkou mletých oříšků, ty rozhodně nevynechávejte, je to neskutečná kombinace!

 

Tohle jídlo jsem připravila ve spolupráci s Miele. Chceš se o Miele spotřebičích dozvědět víc? Klikni sem:-)

Dobrou chuť 🙂