Sekaná s bramborovou kaší

Vystaveno:

Myslím, že sekaná a domácí bramborová kaše chytne za srdce úplně každého! Bohužel, mleté maso je dnes velice nespolehlivá záležitost, proto mám pro vás recept na skvělou domácí sekačku s ručně šlehanou kaší 🙂

Na šišku sekané
  • Na 1 šišku sekané:
  • 300 g tučného vepřového ořezu
  • 600 g libového vepřového ořezu
  • 300 g hovězího ořezu
  • 150 g uzené krkovičky (nebo Pražské šunky z Naše maso)
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 150 ml mléka
  • 1 Houska / rohlík (z předchozího dne)
  • 1 Vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička majoránky

Na bramborovou kaši

  • 1,3 kg brambor
  • 200 ml smetany 30 – 40%
  • 150 g másla
Sekaná

Tučný ořez je možné nahradit bůčkem, libový třeba pleckem a hovězí například předním. Ale u většiny řezníků ořez normálně prodávají, je levný a do sekaný je zcela ideální. Cílem je dosáhnout chutné, celkem tučné směsi, která po upečení bude krásně šťavnatá.

Housku nakrájej na větší kousky a zalij mlékem. Maso nakrájej na menší kousky a namel na přeskáčku, aby se směs rovnou promíchala. V mezičase přidávej i uzené. Já na mletí masa používám nástavec na stolní mixér KitchenAid. Je to opravdu neskutečná rychlovka ve srovnání s ručním mlýnkem! Cibuli a česnek nakrájej najemno a přidej k namletému masu. Přidej vejce, koření a promíchej. Je nutné si dát opravdu záležet, aby se koření v mase rozprostřelo a sekaná tak byla chuťově vyvážená. Nakonec přidej housku i s mlékem, které se do ní nevsáklo. Už jen opatrně vmíchej do masové směsi.

Zapni si troubu na 200 stupňů. Ze směsi vytvaruj „šišku“ sekané a energicky ji na přípravné ploše převaluj z ruky do ruky, aby z ní vyprchalo co nejvíce vzduchu (kdyby v ní zůstalo hodně vzduchu, mohla by se rozpadat). Nakonec si navlhči ruce a sekanou uhlaď. Podlij ji jen malou částí vody a dej péct na 200 stupňů. Ideální je péct ji na 70 stupňů vnitřní teploty. Já na to používám vpichový digitální teploměr. Pokud ho ještě stále nemáš (koukej si ho už koupit!:-)), peč sekanou cca 65 minut.

 

Kaše

Brambory oloupej a nakrájej na stejně velké kousky. Dej je do většího hrnce, propláchni je a dej vařit na vyšší stupeň do osolené studené vody. Vař doměkka. Až budou brambory hotové, nevypínej varnou desku, brambory sceď a vrať zpět na plotnu. Nyní s hrncem opatrně pohybuj „sem a tam“, aby se brambory rozpohybovaly a vypařila se opravdu všechna voda. Ta je totiž velkým nepřítelem bramborové kaše! Až bude voda vypařená, rozehřej si máslo, ohřej smetanu a pusť se do ruční práce! J Brambory nejdříve metlou rozmačkej co nejvíce to jde. Poté přilij část másla a smetany a energicky míchej. Pokračuj v přilévání a míchání, dokud nebude kaše podle tvých představ. Hodně záleží na typu brambor a tučnosti smetany, kterou použiješ, proto neudávám přesné gramáže. Nakonec osol a podávej se sekanou a kyselou okurkou.

 

TIP: Digitální teploměr se dá dnes koupit téměř všude a je skvělým pomocníkem například při přípravě hovězích steaků, vepřového masa apod. Dosáhneš s ním skvělých výsledků, protože maso zbytečně nepřepečeš do vyšších vnitřních teplot, které mají za následek vysušení masa. Teplotu kontroluj vždy v nejsilnější části masa a vyvaruj se doteku s kostí, ta je totiž mnohem teplejší než maso.

Dobrou chuť 🙂