Vánoční Svíčková Wellington

Vystaveno:

Tohle je naprostá bomba! Pořádný kus hovězího, vánoční chuť kaštanů, křupavé listové těsto…To prostě musíte vyzkoušet! Je to jedno z nejvíc svátečních jídel, které jsem kdy připravovala. Jeho historie je spletitá, ale vypadá to, že Britové si uzpůsobili recept z Francie zvaný filet de bœuf en croûte a nazvali ho Beef Wellington.

Na 4 – 5 porcí
  • Střední část hovězí svíčkové, cca 700 g vcelku
  • Kvalitní listové těsto
  • Dijonská / anglická hořčice
  • 550 g hnědých žampionů
  • 250 g vařených a oloupaných kaštanů*
  • 1 stroužek česneku
  • 15 plátků parmské šunky
  • 2 žloutky
  • Olivový olej
  • Sůl, pepř
  • Vločková sůl
  • Fresh fólie
Postup

Svíčkovou dostatečně osolte a opepřete. Na vysokém plamenu rozpalte pánev, přilijte 4 lžíce olivového oleje a svíčkovou ze všech stran osmažte dozlatova. Sundejte na talíř a potřete hořčicí.

Do food procesoru vložte očistěné a nohou zbavené žampiony, kaštany, česnek, dvě špetky soli a špetku pepře. Rozmixujte dohladka. Nahřejte suchou pánev a vzniklou směs nasucho opražte. Cílem je, aby se vypařila přebytečná voda. Později by při pečení zbytečně vytékala skrz listové těsto. Trvá to asi 5 – 7 minut. Dejte stranou a nechte zchladnout.

Přes prkénko si natáhněte fresh fólii a na ni naskládejte do tří řad parmskou šunku (jako na obrázku). Opepřete ji (nesolte, je slaná dost). Na šunku navrstvěte houbovou směs tak, aby šunka ze všech stran koukala minimálně 1 cm. Poté na spodní hranu položte maso a pomocí fólie zabalte. Zatočte do fólie co nejpevněji to jde a dejte na 30 minut do lednice ztuhnout.

Doporučuji se mrknout na video s Gordonem Ramsaym.

Přes prkénko si opět natáhněte fólii a na ni položte listové těsto. Mělo by být širší, něž zabalené maso. Vyndejte maso z lednice a položte na spodní část těsta. Opatrně zabalte, odřízněte zbytky těsta a pomocí fólie zatáhněte co nejpevněji. Opět dejte ztuhnout do lednice na 20 minut.

Troubu předehřejte na 200 stupňů. Opatrně svíčkovou rozbalte z fólie a pomažte žloutkem. Tupou stranou nože můžete udělat lehké zářezy. Pečte na plechu / v pekáčku asi 35 minut. Můžete hlídat vnitřní teplotu masa, která by měla mít asi 56 – 57 stupňů. Maximálně ale 60 stupňů. Stačí opatrně použít vpichový teploměr, abyste měli 100% jistotu.

Svíčkovou Wellington vyndejte z trouby a nechte minimálně 5 minut odpočinout. Šťávy v mase se vyrovnají a zůstane tak šťavnaté. Krájejte na 3 cm silné plátky a podávejte třeba s bramborovou kaší, dušeným listovým špenátem nebo restovanou zeleninou.

Jestli vás zaujal můj prostřený stůl, zajděte do Butlers, tam jsem vše pořídila 🙂

*Kaštany je nejlepší koupit uvařené, vyloupané a zavakuované. Mají je v Makru, Globusu a viděla jsem je i v menších supermarketech. Najdete je mezi zeleninou 🙂

Dobrou chuť 🙂