Krémové houbové risotto

Vystaveno:

Byli jste na houbách a hledáte nový recept, kde houby využít? Zkuste houbové risotto, překvapí vás geniální spojení silné chuti parmezánu a svěžest hub.

Na 4 porce potřebuješ

Risotto:

  • 260 g rýže carnaroli nebo arborio
  • 1 šalotka / malá cibule
  • 200 ml kvalitního bílého vína
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 130 g Parmigiano-Reggiano
  • 100 g vychlazeného másla
  • Olivový olej
  • 300 g čerstvých hub
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce nasekané hladkolisté petržele
  • Sůl, pepř

Zeleninový vývar:

  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel (kořen i nať)
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 rajče
  • 2l vody
  • sůl, pepř

Než začneš risotto připravovat, přečti si rady a zásady zde.

Postup

Nejdřív si udělej vývar. Zeleninu si očisti a rozkroj na půlky. Rozpal si pánev s nepřilnavým povrchem a zeleninu opeč (na sucho), aby místy byla hnědá. Poté vhoď do vody, osol a přiveď k varu – stačí 30 – 45 minut. Zeleninový vývar se může vařit naplno na rozdíl od vývarů masových. Na přípravu risotta ho potřebuješ horký. Nikdy ho nepodlévej studeným vývarem!

V podstatě je na tobě, jaké houby použiješ. Já mám nejraději mix, který obsahuje směs hřibů a lišky 🙂 V menším rendlíku si rozehřej olivový olej a přidej očištěné a na střední kusy nakrájené houby. V tuto chvíli nám jde především o to, aby se z hub vypařila voda. Tím se prohloubí chuť hub. Až budou houby pěkně krémovité, dej je stranou.

V hrnci si rozehřej olej, přidej nakrájenou šalotku a na mírném ohni ji zpěň (trvá to chvilinku, šalotka se nesmí zabarvit). Přisyp rýži (pozor, rýži NIKDY neproplachuj!!!!) a míchej, dokud se nespojí s olejem a cibulkou. Každé zrno rýže by mělo být „nasáklé“ olejem, jakoby osmažené. Zalij vínem a chvíli vař, dokud úplně nevyprchá alkohol (to poznáš tak, že už ho z pokrmu necítíš). Poté začni pomalu přidávat vývar – jen po jedné až dvou naběračkách. Pamatuj si, že od risotta nesmíš nikdy odejít, musí se vařit naplno, nikdy nesnižuj teplotu. Mělo by být hotové do 30 minut. Podlij vždy, když se tekutina téměř vyvaří a pokračuj, dokud není risotto ještě lehce tvrdé. V této chvíli přidej houby. Promíchej a přidej další naběračku vývaru. Česnek nakrájej na plátky, přidej špetku soli, nasekej a utři špičkou nože. Na česnek hoď petržel a nasekej najemno. Podeber nožem a vhoď do risotta. Nyní by mělo být risotto uvařené na skus. Než ho sundáš z plotny, mělo by v něm být celkem dost tekutiny. Podle potřeby tedy přidej ještě vývar a odstav z plotny. Přidej na kostičky nakrájené máslo, parmezán a energicky míchej, dokud nevznikne krémovité risotto. Podle potřeby osol a jen lehce opepři. Přikryj pokličkou a nech 3 minuty odpočinout.

Do hlubokého talíře nandej risotto a přidej čerstvě strouhaný parmezán.

 

TIP: Nesnaž se nahradit pravý Parmigiano-Reggiano. Pouze tento sýr má dokonalou zralost a chuť, která dovede tvé risotto k dokonalosti. Jediná náhražka může být Grana Padano. Gran Moravia, kupovaný strouhaný „sýr na těstoviny“ atd. rozhodně nekupuj. Jsou to vyhozené peníze.  Sýr si vždy nastrouhej čerstvý. V opačném případě bude vyschlý a přijde o aroma.

 

Pokud vás zaujala nádherná do modra laděná miska s nepravidelnými oblými tvary, může být vaše! Keramické nádobí od Made in Japan pochází přímo od jeho výrobců – japonských hrnčířů. Nádobí Made in Japan je funkční, exkluzivně navržené, má vkusný design a dlouhou životnost. V unikátních kolekcích najdete jídelní servis, talíře mělké i hluboké, misky, mísy, tácy, servírovací set na sushi, čajový servis, jídelní hůlky nebo misky na saké. Nevím jak vy, ale já potřebuji snad úplně všechno! 🙂

Dobrou chuť 🙂