příspěvky

Omáčka z pečených rajčat

Také máte z léta ještě spoustu rajčat? Nebo jste prostě dostali chuť na intenzivní rajčatovou omáčku? Tak je tenhle recept přesně pro vás!

Na 4 – 5 porcí potřebujete
  • 1,5 kg zralých rajčat
  • 130 ml extra panenského olivového oleje
  • 5 stroužků česneku
  • 2 červené cibule
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • Sůl

Na dokončení

  • Smetana 30% (nemusí být)
  • Burrata
  • Dlouhé těstoviny
  • Bazalka

Troubu zapněte na 190 stupňů (horní a spodní ohřev). Pokud máte velká rajčata, nakrájejte je na čtvrtiny, cherry ponechte vcelku. Rajčata naskládejte na plech vyložený pečicím papírem, přidejte oloupanou cibuli, česnek a zalijte olejem. Řádně osolte a zasypte oreganem. Vložte do trouby a pečte do tmavě hnědých flíčků. Bude to trvat celkem dlouho – cca 1 – 1,5 hodiny. Tento proces hnědnutí je velmi důležitý pro budoucí chuť, která díky tomu bude silná, nasládlá a zároveň stále lehce kyselá a svěží.

Upečená rajčata vyndejte a pár jich dejte stranou. Stačí asi 15 kusů. Zbytek včetně oleje a šťávy rozmixujte dohladka pomocí stolního mixéru, případně tyčovým mixérem.

Do velkého hrnce natočte vodu téměř k okraji. Vodu přiveďte na nejvyšším plamenu k varu, přidejte 2 lžíce soli, počkejte pár vteřin a přidejte těstoviny. Vařte je na co nejvyšší plamen, aby se nerozvařily.

Připravte si asi 5 snítek bazalky a nasekejte ji nahrubo. Do hluboké pánve / hrnce si připravte omáčku, dochuťte solí, pokud bude potřeba a přidejte bazalku a rajčata, která jste si nechali stranou. Pokud chcete, můžete přidat pár lžic smetany na zjemnění, já jsem nepřidávala.

Do omáčky rovnou z vody kleštěmi nebo kuchařskou pinzetou přetáhněte těstoviny a přidejte asi sběračku škrobové vody. Energicky promíchejte.

Naservírujte na talíř, navrch položte kousek burraty a osolte hrubozrnnou solí – já jsem použila BIO solný květ s provensálskými bylinkami. Můžete ještě posypat oreganem a ozdobte čerstvou bazalkou. 🙂

Dobrou chuť 🙂

Jablečná bábovka

…ozdobená jako na Halloween nebo jako nádherný domeček 🙂 Ale pokud si ji prohlížíte v jiném časové období, výzdobu vyměňte třeba za karamelizovaná jablíčka, klasickou posypku z moučkového cukru nebo třeba polevu z cukru a trochy mléka a vanilkové pasty.

Potřebujete
  • 310 g hladké mouky*
  • 1 vrchovatá lžička jedlé sody
  • 2 rovné lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžička soli
  • 2 rovné lžíce skořice (či jiného koření)
  • 4 velká vejce
  • 280 g cukru muscovado / třtinového
  • 250 ml rozpuštěného másla
  • 120 g najemno namletých vlašských ořechů
  • Cca 330 g najemno nastrouhaných oloupaných jablek (cca 3 větší ks)
  • semínka z jednoho vanilkového lusku / 1 lžíce přírodního vanilkového extraktu
  • rostlinný olej / máslo a strouhanka / mouka na vymazání formy

*Pokud chcete bábovku tmavou, místo 40 g mouky přidejte to samé množství kvalitního kakaa. 🙂

Vejce vyndejte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě. Troubu předehřejte na 160 stupňů (horní a spodní ohřev).

Formu na bábovku opravdu řádně vymažte olejem a vysypte strouhankou / moukou. Pozor, pokud máte formu s nepřilnavým povrchem, místo oleje použijte tuhé máslo, kterým formu vytřete. Poté postupujte stejně.

V jedné míse smíchejte mouku, sodu, kypřicí prášek, sůl, koření a nechte stranou. Vejce šlehejte asi 1 minutu v robotu (balónová metla) nebo ručním šlehačem, poté asi natřikrát zašlehejte cukr a vyšlehejte do pěny. Bude to trvat asi 7–10 minut. Vejce s cukrem musí být našlehaná tak, že jen líně stékají ze stěrky a barva je velmi světlá. Poté pomalu za stálého šlehání přilévejte máslo a vanilku. Nakonec pomocí stěrky ručně vmíchejte moučnou směs, pak ořechy a jablka.

Takto hotové těsto nalijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby na 45–60 minut – časem se ale neřiďte, je hodně orientační. Záleží na vaší troubě a formě. Zda je korpus hotový, poznáte tak, že když do středu zapíchnete špejli, po vytažení je čistá. Pokud máte digitální teploměr, můžete ho použít místo špejle. Vnitřní teplota bábovky by měla mít cca 90 – 95 stupňů. Až bude bábovka upečená, vyndejte ji z trouby a počkejte 3 minuty. Poté na otevřenou část položte talíř a pomocí utěrky a obou rukou ji na něj překlopte. Po vychladnutí ji pocukrujte moučkovým cukrem nebo polijte polevou.

Dobrou chuť 🙂

Jahodový džem

Marmeláda nebo džem? U nás doma je všechno marmoška, ale pokud ve sklenicích plavou i kousky ovoce, správně se jedná o džem. 🙂 Na zavařování jsem použila krásné retro sklenice WECK! Nemůžu se na ně vynadívat. Koupíte je v kuchyňkách nebo na internetu. 🙂

Na cca 10 středních sklenic
  • 2 kg jahod
  • cca 800 g třtinového / krupicového cukru (podle sladkosti a zralosti jahod)
  • 20 g citrusového pektinu
  • šťáva ze 2 středních citrónů
  • 2 lžíce vanilkového extraktu nebo semínka z 1 vanilkového lusku
Sterilizace prázdných sklenic

Je několik způsobů, jak sterilizovat sklenice. Já to dělám v troubě. Do hlubšího plechu položte utěrku, postavte zavíčkované sklenice a zalijte vařící vodou. Vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a snižte teplotu na 120 stupňů. Nechte v troubě sterilizovat 15 – 30 minut (podle velikosti sklenic) a poté co nejdříve naplňte džemem.

 

Postup

Jahody nakrájejte na menší kousky nebo nahrubo rozmixujte (za mě lepší varianta) a v misce zasypte 700 g cukru. Přidejte vanilku a promíchejte. Nechte odstát minimálně 3 hodiny nebo nejlépe přes noc přikryté na lince (pokud máte doma horko, dejte směs raději do lednice).

V pánvi nebo v širokém hrnci přiveďte jahody k varu a vařte 5 – 8 minut. Připravte si malý talířek a vložte ho do mrazáku. Zbytek cukru (100 g) smíchejte s citrusovým pektinem (aby se v džemu necuckoval) a přidejte k jahodám. Důkladně promíchejte a vařte ještě asi 1 minutu. Vytvořenou pěnu můžete sebrat – marmeláda tak bude průzračnější, nicméně to není nutné. Poté přimíchejte citrónovou šťávu a proveďte tzv. talířkový test. Na vychlazený z mrazáku talířek kápněte džem a počkejte 1 minutu. Džem by měl jen nepatrně stékat a na povrchu se začne „krabatit“. Kdyby byl ještě hodně tekutý, stačí přidat malinko pektinu smíchaného s trochou cukru a chvíli povařit. S časem to nepřehánějte, každá další minuta ubírá vitamíny.

Hotový džem plňte do horkých sterilizovaných sklenic. Pokud máte doma trychtýř s širokým hrdlem, rozhodně ho použijte, ale postačí i menší naběračka. Jen dejte pozor, ať okraj sklenice zůstane čistý a netknutý, aby se džem nezkazil.

Pokud používáte sklenice WECK, je nutné džem sterilizovat. Hlubší plech vyložte utěrkou, postavte na ně sklenice s džemem (v tomto případě se neobracejí vzhůru) a zalijte horkou vodou. Vložte do vyhřáté trouby na 100 stupňů a sterilizujte 15 – 30 minut podle velikosti sklenic. Poté vyndejte, osušte a nechte zchladnout. 🙂 Obyčejné sklenice stačí otočit dnem vzhůru a nechat vychladnout nebo je také můžete sterilizovat, záleží na vás.

 

TIP: Citrusový pektin se dá koupit na internetu (stačí zadat do vyhledávače) nebo ve zdravé výživě a rozhodně se vyplatí ho vyzkoušet. Je bez lepku, konzervantů, laktózy a hlavně neobsahuje palmový tuk.

Dobrou chuť 🙂

Pistáciový dort

Že v šestinedělí zvládnu dort, to bych nikdy neřekla. Ale mám z toho radost, Leuška mi spinkala v nosítku a já mohla v klidu péct a zdobit. 🙂 Sice je to dort takový rustikální, ale na chuti mu to neubírá! Bude skvělý jak s jahodami, tak s malinami. A předem upozorňuji, že při krájení musíte být opatrní, protože krém není ničím ztužený. Já totiž nemám ráda ztužovače ani želatiny v krémech, proto pokud to jen jde, vynechávám je. Ale pokud si chcete být jistější, určitě si krém můžete něčím ztužit. 🙂

Na 1 – 2 formy o průměru 15 cm*

Korpus

Pistáciový krém

Na ozdobu

*Můžete použít 1 formu a korpus poté podélně rozříznout nebo odvážit stejné množství těsta do 2 forem. Korpusy se tak rychleji a rovnoměrněji propečou. Pokud půjdete první variantou, navrch dortu použijte vrchní část rozřízlého korpusu, ta je vždy lehčí. 🙂

Korpus

Vejce, máslo a mléko vyndejte z lednice 2 hodiny před pečením. Formy vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160 stupňů.

Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Ze sněhu a cca 1/3 cukru ušlehejte sníh. Nejdříve šlehejte pomocí balónové metly (případně ručním mixérem či metlou) bílky, dokud nezačnou bělat. Poté asi na pětkrát přidejte cukr a počkejte, dokud sníh nebude tvořit tužší špičky. Nechte stranou.

Máslo mixujte pomocí třecí metly (K – nástavec) alespoň 10 minut ve stolním mixéru, případně ručním mixérem či vařečkou cca 15 – 20 minut. Máslo se musí krásně rozvonět, zesvětlat a zvětšit svůj objem. Až poté přidejte natřikrát cukr a šlehejte dalších 10 – 15 minut. Opravdu se vyplatí počkat, jen tak dosáhnete krásně nadýchaného korpusu. Po této době zašlehejte žloutky – pěkně jeden po druhém s malými pauzami. Nyní tenkým pramínkem začněte přilévat mléko s vanilkou a přitom zašlehávejte na střední stupeň. Až bude mléko spojené s těstem, pomocí stěrky či vařečky postupně vmíchávejte prosátou mouku a ořechy. Nakonec vmíchejte sníh. Nejdříve jednu třetinu velmi rychle, aby se směs provzdušnila. Zbylé dvě třetiny už jen zlehka.

Korpusy pečte ve střední části trouby asi 30 minut. Zda je korpus hotový, poznáte pomocí zapíchnutí špejle do středu nebo pomocí digitálního teploměru, což je ta jistější varianta. Vnitřní teplota by měla být 90 – 95 stupňů. Nenechávejte korpusy v troubě zbytečně dlouho, aby se nevysušily.

Až budou korpusy upečené, vyndejte je z trouby a počkejte asi 10 minut. Poté je vyndejte z formy na mřížku a nechte zcela vychladnout.

 

Pistáciový krém

Mascarpone i smetana musí být perfektně vychlazené, jinak se smetana nevyšlehá do pevna. Do mísy robotu nebo do velké mísy vložte mascarpone, vanilku, cukr pistáciové máslo. Pomocí K-metly nebo ručním šlehačem či ručně metličkou pomalu promíchejte do homogenní směsi. Poté přilijte smetanu. Šlehejte pomocí balónové metly nebo ručním šlehačem, dokud nebude krém krásně tuhý a nebude tvořit pevné špičky. Trvá to asi 3 – 5 minut. Dejte pozor, ať krém nepřešleháte, mohl by se srazit.

 

Kompletace

Krém si připravte do cukrářského sáčku s širší trezírovací špičkou (tzv. zdobičkou).

Korpusy seřízněte do rovna (pokud je to potřeba). Do pečicí formy vložte tvrdou fólii nebo ji vyložte potravinovou fólií, aby krém neulpěl na stěnách formy.

Do formy vložte pistáciový korpus. Doprostřed naneste tenkou vrstvu krému a nechte volný okraj na jahody. Jahody nyní budou díky krému hezky držet a nebudou padat dovnitř. Poskládejte je kolem dokola řeznou stranou ven těsně vedle sebe. Poté nastříkejte krém kolem jahod i doprostřed a vytvořte vrstvu krému. Uprostřed vrstvení zastavte a krém poklaďte jahodami. Zahlaďte krémovou vrstvu do rovna a opatrně na ni položte korpus. Zabalte do igelitového sáčku a vložte do lednice uležet do druhého dne.

Následující den dort ozdobte zbylým krémem a jahodami. 🙂 Odstraňte formu i fólii a přeneste na dortový stojan. Krájejte ho velmi opatrně, aby krém nevyjížděl ze stran.

Dobrou chuť. 🙂

 

 TIP: Tento dort chutná skvěle i s malinami!

Dobrou chuť 🙂

Bramborové šišky s mákem

Když jsem byla malá, tohle jídlo bylo jedno z mých nejoblíbenějších. Ještě jsem neuměla moc mluvit a říkala jsem mu „čičky č mákem“. Doma už tomu ani jinak neřekneme. Věřím, že se tímhle receptem také vrátíte do dětství. 🙂

Na 2-3 potřebujete

Šišky

  • 500 g brambor (ideálně varný typ C)
  • 3 ruličky celé skořice
  • 150–200 g hrubé mouky
  • 1 lžička bramborového škrobu*
  • 40 g celého máku (nemusí být)
  • 1 vejce
  • sůl
  • 60 g másla na potření hotových šišek

Posypka

  • mletý mák
  • moučkový cukr dle chuti
  • máslo na polití

*Na šišky použijte škrobnaté brambory, ideálně tedy varný typ C. Pokud je neseženete, do těsta přidejte 1–2 lžičky bramborového škrobu.

Postup

Kdykoliv pracujete s bramborovým těstem, je nutné se řídit jedním pravidlem: voda čeká na knedlíky. Bramborové těsto totiž rychle řídne, a pokud si nepospíšíte, šišky se vám rozvaří. Proto: než je začnete připravovat, vždy si dejte nejdříve vařit vodu! V tomto případě ideálně do velkého a širšího hrnce.

Brambory uvařte ve slupce společně s celou skořicí ideálně den předem nebo s dostatečným předstihem, aby stihly zcela vychladnout. Skořice dodá bramborám úplně novou vůni!

Hotové a vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno na vál. Můžete použít mačkadlo na brambory nebo třeba klasické struhadlo. Zasypte je 150 g mouky (případně i škrobem), mákem (pokud ho používáte), řádně posolte a uprostřed vytvořte důlek. Tam vyklepněte vejce a začněte zadělávat těsto. Ideální je začít vidličkou postupným rozkvedláváním vajec, kdy krok za krokem budete přibírat více a více brambor s moukou. Poté odložte vidličku a zadělejte těsto ručně. Pracujte svižně, protože – jak už víte ‒ má tendenci řídnout. Pokud by bylo v průběhu potřeba, ještě přidejte zbývajících 50 g mouky, případně si ji nechte na podsypávání. Rozdělte ho na několik stejně velkých částí. Z každé vyválejte hada a krájejte stejné, asi 6 cm dlouhé šišky o průměru malíčku. Ty můžete ještě ručně dotvarovat, pokud bude třeba.

V tuto chvíli už by vám měla poklička nadskakovat vroucí vodou. Přidejte do ní lžíci soli a nechte zase vařit. Máslo na potření šišek dejte rozehřívat.

Šišky vařte na etapy. První várku vložte do vody a vařte asi 10 minut – vždy zkontrolujte jednu šišku rozříznutím, abyste viděli, zda uvnitř není syrová. 🙂 Hotové vyndejte děrovanou naběračkou do misky a vždy je pomašlujte větší dávkou másla. Takhle pokračujte, dokud těsto nezděláte.

Šišky servírujte s mákem, moučkovým cukrem a polijte je máslem dle chuti. 🙂

 

TIP: Kupovaný mletý mák je velmi často žluklý. Proto si jej před přípravou raději zkontrolujte přivoněním. Pokud máte mlýnek, namelte si čerstvý.

Dobrou chuť 🙂

Lasagne s mortadelou a pistáciemi

Tomuhle jídlu rozhodně dejte šanci! Je rychlé a chuťově dokonalé. 🙂 Mortadela, pistácie a mozzarella tvoří dokonalou kombinaci. Mňam!

Na 4 porce potřebujete

Lasagne

  • 250 g čerstvých lasagní (nebo 150 g sušených)
  • 300 g mozzarelly / burraty / straciatelly*
  • 60 g parmazánu
  • 50 g pistáciového pesta** (nemusí být)
  • 250 g mortadely***
  • 70 g drcených pistácií

Bešamel

  • 1 l plnotučného mléka
  • 1 malá cibule (nemusí být)
  • 1 bobkový list (nemusí být)
  • 65 g másla
  • 65 g hladké mouky
  • 1 – 1,5 lžičky soli
  • špetka bílého pepře
  • velká špetka čerstvě strouhaného muškátového oříšku

 

*Burrata je speciální druh mozzarelly, který pochází ze severní Apulie. Má oválný tvar, uvnitř je tzv. stracciatella (ručně trhané kousky sýru), která je naložená v tučné smetaně a zvenčí má konzistenci jako mozzarella. Seženete ji ve větších supermarketech nebo v italských speciálkách. 🙂

 

**Pistáciové pesto

Můžete ho koupit v Cortelazzi nebo ho jednoduše vyrobit doma. Stačí smíchat 2 lžíce pistáciového másla s 2 lžičkami olivového oleje, solí a pepřem. Přidat můžete i strouhaný parmazán, bazalku a česnek. Pokud máte výkonný mixér, můžete si pistáciové máslo umixovat z opražených pistácií doma. 🙂 Pistáciové pesto ale můžete vynechat a použít jen více pistácií.

 

*** Mortadela

Jedná se o italský salám, který na první pohled připomíná náš „junior“, ale složením je o mnoho kvalitnější. Pochází z městečka Bologna, které leží v oblasti Emiglia-Romagna a skládá se z vepřového masa, soli, tradičního koření a kousků slaniny, díky kterým na řezu pak můžete vidět typické bílé flíčky. Podává se často nakrájená na kostičky se skleničkou vína nebo se krájí na plátky a pokládá se na rozpečené pečivo – ať už je to pizza, ciabatta nebo crostini. Při vybírání mortadelly koukejte nejen na složení, ale také zkuste najít tu s označením místa původu IGP.

Bešamel

Tento krok je volitelný. Aby měl bešamel lepší chuť, zkuste v něm infuzovat cibuli a bobkový list. Je to takový tajný trik italských baboček. 🙂 Cibuli oloupejte a spolu s bobkovým listem vložte do rendlíku, zalijte mlékem a pomalu začněte ohřívat. Prohřívejte těsně pod bodem varu asi 5 minut. Mléko tak perfektně nasákne ostatní chutě. Poté přeceďte a nechte stranou vychladnout.

V jiném hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání smažte 45 vteřin. Nesmažte mouku déle, mohla by zhnědnout a bešamel už by nebyl typicky bílý. Hrnec sundejte z plotny a po částech přilívejte mléko. Energicky přitom šlehejte (ideální je na to omáčková metla či ta klasická), dokud nebude omáčka úplně hladká. Vraťte zpět na plotnu, přiveďte k varu a za stálého míchání vařte asi 3 minuty. Pak teplotu stáhněte na minimum a vařte 15 minut. Omáčku občas promíchejte odspodu, kvůli mouce se bude hodně přichytávat. Výsledkem by měla být hladká, lesklá omáčka, kterou na závěr dochutíte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Poté vmíchejte pistáciové pesto.

 

Těstoviny

Pamatujte si, že čerstvé těstoviny jsou prostě vždycky nejlepší. Já mám radši, když se i čerstvé těstoviny povaří, ale není to úplná nutnost, tak nechám rozhodnutí na vás. 🙂 Třeba u tohoto receptu jsem vření úplně vynechala. Těstoviny povařte jen asi 1 minutu v hodně osolené vodě (je nutné přidržet je u dna) a pak je vhoďte do mísy s ledovou vodou. Zastavíte tím proces měknutí, těstoviny totiž změknou ještě v troubě při pečení. Chladné pláty těsta vyskládejte na sebe na talíř.

Pokud se rozhodnete udělat těstoviny sušené, kupte takové, na kterých je nános mouky – nejsou žluté, ale spíš do bíla a jejich povrch je spíš hrubší, je to záruka kvality. Těstoviny vařte ve velmi slané vodě, dokud nebudou ve středu ještě lehce syrové, a pokračujte stejně, jako když používáte čerstvé.

 

Kompletace

Troubu zapněte na 200 stupňů. Mozzarellu natrhejte na tenké kousky. Parmazán nastrouhejte najemno. Připravte si zapékací mísu. Na dno mísy namažte trochu bešamelu.

Nyní začněte vrstvit v pořadí:
Těstoviny – bešamel – pistácie – mozzarella – parmazán – mortadela – bešamel a zase celé znovu 🙂

Vršek lasagní navrstvěte následovně:
bešamel – kousky natrhané mortadely – mozzarella – pistácie – parmezán.

Vložte do trouby cca na 30 minut a zapékejte, dokud nebude bešamel se sýrem hezky zlatohnědý. Po vyndání nechte lasagne asi 10 minut zchladnout a poté podávejte. 🙂

Dobrou chuť 🙂

Dutch baby – pečená palačinka

Asi nikdy mě nepřestane udivovat, jak krásně se tahle palačinka v troubě nafoukne. Sami uvidíte, že budete stát u trouby a pozorovat tu krásu. Ač jde o holandský název, dutch baby pochází z USA z roku 1900.

Na palačinku o průměru cca 26 cm
  • 100 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 180 ml plnotučného mléka
  • 45 g cukru krupice
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 40 g másla
  • špetka soli
  • 50 g malin
  • 100 g jogurtu / zakysané smetany
  • Moučkový cukr na posypání
Než začnete

Na litinové nádobí nedám dopustit. Je skvělé nejen na pomalé dušení, ale v podobě pánve je využijete na steaky, všechna zapékaná jídla jako je třeba frittata, gratinované brambory, francouzské brambory, zapečené těstoviny, uděláte na nich perfektní volská oka, ham&eggs, můžete v nich díky dokonalé vodivosti a akumulaci tepla upéct chleba, pizzu a dokonce jsou dokonalé na sladké koláče díky kolmým okrajům. No a taky na tuto palačinku samozřejmě. 🙂 V pánvi upečete i celé kuře. Je to zkrátka kousek, který by ve vaší kuchyni neměl chybět, pokud rádi vaříte a pečete.

Litina je velmi odolný materiál. Fabini poskytuje zaruku až 10 let. Tato pánev je vhodná na všechny druhy vařičů. Lze jednoduše umýt a co se týká údržby, pokud uvidíte, že je povrch suchý, stačí ho trochu naolejovat. Pánev olej vypije a bude zase jako nový.

 

Postup

Troubu zapněte na 220 stupňů. Do středu trouby vložte, ideálně litinovou, pánvičku, aby se řádně nahřála. Mezitím si připravte těsto. Vejce v míse smíchejte s moukou a metličkou šlehejte do homogenní směsi. Přilijte mléko, cukr, vanilku a promíchejte dohladka. Pokud máte stolní mixér, můžete ho použít na smíchání všech ingrediencí najednou a závěrečné promixování do hladké konzistence. Nyní nechte těsto stát asi 15 minut.

Pánvičku opatrně vyndejte z trouby, vhoďte do ní máslo a hned, jak se rozpustí, přilijte najednou těsto. Ihned vraťte pánev do trouby a pečte cca 15 minut. Palačinka by měla být krásně nadýchaná, přečnívající přes okraje pánve a upečená do zlatohnědé barvy.

Po vytažení co nejrychleji servírujte posypanou moučkovým cukrem s jogurtem a malinami. 🙂

Dobrou chuť 🙂

Zapečené lilky

Neboli Melanzane alla parmigiana. Původem italské jídlo, které se proslavilo na celém světě. Tradičně se lilky smaží na přepuštěném másle nebo oleji, já jsem pro vás případně připravila i light verzi. 🙂 Všechny ryze italské ingredience mám od svého dlouholetého partnera Cortelazzi Prague a chtěla bych vám doporučit, abyste si tam udělali výlet a nakoupili dobroty. A pokud jste z daleka, můžete jim napsat a objedat online! 🙂

Na 4 – 5 porcí
  • 300 ml přepuštěného másla / arašídového / klasického rostlinného oleje
  • 3 střední lilky
  • 300 ml rajčatové passaty
  • 400 ml sekaných rajčat v konzervě
  • 2 balení mozzarelly
  • 2 lžíce rajčatového protlaku doppio concentrato*
  • 100 g parmezánu
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl, pepř
  • Bazalka

* Doppio concentrato di pomodoro je dvakrát koncentrovaný rajčatový protlak a má nezaměnitelně intenzívní chuť na slunci vyzrálých rajčat. Na 1 kg protlaku je použito asi 6 kg rajčat. Doporučuji vám ho používat všude místo klasického rajčatového protlaku. Seženete ho v každém supermarketu v tubě. 🙂

Tradiční verze:

Lilky nakrájejte na plátky – nejbezpečněji to jde na mandolíně. Případně odřízněte první plátek a na vzniklou plochou stranu lilek položte a krájejte. Vy vyšší pánvi rozehřejte ghí / olej na cca 170 stupňů. Platí tu pravidlo jako s topinkami – čím více dáte tuku, tím méně ho do sebe lilky nasáknou. Proto nešetřete, jinak budete muset stále dolévat a lilky budou nasáklé. Připravte si ubrousky / kuchyňské utěrky a lilky smažte z obou stran, dokud se na nich nezačnou objevovat zlatavá místa. Poté je vyndejte na ubrousek a takto pokračujte až dokonce.

Light verze pro dietáře:

Troubu rozehřejte na 200 stupňů. Lilky nakrájejte na plátky – nejbezpečněji to jde na mandolíně. Případně odřízněte první plátek a na vzniklou plochou stranu lilek položte a krájejte. Rozmístěte je na pečicí papír (budou potřeba 2 plechy). Olivový olej nalijte do mističky a pomocí mašlovačky lilky potřete. Vložte do trouby a pečte asi 20 minut, dokud se na něm neobjeví hnědé proužky. Můžete péct oba plechy zároveň, jen je občas prostřídejte. Pokud tento bod přeskočíte, lilky pouze nasolte, nechte vypotit a po chvíli ubrouskem otřete.

Pokračování receptu:

Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji najemno. Česnek oloupejte. V hrnci rozehřejte máslo s jednou lžící olivového oleje. Přidejte cibuli a na středním plamenu ji orestujte dozlatova. Následně do hrnce prolisujte česnek a ještě minutu restujte. Po této době přidejte rajčatový protlak a opět restujte další minutu. Nakonec přilijte drcená rajčata a passatu. Na středním plamenu omáčku provařte asi 15 minut.

Troubu zapněte na 180 stupňů. Mozzarellu nakrájejte na tenké plátky. Parmezán nastrouhejte najemno. Na dno zapékací misky nalijte asi 1 sběračku rajčatové omáčky a rozmažte. Na omáčku poklaďte lilky relativně těsně vedle sebe, na ně položte mozzarellu s malými mezerami, zasypte parmezánem a pokračujte omáčkou, lilky atd., dokud nevyčerpáte všechny ingredience. Končit byste měli omáčkou a mozzarellou. 🙂

Vložte do trouby a pečte dozlatova. Až lilky vyndáte, počkejte 10 minut a servírujte ozdobené bazalkou.

TIP: Do pokrmu můžete přidat plátky sušené šunky. 🙂

Dobrou chuť 🙂

Domácí raffaello

V první řadě říkám, že je to sraní! 😀 ALE, stojí to za to. Chtěla jsem vymyslet recept, který se bude opravdovému Raffaellu hodně podobat. Tedy složením bude vlastně o dost lepší a poctivější. 🙂  Hlavním úkolem byl krémový střed, který mi u těch „profláklých“ internetových receptů chyběl. Zároveň jsem nechtěla zapojovat profesionální formy a náčiní, které byste složitě sháněli a nebo by si to velká část z vás kvůli tomu rozmyslela. Tak držím palce! 🙂

Na cca 30 ks
  • 300 g bílé čokolády
  • 100 g 33% smetany
  • 30 ks loupaných celých mandlí

Na obalení

  • 300 g bílé čokolády
  • 70 g kakaového másla* / másla
  • 400 g strouhaného kokosu**
  • 3 – 4 ks dortových oplatek***

*Kakaové máslo je skvělé na naředění jakékoliv čokolády, abyste dosáhli tekutější konzistence na polevy. Je úplně bez chuti a skvěle se v čokoládě rozpouští a je její přirozenou součástí. Já ho kupuji v Kitchenette shopu, mají ho v Benu či na Pilulce (online) a seženete ho určitě i v cukrářských obchodech a obecně na internetu.

**Strouhaný kokos je dobré volit BIO, strouhaný nahrubo, zkuste se po něm poohlédnout. Já ho kupuji na Rohlíku nebo v M&S.

***Dortové oplatky seženete třeba v Kauflandu nebo na internetových obchodech.

Postup

V první řadě říkám, že je to sraní! 😀 ALE, stojí to za to. Chtěla jsem vymyslet recept, který se bude opravdovému Raffaellu hodně podobat. Hlavním úkolem byl krémový střed, který mi u těch „profláklých“ internetových receptů chybí. Zároveň jsem nechtěla zapojovat profesionální formy, které byste složitě sháněli a nebo by si to velká část z vás kvůli tomu rozmyslela.

Tak se na to pojďme podívat. 🙂

Důležité je připravit si čokoládovou ganache, tedy krémový vnitřek, den předem. Čokoládu nasekejte najemno a nasypte do misky. Smetanu za stálého míchání přiveďte k varu a zalijte čokoládu. Se směsí nehýbejte a misku zakryjte na 15 minut talířem. Po této době odkryjte a vymíchejte dohladka. Kdyby se náááhodou stalo, že byste měli ve směsi čokoládové hrudky, nad vodní lázní je nechte rozpustit. Na hladkou směs v misce položte potravinovou fólii tak, aby se přilepils na celou plochu ganache. Nechte vychladnout a vložte do lednice na 24 hodin či déle.

Než budete připravovat kuličky, připravte si všechny ingredience. Oplatky v sekáčku rozmixujte najemno a nasypte do misky. Kokos nasypte také do mističky. K ruce si připravte také mandle a pokud máte místo, vložte mramorové nebo klasické prkénko do mrazáku. Na pracovní plochu si připravte dvě lžičky a ubrousky.

Čokoládu rozehřejte nad vodní lázní s kakaovým máslem a snažte se, aby nebyla moc horká. Zároveň, dejte pozor, aby se horká pára nesrazila do čokolády. Mohla by se srazit. Tomu předejdete tak, že zvolíte misku, která pevně sedí na hrnci a zároveň při sundávání z vodní lázně misku ihned otřete zespodu utěrkou, aby se nevypařovala voda ze spodku misky.

Teď je důležité čokoládu zchladit alespoň na 37 stupňů. Tedy tak, abychom necítili teplo, když do ní strčíme prst. V první řadě čokoládu přelijte do studené mísy. Nyní ji stačí různě promíchávat nebo nechat chvíli stát, případně ji dát na chvíli do lednice. Nakonec ji přelijte si úzkého a vyššího hrníčku.

Až když budete mít tohle všechno připravené, vyndejte ganache, ledové prkénko a obalte si nervy. 😀 Budete postupovat takto:

Na lžičku naberte ganache tak, aby se do ní vešla mandle. Tu di ní strčte a prstem ganache obalte kolem mandle, aby nekoukala. Pracujte rychle, čokoláda se roztéká prakticky hned. Prstem nebo další lžičkou sklouzněte ganache do oplatkového prachu a obalte. V ruce vytvarujte pomyslnou kouli a položte na další připravenou lžičku. Tu ponořte do čokolády a následně položte do kokosu. Nelekejte se, bude to taková kejda, ale nic, co by se za chvíli nespravilo. Rychle kouli obalujte a tvarujte, dokud z toho nebude celkem zřetelná kulička. Pořád nebude nic moc, ale to neva! Položte ji na studené prkýnko a pokračujte s další kuličkou.

Po pár kuličkách se vraťte k těm prvním a když už budou tuhnout, opatrně je dotvarujte. Až je budete mít hotové, vložte ztuhnout do lednice a poté je naskládejte do uzavíratelné nádoby. Spotřebujte do 14 dnů. 🙂

Tak doufám, že jste to zvládli a že jste si při každém kousnutí řekli, že to za to stálo! 🙂

Dobrou chuť 🙂

Grilážky

Slovenské tradiční vánoční cukroví, které rozhodně musíte vyzkoušet! Je rychlé a jednoduché a navíc skvěle chutná. Pátrala jsem po tradičnější verzi a dopátrala jsem se receptur se žloutky, ale protože jsem těhotná, odkládám tuto verzi na jindy a přináším tu známější se salkem. Je to ale fakt dobrota, která všem chutná! Potěší hlavně všechny milovníky karamelu!

Na cca 20 ks
  • 250 g cukru krupice
  • 250 g másla
  • 400 g salka (1 plechovka)
  • 1 velká špetka soli
  • 135 g mletých pekanových / vlašských ořechů
  • 135 g jemně sekaných pekanových / vlašských ořechů
  • 4 dortové oplatky*

TIP: Do karamelu můžete přidat skořici, vanilková semínka nebo perníkové koření. 🙂

*Dortové oplatky seženete třeba v Kauflandu ve stálé nabídce (u pečiva) nebo na internetu. Ze zbytku oplatek si můžete udělat třeba domácí tatranky, které naplníte čokoládovou ganache, posypete oříšky a kraje namočíte v čokoládě!

 

Postup

Do většího kastrůlku nasypte cukr, po celé ploše zakápněte vodou (cca 6 lžic) a nechte asi 1 minutu stát. Při vysoké teplotě přiveďte k varu (směsí ani trochu nehýbejte). Nechte vařit, dokud nedosáhnete jantarového karamelu (pozor, aby karamel nezhořkl, pozorně ho sledujte, a hned jak zezlátne, ho sundejte z ohně). Měl by mít mezi 160 a 170 stupni.

Karamel dejte stranou z ohně. Zašlehejte do něj máslo cca na čtyřikrát. Pozor, bude to pěnit do výšky a nahoru půjde horká pára. Energicky míchejte metlou. Vraťte na plotnu a nechte provařit, aby se rozvařily možné kusy nerozmíchaného karamelu. Mezitím přidejte sůl. Následně přilijte salko a opět míchejte do spojení. Nakonec stáhněte z ohně a přimíchejte mleté a sekané ořechy.

Nechte chvíli zchladnout.

Připravte si první sušenkový plát a naneste na něj jednu třetinu směsi. Pomocí špachtle zarovnejte a přikryjte druhým plátem. Pokračujte stejně i s dalšími pláty. Promazané sušenky nechte v lednici ztuhnout cca hodinu a až poté zatižte (třeba prkýnkem) a nechte odpočinout přes noc.

Druhý den nakrájejte na malé kousky podle vašeho přání. Skladujte v chladu.

Krásné Vánoce!

Dobrou chuť 🙂