příspěvky

Cuketové špagety s avokádovým pestem

Cuketové špagety jsme si doma v poslední době šíleně oblíbili! Nemůžeme se dočkat cuket ze zahrádky od rodičů, to bude ještě lepší. 🙂 Kromě toho, že jsou opravdu výborné, jsou také super nízkosacharidovou variantou „špaget“ (a to říkám i já – zatvrzelý milovník kvalitních italských těstovin – fakt se to dá jíst :-D). Samozřejmě je ale důležité nudle udělat dobře – především z nich vyrestovat vodu a řádně je ochutit. Níže najdete náš nejoblíbenější recept.

Na 2 – 3 porce

Cuketové špagety

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 800 – 1 000 g cukety*
  • 50 g sušených rajčat
  • 4 hrsti baby špenátu
  • piniové oříšky, bazalka a parmezán na ozdobení

Maso

  • 400 g kuřecích prsou
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce oregana
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl

Pesto

  • 1 zralé avokádo
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • 2 velké hrsti listů bazalky
  • 50 g šálku piniových oříšků / loupaných mandlí / kešu (či kombinace)
  • 60 g parmezánu
  • 2 – 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 – 2 špetky mořské soli

*Cukety je lepší vybírat mladé – tedy malé, které nemají tolik vodnaté dužiny. Špagety z ní pak budou hezky pevné a nebude z nich tzv. kejda. 🙂 V neposlední řadě mají mladší cukety mnohem více chuti.

Maso

Maso nakrájejte na menší kostičky / proužky a naložte do oleje, soli a oregana. Ideální je nechat maso v lednici přes noc. Pokud nemáte čas, naložte maso jako první krok a nechte ho marinovat v pokojové teplotě. Čím vyšší teplota v místnosti, tím dříve do sebe maso vsákne všechny chutě a sůl.

Marinované maso před restováním nechte dojít alespoň 30 min do pokojové teploty. Troubu zapněte na 200 stupňů (ideálně horký vzduch). Pánev rozehřejte nasucho a přidejte lžíci oleje. Maso orestujte dozlatova a vyzkoušejte teplotu teploměrem (případně rozkrojte maso a uvidíte, zda je udělané nebo ne). Pokud je teplota nižší než 70 stupňů / je syrové uvnitř, vložte ho do zapékací misky do trouby a pečte do 70 stupňů. Nenechte maso péct déle, jinak bude úplně suché. V závislosti na velikosti kousků masa se může stát, že maso nemusíte dávat do trouby. V tom případně ho přendejte do mísy, přikryjte alobalem a nechte odpočívat na teplejším místě. Stejně tak učiňte, až maso vyndáte z trouby.

 

Pesto

Avokádo podélně kolem pecky prořízněte a rozdělte na dvě poloviny. Odstraňte pecku a avokádo lžící vyloupněte ze slupky. Parmezán nastrouhejte najemno. Česnek oloupejte, bazalku otrhejte od stonků. Vše kromě bazalky společně rozmixujte (v sekáčku nebo tyčovým mixérem). Až vše rozmělníte na pastu, teprve pak přimixujte bazalku. Dělá se to z toho důvodu, aby pesto zůstalo hezky zelené. Při mixování totiž vzniká teplo a bazalka by dlouhým mixováním mohla zešednout. Ochutnejte a případně dochuťte citrónovou šťávou, česnekem nebo solí.

 

Nudle

Nudle nakrouhejte na spiralizéru. Pokud ho nemáte, koukněte na internet – prodávají spoustu různých variant od 130 Kč. 🙂 Já mám nástavec na KitchenAid a je to skvělý pomocník. Dokonce si o něj teď můžete zasoutěžit na mém Instagramu! Pokud tedy máte nebo plánujete zakoupit stolní robot od KA, tak se také zapojte. 🙂 Sušená rajčata nakrájejte na proužky.

Pokud nemáte nějakou obří pánev, doporučuji nudle dělat na dvou pánvích nebo si je rozdělte na dvě části. Jde o to, aby se nudle orestovaly a nezačaly se kvůli velkému množství dusit.

Pánev zahřejte na středním ohni a poté do ní nalijte olej. Přidejte spiralizované cuketové nudle a řádně je osolte. Nyní je potřeba, aby nudle pustily vodu – tím se prohloubí jejich chuť a zpevní se. Restujte je na vyšším plamenu a po 5 minutách přidejte sušená rajčata. Asi za 2 minuty přidejte špenát a přikryjte pánev. Špenát hezky zkřehne. Po 2 minutách sundejte pánev a ochutnejte nudle. Pokud budou již hotové – což znamená, že nebudou chutnat syrově, můžete pánev stáhnout z ohně. Pokud ne, ještě pokračujte v restování.

Do pánve s nudlemi přidejte avokádové pesto a dobře promíchejte. Přimíchejte také maso a podávejte ozdobené parmezánem, piniovými oříšky a bazalkou. 🙂

Dobrou chuť 🙂

Red velvet cupcakes

Jedlá soda a ocet měli historicky společně s kakaem docílit načervenalé barvy. Dnes už to můžeme podpořit potravinářským barvivem. Podmáslí je zase zodpovědné za vláčnost dortíků. Red velvet cake neboli rudý či červený sametový dort pochází z New Yorku, kde ho za druhé světové války (1940) v hotelu Waldorf-Astoria podávali jako jejich vlastní recept. Tehdy si pomáhali přírodním barvivem z červené řepy a dělají to tak dodnes. Pokud v několika z hotelových kaváren / restaurací zmíníte článek o historii red velvetu na jejich webu, můžete si ho vychutnat zdarma 🙂 Přímo red velvet cupcakes proslavila newyorská Magnolia Bakery, kde se na cupcakes specializují. Závislá je na nich například Carrie Bradshaw ze seriálu Sex ve městě!

Pokračovat

Rychlý tvarohový koláč

Tento recept na koláč mi nedávno nadiktovala babička přes telefon. Od té doby jsem vyzkoušela další tři verze – s máslem, smetanou, pečený ve vodní lázni atd., abych se zpět vrátila k prosté klasice! Ne, že by ty složitější verze nebyly dobré…, ale zkrátka u tohoto koláče je nejintenzivněji cítit chuť tvarohu. Nafotila jsem ho v rámci spolupráce s mým oblíbeným L`occitane, tak se nelekněte produktů u fotek. 🙂 Jejich nová řada má údajně patentovanou povzbudivou vůni a v kombinaci s koláčem, který vás povzbudí svou rychlou přípravou je to celkem sranda! 😀

Na malou formu 15 – 20 cm (na větší určitě připravte dvojitou dávku)
  • 500 g plnotučného tvarohu*
  • 2 vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 2,5 lžíce dětské krupičky
  • 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • Semínka z ½ vanilkového lusku / 1 lžíce přírodního vanilkového extraktu
  • Špetka soli

*Pro tvrdší, pevnější koláč použijte tvaroh jemný (ten, který je v obalu jako máslo). Koláč z toho tvarohu je lepší ještě vlažný, případně servírovaný v pokojové teplotě. Pro velmi jemný, krémový výsledek použijte tvaroh z vaničky. Tento koláč je skvělý vychlazený z lednice, po upečení je totiž hodně křehký a mohl by se při větší manipulaci trochu rozpadat. Případně můžete jako kompromis dát tvarohy půl na půl. 🙂

Postup

Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Krupičku promíchejte s kypřícím práškem. Troubu zapněte na 175 stupňů (horní a spodní ohřev, případně horkovzduch o 15 stupňů méně).

Žloutky rozmixujte s cukrem do homogenní směsi pomocí ručního mixéru nebo balónové metly u stolního robota. Poté přidejte vanilku a tvaroh (pokud používáte tvaroh v „pozlátku“, raději ho nejdříve promíchejte zvlášť). Do této směsi pomocí stěrky vmíchejte krupičku s kypřícím práškem.

Bílky ušlehejte se špetkou soli do vlhkého sněhu. Vmíchejte je do připravené směsi – nejdříve jednu třetinu relativně rychle, poté postupně druhou a třetí třetinu velmi zlehka. Směs spíš podebírejte stěrkou, než abyste sníh klasicky vmíchávali.

Formu vyložte pečicím papírem. Směs nalijte do formy, uhlaďte a vložte do trouby. Pečte dozlatova (vnitřní teplota by měla být 90 – 100 stupňů, ne více). Upečený koláč vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Před podáváním pocukrujte.

Varianty koláče: Koláč můžete oživit rozinkami namočenými v rumu, můžete do něj zapéct ovoce, přidat limetovou či citrónovou kůru, případně servírovat s ovocnou omáčkou, čokoládou či slaným karamelem. Záleží na sezóně a vaší chuti. 🙂

Dobrou chuť 🙂

Asijská miska

Vůbec jsem nevěděla, jak nazvat tenhle recept, nejdřív jsem ho chtěla pojmenovat anglicky „asian bowl“, ale nakonec vyhrál český název. 🙂 Je to zkrátka miska zeleniny, masa a nudlí se surovinami, které se používají především v různých zemích Asie. Od salátu se liší tím, že ingredience nejsou promíchané. Promíchat si je můžete až na talíři, a nebo ingredience míchat nemusíte a nabíráte si je postupně, jak vám přijdou k chuti. 🙂

Na 2 porce

Marinované maso

  • 400 g kuřecích prsou / stehenních řízků
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 3 stroužky česneku

Zelenina

  • 80 g červeného zelí
  • 1 velká mrkev
  • 100 g rýžových nudlí (kulatých nebo na pad thai)
  • 2 hrsti koriandru
  • 1 hrst thajské bazalky (pokud seženete)
  • 50 g kešu oříšků
  • ½ zralého manga
  • Smažená cibulka dle chuti
  • Sezamová semínka (černá nebo světlá)

Zálivka

  • 2 lžíce rýžového / bílého vinného octa
  • 1 lžíce limetové šťávy
  • 4 lžičky sójové omáčky
  • 2 lžičky rybí omáčky / 1 špetka soli
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • Cukr krupice podle chuti (cca 2 lžičky)
  • 25 – 50 ml vody
  • 1 lžíce sezamového / olivového oleje (nemusí být)

Okurkový salát ostrý

  • ½ okurky
  • 2 lžíce rýžového / bílého vinného octa
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička rybí omáčky / špetka soli
  • ¼ lžičky sušených chilli plátků / ¼ chilli papričky
  • 1 lžička sezamového oleje (nemusí být)
Postup

Maso nakrájejte na malé kostičky nebo proužky (co je vám bližší :-)). V misce smíchejte se solí, sójovou omáčkou a lisovaným česnekem. Pokud máte čas, nechte marinovat 12 – 24 hodin v lednici, pokud ne, nechte marinovat na lince – čím vyšší teplota, tím rychleji maso nasákne sůl i ostatní ingredience.

Okurku nastrouhejte na velmi jemné plátky (na struhadle zboku :-)). V uzavíratelné skleničce smíchejte ocet, cukr, rybí omáčku nebo sůl a chilli. Pokud máte rádi sezamový olej a máte ho doma, přidejte 1 lžičku. Protřepejte, aby se chutě smíchaly a nalijte do misky na okurku. Nechte marinovat.

Rýžové nudle namočte na 1 hodinu do studené vody.

Červené zelí nakrájejte na proužky, mrkev oloupejte (odlupky můžete schovat na zbytkový vývar) a nastrouhejte nahrubo. Mango překrojte podél pecky napůl, na 1 polovině naznačte nožem až ke slupce „ježka“ a kostičky pak opatrně odřežte. Kešu oříšky opražte nasucho na pánvi.

Tu samou pánev nechte rozehřátou a na 2 lžících rostlinného oleje maso orestujte. Doporučuji maso rozdělit na 2 – 3 štace (dle velikosti pánve), aby se hezky opeklo. Pokud byste dali velké množství masa na menší pánev, začne se dusit, neorestuje se a pustí šťávu. Maso restujte do vnitřní teploty 70 stupňů (zkontrolujte teploměrem, případně rozříznutím většího kousku). Dejte stranou a nechte odpočívat.

Na nudle přiveďte k varu cca 1,5 litru vody a vařte je na vysoký plamen 3 minuty. Sceďte je, prolijte tekoucí vodou a vložte rovnou doprostřed servírovacích misek / talířů.

Suroviny na zálivku smíchejte v uzavíratelné skleničce / v misce a řádně promíchejte. Cukr přidávejte postupně podle chuti. Myslete na to, že chuť by měla být vyváženě sladká, slaná a kyselá – každý to vnímá trochu jinak, proto hezky potrénujte vaše chuťové buňky. 🙂

Do misky naskládejte maso, zeleninu (okurku servírujte bez většího množství zálivky, ve které se marinovala), mango (to posypte sezamem), cibulku a ozdobte bylinkami a oříšky. Zalijte zálivkou a podávejte. 🙂

Bylinky.cz

To takhle jednou na jihu Moravy vznikl hektarový skleník. A v tom skleníku rostly bylinky. Bylinky.cz 🙂 Tyto bylinky nejsou ošetřeny žádnými pesticidy, mají proto kratší trvanlivost, ale za to jsou čisto čisté a ihned k použití na vaření. Základy jejich filozofie jsou postaveny na úctě k životnímu prostředí. Z celé střechy hektarového skleníku proto svádí veškerou dešťovou vodu, kterou po přefiltrování a obohacení o živiny používají k zavlažování bylinek. A dokonce už prodávají i mikrobylinky, to byl můj sen. No prostě paráda! 🙂

Dobrou chuť 🙂

Jahodové tiramisu

Historie tiramisu je poměrně spletitá. Nejpravděpodobnější verze ale je, že se poprvé prodávalo v restauraci Le Beccherie v Trevisu. Vymyslel ho přímo majitel Roberto Linguanotto se svojí učenkyní Francescou Valori, jejíž rodné jméno bylo právě Tiramisu. I přesto, že ve světě je tiramisu jedním z nejznámějších italských receptů, jedná se o relativně novodobý recept. Vznikl až v roce 1981 – to podle mě vypovídá především o tom, že je to opravdu lahodný recept, kterému neodolal celý svět! 🙂

Tentokrát pro vás mám ve spolupráci s Cortelazzi „zamilovanou“ jahodovou verzi Tiramisu. Myslím si, že je ideální nejen na Valentýna, ale také jako dezert k výročí, na oslavu nebo třeba v létě, když máte chuť na svěží dezert. 🙂 Nezapomeňte, že jahody můžete zaměnit za jiné vaše oblíbené ovoce! Nebojte se experimentovat.

Na cca 9 porcí

Jahodová omáčka

  • 300 g jahod (můžete použít mražené)
  • Šťáva z ½ limetky / citrónu
  • 2 lžičky cukru moučka (podle chuti)
  • 100 ml vody

Tiramisu

  • 3 žloutky
  • 100 g cukru krupice
  • 1 lžička přírodního vanilkového extraktu / semínka z ½ vanilkového lusku
  • Špetka soli
  • 500 g mascarpone
  • 1,5 balení – cca 80 piškotů Pavesini* nebo 20 piškotů Savoiardi
  • 300 ml 30 – 40 % šlehačky
  • 300 g jahod
  • Mrazem sušené jahody na posypání / holandské kakao

Volitelné

  • 2 lžíce sladkého vína Marsala / růžového Prosecca
Pavesini

Pavesini jsou taková zmenšená verze klasických cukrářských piškotů, kterým se říká také Savoiardi. Ze své zkušenosti musím uznat, že jsou mnohem chutnější než Savoiardi, tak pokud máte možnost je koupit v Cortelazzi (jinde jsem je ani zatím neviděla), doporučuju je vyzkoušet! 🙂

 

Prosecco Rosé

Novinka letošního roku! Růžové Prosecco je prý hitem letošního roku, tak ho určitě vyzkoušejte. 🙂 Teprve v srpnu roku 2020 dostali italští výrobci povolení tuhle růžovou krásu vyrábět a jsou z výsledků nadšení! Vyjímá se elegantní, svěží chutí s neodolatelnou ovocnou vůní, tak ho určitě vyzkoušejte. 🙂

 

Postup

Jahody na omáčku rozmixujte s vodou, cukrem a šťávou z limetky / citrónu. Jahody dovnitř nakrájejte na tenčí plátky. Obojí ponechte stranou na pozdější použití.

Připravte si rendlík a ohnivzdornou mísu, která pasuje přímo na hrnec. Do rendlíku napusťte asi 1,5 cm vody. V míse smíchejte žloutky s cukrem, solí a položte na hrnec. Plotnu zapněte na střední teplotu a začněte se šleháním. Doporučuji vám použít ruční šlehač, zabere to totiž 10–15 minut. Hmotu je potřeba našlehat do světlé pěny a zároveň by žloutky měly dosáhnout teploty lehce přes 60 stupňů. Pokud máte digitální teploměr, určitě ho použijte na kontrolu teploty. V tuto chvíli přidejte vanilku a sundejte z vodní lázně. Dejte pozor, aby se pára z lázně nevysrážela do směsi.

Nyní najednou přidejte celé mascarpone rovnou z lednice (případnou vodu z něj slijte) a už jen zlehka pomocí metličky spojte se směsí. Měla by vzniknout hustá, světlá pěna. Než si připravíte ostatní suroviny, vložte směs do lednice.

Vychlazenou smetanu vyšlehejte do středně tuha. Pozor, ať z toho nemáte máslo. 🙂 Pokud máte radši sladší dezerty, můžete uprostřed šlehání přidat moučkový cukr podle chuti. Já jsem žádný nepřidávala a výsledek byl super. Šlehačku pak natřikrát vmíchejte metličkou do připraveného krému.

Pokud používáte malé skleničky, piškoty nalámejte na menší kousky nebo rozdrťte nahrubo. Jestli se rozhodnete použít alkohol, smíchejte ho nyní s jahodovou omáčkou. Piškoty na okamžik ponořte do jahodové omáčky a poklaďte na dno mísy či skleniček. Omáčka je hustší než káva, proto se nebojte nechat je v ní déle. Pokud děláte tiramisu do skleniček, ideální je nasypat trochu hrubé drti piškotů na dno skleniček a zalít omáčkou. Jinak u toho strávíte mládí. 😀 Pokud jste sehnali Pavesini, dejte do mísy vždy dvojitou vrstvu.

Nyní přidejte krém a na něj navrstvěte jahody.

Podle velikosti formy můžete buď dát ještě jednu vrstvu všech surovin (tedy piškoty, krém, jahody a krém) nebo už dát jen piškoty a krém.

Vrch mísy by měl vždy pokrývat krém. Pokud chcete navrchu vytvořit bobečky, použijte zdobicí sáček a kulatou trezírovací špičku. 🙂 Poté dezert ihned vložte do lednice minimálně na 3 hodiny. Tiramisu je ale nejlepší, když se nechá odležet do druhého dne.

*Červený prach na posypání, který vidíte na fotce jsem připravila rozmixováním lyofilizovaných (mrazem sušených) jahod. Můžete ale použít i kakao nebo vršek ozdobit zbylými jahodami. 🙂

Dobrou chuť 🙂

Lososový krém

Poslední letošní recept v úžasné spolupráci s bylinky.cz jsem na vaši žádost připravila jinou variantu rybí polévky. 🙂 Věřím, že si ji oblíbíte! My jsem si moc pochutnali. Až budete vybírat lososa, zkuste najít divokého – šťastného, který žil volně v moři. 🙂 Má dostatek přirozeného pohybu a tím pádem obsahuje více bílkovin a méně tuku.

Na 3-4 porce potřebujete
  • 350 g lososa
  • 50 g másla
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 900 ml rybího či zeleninového vývaru*
  • 100 ml bílého vína (nemusí být)
  • 1 cibule
  • 2 střední mrkve
  • 1 petržel
  • 5 cherry rajčátek
  • 1 řapík celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce doppio concentrato (2 x koncentrovaný rajčatový protlak)**
  • 150 ml smetany
  • 3 snítky tymiánu
  • Sůl, pepř
  • Bylinky na ozdobu (petrželka, kopr, mikrobylinky…)
  • Pečivo k podávání

TIP: Pokud chcete polévku jako hlavní chod, upečte si do ní brambory jako je to u receptu na kulajdu.🙂

TIP2: Polévku můžete zvýraznit lžičkou kurkumy nebo kajenského pepře, kterou přidáte minutu před zalitím vývarem.

*Zeleninový vývar si připravte podle receptu zde nebo si pořiďte rybí vývar. Já jsem vyzkoušela Rybí Silák z Rohlíku.

** Doppio concentrato di pomodoro – jedná se o dvakrát koncentrovaný rajčatový protlak a má nezaměnitelně intenzívní chuť na slunci vyzrálých rajčat. Na 1 kg protlaku je použito asi 6 kg rajčat. Seženete ho v každém supermarketu v tubě.

 

Postup

Lososa zbavte kůže, nakrájejte na kostky o hraně asi 5 cm. Asi 100 g lososa nechte nakrájejte na menší kostičky (poslouží na ozdobu).

Mrkev a petržel očistěte škrabkou a společně řapíkem nakrájejte na půlměsíčky. Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Česnek oloupejte a nasekejte na plátky. Odlupky zeleniny si nezapomeňte schovat na zbytkový vývar.

Ve větším hrnci rozehřejte máslo a olivový olej. Přidejte nasekanou mrkev, celer, petržel, celá cherry rajčata a restujte na vyšším plamenu dozlatova. Poté přidejte cibuli a restujte ještě asi 3 minutky, dokud také nezačne zlátnout. Dále přidejte česnek a opékejte ještě minutu. Nyní do polévky, přidejte rajčatový protlak, lososa a tymián. Nechte zarestovat asi 30 vteřin a podlijte vínem. Za častého míchání ho nechte vyvařit zpět na tuk (uslyšíte prskání tuku místo vaření tekutiny) a podlijte vývarem. Osolte a lehce opepřete. Hrnec přikryjte pokličkou a vařte na vyšší stupeň asi 5 minut, dokud nebude losos uvařený. Opravdu to netrvá dlouho, chce to hlídat, aby se nevysušil.

Z hrnce vyndejte tymián. Polévku přelijte do mixéru a rozmixujte úplně do hladka. Použít můžete i tyčový mixér. Pokud ho používáte, je lepší polévku ještě přecedit, protože není tak výkonný, jako stolní mixér. Hustotu redukujte zbytkem vývaru.

Pokud chcete, nyní můžete přidat trochu smetany a promíchat nebo si ji nechte na ozdobu na servírování. Nemusíte se bát, že by základ ze zeleniny potlačil chuť lososa, naopak, společně s vývarem ji perfektně doplní, protože chuť ryby je velmi výrazná. 🙂

Menší kostičky lososa orestujte na oleji.

Na talíři polévku ozdobte pořádnou porcí bylinek, smetanou a orestovanými kousky losůska. 🙂  Můžete přidat i tradiční máslové krutony a kapku citrónové šťávy.

 

Bylinky.cz

To takhle jednou na jihu Moravy vznikl hektarový skleník. A v tom skleníku rostly bylinky. Bylinky.cz 🙂 Tyto bylinky nejsou ošetřeny žádnými pesticidy, mají proto kratší trvanlivost, ale za to jsou čisto čisté a ihned k použití na vaření. Základy jejich filozofie jsou postaveny na úctě k životnímu prostředí. Z celé střechy hektarového skleníku proto svádí veškerou dešťovou vodu, kterou po přefiltrování a obohacení o živiny používají k zavlažování bylinek. A dokonce už prodávají i mikrobylinky, to byl můj sen. No prostě paráda! 🙂

Dobrou chuť 🙂

Vosí hnízda / Včelí úly

Ať už tomu říkáte jakkoliv, důležitá je hlavně chuť, že? My jsme doma úlky nikdy nedělali, proto pro mě tvorba receptu byla výzvou. Samozřejmě jsem se pídila po historii a zjistila jsem pár zajímavostí. Samozřejmě nevíme, jestli je to pravda nebo ne, ale dává mi to celkem smysl. Tradičně se úlky připravovali jen z ořechů (místo piškotů) a dolů se prý dávalo linecké kolečko. Piškoty se zřejmě začaly přidávat, aby se ušetřilo, a tak dneska máme některé úlky jen z piškotů. Já, jakožto milovnice oříšků všeho druhu, jsem chtěla určitě udělat nějakou přijatelnou kombinaci. Tak jsem upekla domácí piškoty – věřte mi, že to fakt stojí za to – a použila je v kombinaci s pekanovými a vlašskými oříšky. Máslový krém s netepelně opracovanými žloutky jsem vyměnila za žloutkový krém s vanilkou a dokonalá hnízdečka byla na světě. 🙂 Jsem zvědavá, co na to povíte!

Na cca 32 ks (záleží na velikosti formičky)

Těsto

  • 100 g mletých pekanových ořechů
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g piškotů (ideálně domácích viz níže)
  • 30 g kakaa holandského typu (ideálně Van Houten)
  • 120 g moučkového cukru
  • 100 g změklého másla
  • Semínka z ½ vanilkového lusku
  • 3 – 5 lžic 30 – 33% smetany (nebo mix s rumem)
  • Špetka soli
  • 100 g mletých vlašských ořechů na tvoření úlků

Krém

  • 250 ml čerstvého plnotučného mléka
  • 2 žloutky
  • 30 g hladké mouky / kukuřičného škrobu
  • 40 g cukru krystal
  • Semínka z ½ vanilkového lusku / 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli

Piškoty

  • 4 vejce
  • 100 g cukru krystal
  • 10 g solamylu / maizeny
  • 130 g hladké mouky
  • špetka skořice
Piškoty

Nejdříve si změřte průměr vašich formiček a poté si na pečicí papír (cca na 3 ks) nakreslete kolečka s menšími rozestupy (já jsem dělala průměr 3 cm). Troubu zapněte na 180 °C. Plech vyložte pokresleným pečicím papírem. Bílky oddělte od žloutků.

V jedné misce smíchejte mouku se solamylem, skořicí a prosajte. V druhé promíchejte žloutky metličkou s 20 g cukru. V míse robota / ve velké míse smíchejte bílky se zbytkem cukru a šlehejte pomocí balónové metly / ručním šlehačem do tuhého lesklého sněhu. Bude to trvat asi 7 minut.

Ke sněhu přimíchejte žloutky (vmíchávejte po jedné třetině) a až bude těsto kompaktní, přidejte moučnou směs. Stěrkou jen opatrně podebírejte a zapracovávejte mouku. Pro správný výsledek je dobré, aby těsto bylo opravdu hezky propojené, ale zároveň by nemělo ztratit nadýchanost. 🙂

Těsto přeneste do cukrářského sáčku s kulatou trezírovací špičkou a s její pomocí pak na papír stříkejte kolečka podle nakreslené předlohy. Pracujte rychle, hmota má tendenci řídnout a mohla by se začít roztékat.

Toto množství vám vyzbyde na cca 3 plechy. Zbylé těsto stříkejte na plech až chvíli předtím, než budete vyndávat upečené piškoty z trouby.

Plech vložte do trouby a pečte cca 5 minut, poté stáhněte troubu na 170 °C a pečte dalších cca 7 minut. Hotové piškoty budou krásně zlatavé – proto nekoukejte na čas, ale na barvičku, každá trouba peče jinak. Vyndejte je z trouby a počkejte 5 minut. Poté je přendejte na mřížku / talíř a nechte zcela vychladnout.

 

Krém

Mléko, sůl a zrníčka z vanilkového lusku smíchejte v hrnci. Odeberte 5 lžic do mističky a nechte stranou. Vanilkové mléko ohřívejte na mírném ohni tak, aby se nezačalo vařit. V míse robota / ve větší míse vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny. Zabere to asi 5–7 minut. Použijte balónovou metlu / klasické metly a ruční šlehač. Nyní opatrně zašlehávejte mouku / škrob.

Až bude směs hodně hustá, přidejte lžíci odebraného (studeného) mléka a takhle to střídejte, dokud nezašleháte všechno studené mléko i mouku / škrob. Vanilkové mléko by mělo být pod bodem varu a vy jej po sběračkách svižně zašlehávejte do žloutkové směsi. Jde o to, aby se vyrovnaly teploty (a z vajíček se nestaly „míchačky“). 🙂 Až budete mít zašlehané téměř všechno mléko, žloutkovou směs nalijte do hrnce ke zbytku mléka. Promíchejte a ruční metlou na středním plameni krém míchejte. Za okamžik začne houstnout. Šlehejte ho tak dlouho, dokud ze směsi nepřestane být cítit mouka / škrob. Bude to celkově trvat asi 5 minut. Pokud by začal houstnout rychle a v krému se začaly dělat hrudky, nelekejte se. Jen si krém dejte z ohně a řádně ho vyšlehejte metlou. Vše se hezky spojí a vy můžete dál zahřívat. 🙂

Krém je většinou hotový, když se ode dna tvoři velké bubliny. Měl by být krásně jemný a hustý. Vylijte ho do čisté mísy a přikryjte potravinovou fólií nebo voskovaným ubrouskem tak, aby se těsně dotýkala povrchu krému. Předejdete tak oschnutí, na které je tento krém hodně náchylný. Pokud by se v něm objevily hrudky, klidně ho přepasírujte přes jemné síto. Až vystydne a vy budete připraveni na plnění, pomocí K-metly v robotu / ručního šlehače krém prošlehejte a přendejte ho do zdobicího sáčku s menší trezírovací špičkou (zdobičkou).

TIP: Do krému můžete zašlehat 20 g másla pokojové teploty – krém bude ještě lahodnější! 🙂 Také do něj můžete vmíchat rum či jiný alkohol podle chuti.

 

Včelí úlky

Piškoty rozmixujte v sekáčku / food procesoru nebo ručně rozbijte pomocí sáčku a paličky na maso (tak jsem to dělala já tady na chaloupce :-D). Na vále / v míse robota smíchejte mleté ořechy, piškoty, kakao, sůl, vanilková zrníčka, moučkový cukr, změklé máslo a ručně / pomocí k-metly spojte. Podle potřeby při spojování přilévejte smetanu / rum. Výsledná směs bude celkem měkká, tak se toho nebojte! 🙂 Až ji budete mít propracovanou, zabalte ji do potravinové fólie / voskovaného ubrousku a vložte na hodinu či déle do lednice.

Připravte si formičky – já mám ty otevírací a opravu si neumím představit, jak by mi to šlo s těmi uzavřenými. Každopádně, mně se nejlépe osvědčilo vytvořit si z kousku těsta váleček, obalit ho v oříšcích, formičku ze začátku také vysypat oříšky a poté ho celkem silou natlačit do formy. Velmi pevně přitom držím uzávěr, aby se nepootevřel. Ze začátku to možná bude krkolomné, ale věřte mi, že za chvíli to bude úplně v pohodě! 🙂 Kdyby nebylo, safe varianta je kousek potravinové fólie, kterou vyložíte formičku a pak tam teprve natlačíte těsto. Věřím, že to zvládnete jako nic! Formičku pak opatrně otevřete a nechte druhou část úlku vypadnout do dlaně, případně si pomozte zespoda prsty.

Hotové úlky můžete pokládat na prkénko / do držáku a až poté je všechny naplnit, nebo každý rovnou naplňte krémem a zalepte piškotem. Za mě je to asi lepší varianta, protože těsto nemá čas oschnout a lépe se k piškotu přilepí. 🙂 Teď už jen zbývá úly uklidit do krabičky a nechat zachladit do druhého dne. Chutě se hezky propojí, domácí piškoty změknou a druhý den můžete ochutnávat. Po vyndání z lednice to zkuste ale vydržet alespoň 10 minut, chuť bude výraznější. 🙂

TIP: Místo piškotů můžete použít máslové sušenky, je to skvělá obměna! Samozřejmě také můžete použít jen ořechy, jen si musíte korigovat hustotu těsta správným množstvím. 🙂

Dobrou chuť 🙂

Vaječný likér

Tento recept byl s vosími úly nejžádanějším receptem letošních Vánoc. 🙂 A tak jsem vás nemohla zklamat a připravila rovnou dva druhy likéru. Velká část z vás si totiž psala o nealko verzi, což je aktuální i pro mě. Tak pojďme na to!

Smetanový vaječný likér

Hodí se především na přípravu likéru, který budete ředit alkoholem. Výsledek je totiž hooodně hustý a pokud byste ho neředili, tak budete doslova čekat, než vám steče do pusy ze skleničky. 🙂 Ale proti gustu žádný dišputát – pokud toužíte po husťákovi, připravte si ho i bez alkoholu! Jeho konzistence je krásně pěnová, věřím, že budete nadšení.

  • 1 l 30 – 33 % smetany
  • 9 – 10 žloutků (podle velikosti)
  • 1 vanilkový lusk**
  • 120 g cukru krupice
  • Špetka soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 200 či více ml rumu* 🙂

*Rum použijte jakýkoliv – ať už klasiku Božkov nebo bílý, který jsme použili my po vzoru našeho oblíbeného Votre Plaisir.

Postup

Žloutky šlehejte s cukrem do světlounké pěny. Použijte ruční šlehač nebo stolní robot s balónovou metlou. Bude to trvat asi 7 minut. Smetanu, semínka z vanilkového lusku a skořici zahřívejte v rendlíku na cca 60 – 80 stupňů. Zkrátka se smetana nesmí začít vařit. Smetanou přitom míchejte, aby se nevytvořil škraloup.

Až bude smetana ohřátá, přibližte si ji k mixéru. Do našlehané žloutkové pěny nalijte sběračku horké smetany a svižně začněte šlehat (na nízký stupeň). Jde totiž o vyrovnání teplot. Pokud bychom vše promíchali najednou, mohly by se žloutky srazit a měli byste z nich míchačky. 🙂 Smetany do žloutkové směsi přidávejte stále více a pokaždé promixujte, aby se vše spojilo.

Až bude směs hezky promíchaná, nalijte ji do rendlíku a za stálého míchání stěrkou nebo vařečkou s rovným koncem přiveďte k 80 stupňům – pokud nemáte digitální teploměr, hlídejte si, aby se nezačal vařit a až tam nepůjde udržet prst, máte hotovo. Plotnu mějte zapnutou jen na mírný stupeň a postupně ji zvyšujte. Já začínám na stupni 4 (z 9) a končím na stupni 6. Krém míchejte v jednom směru a jezděte přímo po dnu, aby se nepřichytil. Občas si ho klidně stáhněte z plotny a zkontrolujte, jestli se nepřichytává.

Až dosáhnete správné teploty, krém ještě asi 3 minuty míchejte a stáhněte z ohně. Za občasného míchání ho nechte vychladnout a promíchejte s alkoholem. Nalijte do sklenic a vložte do lednice. Likér je každým dnem lepší, jeho trvanlivost je minimálně 3 týdny, ale říká se, že díky alkoholu vydrží opravdu dlouho.

 

TIP: Pokud by na vás byl likér málo sladký, jednoduše před vychladnutím přisypte moučkový cukr.

**prázdný vanilkový lusk použijte na přípravu domácího vanilkového cukru. Stačí ho vmáčknout do dózy s cukrem krupice a postupně přidávat další použité lusky. Uvidíte, jak aromatický cukr vám vznikne! Až cukr spotřebujete, tak k luskům jednoduše přisypte nový.

Smetanovo mléčný vaječný likér

Tento likér bych doporučila připravovat v nealko verzi – je méně hustý než smetanový (ale pozor i tak je hodně hustý, takže pokud toužíte po tekutějším, klidně dejte mléko se smetanou půl na půl), ale zároveň nepřichází o plnost chuti, protože obsahuje hodně smetany. 🙂

  • 700 ml 30 – 33 % smetany
  • 300 ml čerstvého plnotučného mléka
  • 9 – 10 žloutků (podle velikosti)
  • 1 vanilkový lusk
  • 120 g cukru krupice
  • Špetka soli
  • 1/2 lžičky skořice (nemusí být)
  • 200 či více ml rumu* 🙂 (pokud používáte)

*Rum použijte jakýkoliv – ať už klasiku Božkov nebo bílý, který jsme použili my po vzoru našeho oblíbeného Votre Plaisir.

Postup

Žloutky šlehejte s cukrem do světlounké pěny. Použijte ruční šlehač nebo stolní robot s balónovou metlou. Bude to trvat asi 7 minut. Smetanu, mléko, semínka z vanilkového lusku a skořici zahřívejte v rendlíku na cca 60 – 80 stupňů. Zkrátka se smetanová směs nesmí začít vařit. Určitě s ní přitom míchejte, aby se nevytvořil škraloup.

Až bude směs ohřátá, přibližte si ji k mixéru. Do našlehané žloutkové pěny nalijte sběračku horké smetany a svižně začněte šlehat (na nízký stupeň). Jde totiž o vyrovnání teplot. Pokud bychom vše promíchali najednou, mohly by se žloutky srazit a měli byste z nich míchačky. 🙂 Smetanové směsi do žloutkové pěny přidávejte stále více a pokaždé promixujte, aby se vše spojilo.

Až bude směs hezky promíchaná, nalijte ji do rendlíku a za stálého míchání stěrkou nebo vařečkou s plochým koncem přiveďte k 80 stupňům – pokud nemáte digitální teploměr, hlídejte si, aby se nezačal vařit a až tam nepůjde udržet prst, máte hotovo. Plotnu mějte zapnutou jen na mírný stupeň a postupně ji zvyšujte. Já začínám na stupni 4 (z 9) a končím na stupni 6. Krém míchejte v jednom směru a jezděte přímo po dnu, aby se nepřichytil. Občas si ho klidně stáhněte z plotny a zkontrolujte, jestli se nepřichytává.

Až dosáhnete správné teploty, krém ještě asi 3 minuty míchejte a stáhněte z ohně. Za občasného míchání ho nechte vychladnout a pokud ho používáte – promíchejte s alkoholem. Nalijte do sklenic a vložte do lednice. Likér bez alkoholu nevydrží tak dlouho, já doporučuji maximálně 14 dní. 🙂 S alkoholem se nebojte 3 a více týdnů.

Dobrou chuť 🙂

Tipy na vánoční dárky

Krásný předvánoční čas 🙂 Během posledního měsíce jsem si pro vás sepisovala do poznámek různé zajímavé tipy na dárky. Jsem si jistá, že to pro vás bude hezká inspirace. Já musím říct, že nejsem fanoušek Black Friday akcí (které letos začaly už ve středu :D), ráda podporuji hlavně malé podnikatele.

Pokračovat

Kalendář na dobrou věc :-)

Pojďte se mnou udělat dobrou věc a pořiďte sobě nebo svým blízkým „kočkomilům“ 🙂 náš jedinečný kalendář na rok 2021. Moderní kalendář vám bude doma dělat nejen parádu, ale také vám celý rok bude připomínat, že jste udělali něco krásného. Dvanáct velkých archů pevného recyklovaného papíru si můžete spojit jakýmkoliv klipsem a třeba pověsit nebo nechat volně opřené o komodu.

Na vodovkových obrázcích se můžete těšit na naše kočičky – Mindičku, Miňonku a Laskonku – ať už u dobrot, při mazlení nebo s kytičkama, věřím, že vám obrázky projasní každý měsíc. 🙂 Ke každému kalendáři budu přikládat podepsanou kartičku s obrázkem, kterou si pak můžete vložit do kuchařky jako záložku.

Těšit se můžete na krásně zabalený balíček v ekologicky přijatelných obalech. Z celého srdce děkuji všem z vás, kteří tento můj projekt podpoří, je to pro mě moc důležité.

Kalendář je v prodeji na e-shopu

Koho koupí kalendáře podpoříte?

Koupí kalendáře přispějte 100 Kč organizaci Feliti, která primárně kastruje kočičky v přírodě. Jak sami oni říkají, pouhá jedna kastrace kočky nebo kocoura zachrání život 100 kočičkám. A to za to stojí, ne? 🙂

Kočky se mrouskají několikrát do roka, někdy dokonce cyklicky stále za sebou. Určitě jste někdy slyšeli hlasité volání kocourů nebo mrouskání koček. Toto období kočky velmi vyčerpává – vzpomeňte si na naši Miňonku, která kvůli cyklickému mrouskání a následné rychlé ztráty váhy vyčerpáním málem umřela, než jsme ji dostali na kastraci. Kvůli častému mrouskání pak přichází různé nemoci – ať už cysty nebo rakovina.

Kočka je vyčerpaná nejen z mrouskání, ale také z následných častých porodů, má potrhaný vnitřek a velmi trpí. U kocourků se kastrací předejte značkování zapáchající močí, rvaní s ostatními kocoury a žalostným naříkáním.

A samozřejmě později nastává problém s koťátky, která často nenacházejí domov, lidé se snižují k hrůzostrašným scénářům, jako je topení a další zrůdnosti, které tu raději ani nebudu zmiňovat. Zkrátka a dobře nám záleží na osudech nejen našich koček, ale také těch, jejichž domovem je ulice.

Feliti pomáhá i těm, kteří si kastraci nemohou dovolit. Stačí se přihlásit do jejich programu a o kastraci zažádat. Je to skvělé řešení například pro hodné babičky či maminky na mateřské apod, který Feliti kastraci proplatí buď zcela nebo zčásti.

V neposlední řadě Feliti podporuje své krmičky, které krmí kočičky po celé ČR převážně ze svých nákladů. Především v zimě je důležité, aby kočky a kocouři na ulici měly dostatek co nejkvalitnějšího krmiva, aby dokázaly vyvinout dostatek vnitřního tepla a neumrzli. Na základě mapy, kterou má Feliti na svých stránkách můžete najít krmičku ve vašem okolí a třeba jí věnovat pytel granulí nebo konzervičky. A nebo se můžete rovnou stát krmičkou také! 🙂

Více informací naleznete na feliti.cz