Vanilkový dort s jahodami a krémem z mascarpone z M&S potravin

Vystaveno:

Lehký, vláčný, romantický – pro mě ideální letní dort! Je tak jednoduchý a tak dobrý. Zbožňuji kombinaci jahod a šlehačky nebo mascarpone. Ve spojení s chutí a vůní pravé vanilky je neodolatelná. Přesvědčte se sami a upečte si dort také 🙂

Na 1 dort potřebuješ

Na tři korpusy 15 cm formy / dva 17 cm:

  • 6 velkých vajec (nebo 300g)
  • 500 g zlatého cukru krupice
  • 410 g prosáté hladké mouky
  • 240 ml plnotučného mléka
  • 240 ml zchladlého rozpuštěného másla
  • 2,5 lžičky prášku do pečiva
  • 0,5 lžičky soli
  • semínka z 1 vanilkového lusku
  • 1 lžička přírodní vanilkové esence

Na krém:

  • 230 ml šlehačky (ideálně 35% – 38%)
  • 200 g mascarpone
  • 50 g pudrového cukru
  • 1 lžička přírodní vanilkové essence
Postup

Vejce si vyndejte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě, ideálně je nechte z lednice přes noc. Troubu si předehřejte na 160 stupňů. Formy si vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Možná to zní zvláštně, ale já to tak dělám. Kdybych formu vysypala moukou, korpus bude mít na sobě moučnou krustu a to nemám moc ráda. Nejdříve si vystřihnu kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy. Poté si vystřihnu 2 dlouhé kusy, které mají výšku minimálně jako forma a z jedné strany ji nastříhám do hloubky pouze asi 1 cm. Poté vezmu tento papír a nastříhanou stranou směrem dolů nalepím na vnitřní stranu formy. Nastříhané části mi dovolí s papírem lépe pohybovat. Správně umístěný papír má nastříhané části na dně formy dokola. Na takto připravený boční papír dám kolečko, které jsem si ještě pro jistotu ze spodní strany namazala máslem, aby mi na dně dobře drželo.

Mouku smíchejte se solí a práškem do pečiva a nechte stranou. Vejce šlehejte asi 1 minutu v robotu (K – nástavec, případně ručním šlehačem), poté přidejte cukr, vanilkovou esenci a semínka a vyšlehejte do světlé, husté pěny. Bude to trvat asi 10 minut. Do našlehaných vajec tenkým pramínkem přilévejte máslo a mléko. Nakonec na nejnižší stupeň nebo ručně pomocí stěrky vmíchejte moučnou směs.

Takto připravenou, krásně nadýchanou směs nalijte do forem a dej péct do trouby na cca 40 – 45 minut. Zda je korpus hotový poznáte pomocí špejle. Ta by měla po vytažení z korpusu být čistá.

Korpus nechte zchladnout a poté opatrně vyndejte na mřížku. Nejlepší je nechat ho odpočinout do druhého dne a poté zdobit krémem. Tento korpus je také skvělý na cake pops.

Misku, ve které budete šlehat smetanu vložte do lednice. Mascarpone smíchejte v míse s cukrem a vanilkoovu esencí pomocí stěrky. Šlehačku vyšlehejte pomocí balónové metly (nebo ručním mixérem či metou ručně) – dejte pozor, ať šlehačku nepřešleháte. Nakonec velmi zlehka šlehačku spojte s mascarpone.

Vypouklé vršky dortu seřízněte, promažte krémem a ozdobte jahodami. Fantazii se meze nekladou 🙂

Dobrou chuť 🙂